icon
Logo

Op het juiste spoor met data-analyse gezet door geslaagde Themasessie!

28 juni 2019

Dinsdagmiddag 25 juni stond in het teken van datagedreven werken, data literacy en data-analyses. In het Spoorwegmuseum mochten we diverse gemeenten verwelkomen voor een informatieve bijeenkomst. Graag blikken we met u terug op deze geslaagde Themasessie!

Onze Product Manager Marieke Zendman gaf de deelnemers tijdens de inleiding inzicht in hoe 'smart' we zijn. In het dagelijks leven gebruiken we al veel data, denk aan alle data die de smartphone opslaat of data die sociale media en apps gebruiken. Zo weet de sport-app Strava exact waar wij in Nederland het meest sporten. Daarnaast lichtte Marieke toe hoe algoritmes momenteel al ingezet worden in het bedrijfsleven, de zorg en bij de overheid. Ook zette zij de verschillen tussen innovatieve oplossingen in China en Nederland op een rij.

Datagedreven werken

Kenny Pool (voorzitter van de Big Data Innovatie Hub) beet het spits af en vertelde hoe in Zuid-Holland de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven samenwerken aan innovatie. Hij stond stil bij verschillende projecten die onlangs vanuit de BDIH gestart zijn. Zo helpen zij met software beleidsmedewerkers om de stad leefbaar te houden, denk hierbij bijvoorbeeld aan sensoren in rioleringen. Bijbehorende dashboards geven vervolgens inzicht in de actuele grondwaterniveaus. 

De reis naar data literacy

Vervolgens nam Angelika Klidas (Chief BI Officer bij MagnaVersum) ons, met inspirerende voorbeelden en praktische handvatten, mee op de reis naar Data Literacy. Waarom dat nodig is? Omdat u, volgens Angelika, niet meer zonder kunt en u moet leren te werken en argumenteren met data. Data is immers overal en data is voor iedereen. U kunt data gebruiken om gefundeerde beslissingen te nemen. Haar advies tijdens deze reis: "Think big, Act small, Scale fast!"  Wilt u zelf ook data literate worden? Lees hier de praktische handvatten!

Een praktijkvoorbeeld: inzicht in armoede met data-analyse

Na een korte middagpauze presenteerde Kees Brandwijk (beleidsonderzoeker van Kenniscentrum Maassluis, Vlaardingen, Schiedam) de resultaten van een data-analyse naar (verborgen) armoede binnen de gemeenten. Hij lichtte de hoofdvragen, doelen en onderzoeksaanpak nader toe. Door microdata (data op persoonsniveau) uit verschillende bronnen te combineren hebben zij gezocht naar patronen en samenhang met armoede. Een jaar later is een vervolgonderzoek gestart dat inzoomt op de ontwikkeling van armoede en de effectiviteit van het armoede- en schuldenbeleid.

Benieuwd naar praktische tips?

De komende periode zullen we de reis naar data literacy en de data-analyse naar verborgen armoede nader toelichten. Houd onze website in de gaten of schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Over Stratech

Ook op het gebied van data biedt onze software diverse mogelijkheden! Hoe is de opbouw van uw cliƫntenbestand? Welke groepen cliƫnten zijn risicogroepen? Blijven de in- en uitstroom onder controle? Wat zijn de effecten van uw dienstverlening? Welke schuldeisers hebben een lange reactietijd? Stratech Insight biedt u deze inzichten op een presenteerblaadje!

Stratech Insight
#