icon
Logo

Efficiëntere en snellere bewindvoering met de inzet van Stratech Perspectief

31 juli 2019 

In het hoofdgebouw van een voormalige psychiatrische inrichting in Heiloo is Stichting Bewindvoerder Esdégé-Reigersdaal gevestigd. Zij voeren het bewind over circa 230 cliënten van de zorginstelling Esdégé-Reigersdaal.

Met de inzet van de software van Stratech hebben zij stappen kunnen zetten in de professionalisering van de stichting. We nemen u graag mee in deze stappen en spraken met bewindvoerder Frans van Dam.

Van administratieve ondersteuning tot professionele bewindvoering

De Stichting Bewindvoerder Esdégé-Reigersdaal komt voort uit Esdégé-Reigersdaal, een instelling die ondersteuning geeft aan mensen met een beperking in de kop van Noord-Holland. Een deel van de onderbewindgestelde cliënten was tot voor kort administratief in beheer bij de instelling, maar door de steeds strenger wordende eisen van de Rechtspraak valt de bewindvoering van alle cliënten nu volledig onder de bewindvoerders van Stichting Bewindvoerder Esdégé-Reigersdaal. Frans licht toe: "Van enkele tientallen cliënten zijn we uitgegroeid tot momenteel zo'n 230 cliënten".

De inzet van vrijwilligers

Het bijzondere aan Stichting Esdégé-Reigersdaal is dat de bewindvoerders een groot deel van het werk op vrijwillige basis doen. Het merendeel van deze vrijwilligers heeft een zorg- of financiële achtergrond en werkt enkele dagen om de cliënten van Esdégé-Reigersdaal te ondersteunen. Het grote voordeel hiervan is dat de tarieven voor de cliënt relatief laag kunnen blijven.

Software voor bewindvoering

In de verdere professionalisering van de stichting ging men op zoek naar ondersteunende software, mede ingegeven door de komst van KEI. Waar er voorheen werd gewerkt in een zelfgebouwde Access database, biedt Stratech Perspectief specifieke ondersteuning voor de bewindvoerders. Frans vertelt hierover: "Onze database bevatte steeds meer informatie, ik deed daar zelf het onderhoud op. Om niet afhankelijk te zijn van één persoon, zijn we op zoek gegaan naar specifieke software voor bewindvoering. Dat is de software van Stratech geworden."

De stichting heeft Stratech Perspectief nu enige tijd in gebruik. Frans is nauw betrokken geweest bij de implementatie van de software en de conversie van gegevens. Daarnaast heeft hij zijn collega's wegwijs gemaakt in de software. "We begonnen met de basis: hoe voer je een betaling in, hoe haal je de informatie eruit, hoe moet je een relatie vastleggen of een rekening aanmaken. Dat gaat goed. We breiden onze kennis steeds meer uit, we gebruiken steeds meer nieuwe mogelijkheden binnen de software."

Vaste en variabele uitgaven

In de software wordt gebruik gemaakt van budgetplannen. "Bij onze doelgroep hebben we voornamelijk te maken met vaste inkomsten en uitgaven. Deze hebben we vastgelegd in het budgetplan", vertelt Frans. Vanuit het budgetplan worden de betalingen eenvoudig gegenereerd. De gebruiker bepaalt in alle gevallen welke voorgestelde betalingen vanuit het budgetplan gedaan worden. "We worden ontzorgd in het uitvoeren van de betalingen, dat gaat steeds sneller en wordt steeds meer routine", aldus Frans.

Wat daarnaast als handig wordt ervaren zijn de checklisten in het systeem. Frans geeft een voorbeeld van hoe zij deze gebruiken: "De checklist gebruiken we bijvoorbeeld bij de onderbewindstelling. Hierop staan alle stappen die moeten worden doorlopen, zoals het aanschrijven van relaties. Die kun je eenvoudig afvinken. Hierdoor houden we overzicht".

Digitale communicatie met de Rechtspraak

De keuze voor een softwarepakket werd mede ingegeven door de digitalisering van de Rechtspraak. Bewindvoerders moeten sinds enige tijd digitaal communiceren met de kantonrechter. Zo moeten onder andere de Boedelbeschrijving en Rekening en Verantwoording digitaal worden ingediend. Vanuit Stratech Perspectief is dit mogelijk.

In enkele klikken de Rekening & Verantwoording digitaal aangeleverd

Stichting Bewindvoerder Esdégé-Reigersdaal communiceert nu ook digitaal met de kantonrechter. Dit brengt veel voordelen met zich mee. "Het maken van een Boedelbeschrijving of Rekening & Verantwoording gaat heel eenvoudig. We krijgen vanuit de Rechtspraak een melding, bijvoorbeeld 'dien een eind Rekening en Verantwoording in'. Dat is allemaal al voor ingevuld, met een aantal muisklikken is het gereed", vertelt Frans. Collega-bewindvoerder Jos vult aan: "Het wordt gevoed door het systeem, eventueel kunnen we zelf nog wat documenten toevoegen en dan is het klaar. Dat gaat heel snel".

Toekomstige stappen naar professionalisering

Een volgende stap is het in gebruik nemen van de cliëntenportal. Hiermee krijgen de cliënten of hun cliëntbegeleiders inzicht in de financiële situatie van de cliënt. "We kunnen ze zo altijd direct inzicht geven en dit scheelt natuurlijk vragen", aldus Frans.

Uiteraard wensen wij Stichting Bewindvoerder Esdégé-Reigersdaal veel succes in de toekomst!

Meer weten?

Benieuwd naar de mogelijkheden van ons cliëntvolgsysteem voor uw organisatie? Wij vertellen u er graag meer over!

Neem contact op

Over Stratech Perspectief

Stratech Perspectief is een gebruiksvriendelijk cliëntvolgsysteem waarmee u zicht houdt op uw cliënt en grip op de financiën. Gebruiksgemak en flexibiliteit staan hierbij voorop.

Software voor bewindvoering
#