icon
Logo

Stratech Benchmark | Impact Coronavirus - Deel 2

07 april 2020

We merken aan alles dat het Coronavirus en de maatregelen vanuit de overheid impact hebben op de recreatiesector. Dit bleek ook wel uit het blog ‘Impact Coronavirus – Deel 1’ dat Rob Stevens schreef op basis van de gegevens uit onze Benchmark.

Nu er extra (strenge) maatregelen zijn getroffen, wordt de schade voor de recreatiesector ook steeds duidelijker.

Demo Benchmark aanvragen

Bijna halvering omzet Paasweekend ten opzichte van 2019

Dat de nieuwe maatregelen direct impact hebben op zowel het aantal reserveringen en dus de omzet, mag geen verrassing zijn. Veel recreatieondernemers hebben hun deuren (gedeeltelijk) moeten sluiten en veel gasten hebben hun vakantie geannuleerd of omgeboekt. Waar ik in mijn vorige blog nog groene cijfers voor de omzet kon vermelden, is dat op dit moment anders; Met ruim 40% minder reserveringen is de omzet voor het Paasweekend nu 46,7% minder vergeleken met hetzelfde weekend van 2019.

Schade Hemelvaartsweekend (nog) beperkt

Vanwege het feit dat het Hemelvaartsweekend buiten de periode ligt waarvoor de maatregelen tot nu toe zijn getroffen, is de schade daarvoor nog enigszins beperkt. Echter zijn we voor zowel de omzet als voor het aantal reserveringen al de rode cijfers ingedoken. Het aantal reserveringen voor Hemelvaart vergeleken met vorig jaar is op dit moment ruim 21% minder. Dit heeft tot gevolg dat de omzet op dit moment 0,9% lager is. De laatste maand zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ook 84% minder reserveringen gemaakt voor het Hemelvaartsweekend. 

Pinksterweekend matig positief

Om de update toch enigszins positief af te sluiten, zien we dat voor het Pinksterweekend op dit moment meer reserveringen zijn gemaakt (4,3%) en er meer omzet in de boeken staat (0,8%). Helaas geldt dat er de afgelopen 30 dagen, vergeleken met dezelfde 30 dagen vorig jaar, maar liefst 75% minder reserveringen zijn gemaakt.


Vergelijk speciale periodes t.o.v. 2019

Omboekingen naar Herfstvakantie

Dat gasten hun geboekte vakanties massaal omboeken naar andere periodes, is erg duidelijk voor de Herfstvakantie dit jaar. Vergeleken met vorig jaar staan er voor deze periode op dit moment 127% meer reserveringen genoteerd met een bijbehorende omzetstijging van 93% vergeleken met vorig jaar. Ook ligt het aantal reserveringen de afgelopen 30 dagen vergeleken met dezelfde 30 dagen een stuk hoger met 51,6%. Er wordt op dit moment veel (om)geboekt voor de herfstvakantie.

Conclusie

De conclusie van mijn vorige blog staat daarom nog steeds. De uiteindelijke duur van de Coronacrisis zal bepalen hoe groot de schade voor de recreatiesector daadwerkelijk zal zijn. Voor het Paasweekend is de schade al groot, hopelijk kunnen we dit voor de daaropvolgende periodes beperken.

Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie

Met de Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie heb je inzicht in je eigen prestaties ten opzichte van vorig jaar én van de markt op het gebied van omzetbezettingsgraad en gemiddelde prijs per nacht

Met behulp van de Benchmark kun je zien of jouw recreatiebedrijf echt goed presteert en stelt je in staat de behaalde resultaten in het juiste perspectief te plaatsen. Door deze inzichten kun je betere en onderbouwde beslissingen nemen. Op basis hiervan kun je:

  • Marketingbudget op het juiste moment inzetten
  • Meer rendement uit je accommodaties halen
  • Hogere bezettingsgraad realiseren
  • Meer omzet genereren
Over de auteur

Rob Stevens is als Account Manager bij Stratech verantwoordelijk voor de softwareoplossing Stratech-RCS. Neem voor meer informatie over de Benchmark contact met hem op!

Neem contact op

Meer over Benchmark Verblijfsrecreatie

Met de Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie heeft u inzicht in uw eigen prestaties ten opzichte van de markt. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw recreatiebedrijf?

Benchmark Verblijfsrecreatie
#