icon
Logo

Benchmark update | Terugblik eerste maanden 2022, vooruitblik Pasen

25 maart 2022

Waar we in januari schreven dat de boekingen voor 2022 hard binnen stroomden, werd dat in februari al wat minder nadat de coronaregels werden versoepeld en het buitenland weer open ging. We zagen een stagnatie in het aantal boekingen.

Inmiddels zijn we weer een aantal weken verder; hoe staat het er nu voor met de boekingen voor Pasen? En wat kunnen we zeggen over de periode die achter ons ligt?

Goed begin van 2022 ten opzichte van vorig jaar

Als we terugblikken op de eerste drie maanden van het jaar, zien we dat het aantal reserveringen en de omzet flink hoger liggen dan in dezelfde periode vorig jaar: respectievelijk met 22,3% en 29,9%

Benchmark Update - Omzet en reserveringen - Maart 2022

Ook in de afgelopen dagen wordt er nog flink geboekt voor de maand maart. Gezien het mooie weer de afgelopen weken is dat geen heel grote verrassing. Ten opzichte van dezelfde 7 dagen vorig jaar wordt er zelfs 87,8% meer geboekt. De omzet ligt daarentegen 20,7% hoger, dus ondanks de grote vraag gaat de prijs niet enorm omhoog. De positieve percentages kunnen volledig worden toegeschreven aan Kamperen. Naast het mooiere weer dit jaar, was er vorig jaar nog veel dicht en dus bleven veel kampeerders thuis. Dat is dit jaar wel anders! Het aantal kampeerreserveringen in de laatste 7 dagen lag 278,7% hoger tegenover een omzetstijging van 362,2%.

Benchmark Update - Omzet kamperen - Maart 2022

Pasen 2022: vooral kamperen meer in trek dan vorig jaar

Kijken we vooruit naar Pasen, dan zien we eenzelfde verhaal als hierboven. Over het algemeen loopt de periode mooi voor ten opzichte van vorig jaar, met een verschil in omzet van 151,9% tegenover een verschil in reserveringen van 147,0%. De afgelopen 30 dagen lopen zowel de omzet als de reserveringen daarentegen achter ten opzichte van vorig jaar. Dat is natuurlijk niet gek, gezien de boekingen eerder op gang zijn gekomen en er dus minder beschikbaar is om überhaupt nog te boeken. Waar voor Pasen dit jaar minder dan 43% van de boekingen in 2022 zijn gemaakt, is vorig jaar 60% van de reserveringen voor Pasen in 2021 gemaakt.

Benchmark Update - Maart 2022 - Boekingspatroon Pasen

Zoals gezegd loopt het de afgelopen 30 dagen achter ten opzichte van vorig jaar, maar dit is volledig te wijten aan de categorie Verhuur. Voor Kamperen zien we dat er nog wel goed wordt geboekt voor Pasen, met een omzetstijging van 87,0% tegenover een stijging van 56,9% in het aantal reserveringen. Niet alleen meer reserveringen dus, maar ook een hogere omzet per reservering.

Benchmark Update - Maart 2022 - Kamperen PasenOverigens moet hierbij gezegd worden dat er duidelijke verschillen te zien zijn in de diverse regio’s in Nederland. Parken aan de kust zien de boekingen nog steeds binnen komen, terwijl bij de parken die meer in het binnenland liggen de boekingen achterblijven. Ook is er een verschil tussen of een park voornamelijk bezocht wordt door Duitsers of door Nederlanders. Altijd goed dus om jezelf te vergelijken met de markt, maar vooral om de data te combineren met de kennis over je eigen situatie.

 Wil jij meer inzicht in je prestaties, ook ten opzichte van de markt, en heb je nog geen toegang tot Stratech Insight? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie

Met de Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie heb je inzicht in je eigen prestaties ten opzichte van vorig jaar én van de markt aan de hand van belangrijke KPI's als Bezettingsgraad (OCC)Gemiddelde prijs per nacht (ADR) en Omzet (RevPAR).

Met behulp van de Benchmark kun je zien of jouw recreatiebedrijf echt goed presteert en stelt je in staat de behaalde resultaten in het juiste perspectief te plaatsen. Door deze inzichten kun je betere en onderbouwde beslissingen nemen. Op basis hiervan kun je:

  • Marketingbudget op het juiste moment inzetten
  • Meer rendement uit je accommodaties halen
  • Hogere bezettingsgraad realiseren
  • Meer omzet genereren
Over de auteur

Bertine Riezebos is als Consultant bij Stratech verantwoordelijk voor zowel de commerciƫle ondersteuning als de ondersteuning en het advies omtrent onze software en hierdoor een waardevolle specialist voor onze klanten. Neem voor meer informatie over de Benchmark contact met haar op!

Neem contact op

Benchmark update

Wij schrijven regelmatig blogs over de trends die we zien in de recreatiemarkt, op basis van de gegevens uit de Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie. Wil je als eerste op de hoogte worden gehouden over deze trendinformatie? Meld je dan aan voor de Benchmark Update en ontvang nieuwe updates automatisch in je inbox!

Ja, ik meld me aan!
#