icon
Logo

Test Engineer Erwin | De brug tussen techniek en de markt

10 mei 2019

Erwin is vanuit zijn functie als Servicedesk Medewerker binnen Stratech doorgegroeid naar het testvak. "Na 1,5 jaar op de Servicedesk kwam er een vacature vrij voor Test Engineer. Die kans heb ik met twee handen aangegrepen!" Inmiddels voelt Erwin zich als een vis in het water in zijn nieuwe rol. Lees hier over zijn ervaringen en de lessen die hij meeneemt uit zijn vorige functie.

Verantwoordelijk voor de kwaliteit van de software

Erwin is samen met de Software Engineers onderdeel van het R&D team. Het team is continu bezig om Stratech Perspectief – onze softwareoplossing voor schuldhulpverlening, bewindvoering, budgetbeheer, kredietverstrekking en Wsnp bewindvoering – te verbeteren en door te ontwikkelen. "Het is mijn taak om de aanpassingen of ontwikkelingen in de software functioneel te testen. Ik test of de functionaliteit werkt zoals het zou moeten. Vervolgens kijk ik of het werkt zoals je als gebruiker zou verwachten. Ook controleer ik of de aanpassing geen ongewenste effecten heeft op andere bestaande functionaliteiten in de software." Uiteindelijk levert het R&D team een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van Stratech Perspectief. "Samen met de Software Engineers zet ik als het ware een stempel op de functionaliteit, waarmee we aangeven achter de kwaliteit van het product te staan."

Creativiteit en vrijheid

Binnen zijn functie ervaart Erwin veel vrijheid, waarbij hij veelvuldig beroep kan doen op zijn creativiteit. "Ik maak in principe voor iedere software aanpassing een nieuw testplan, waarbij ik verschillende gebruiksscenario's opstel en doorloop. We maken complexe bedrijfssoftware met uiteenlopende modules en componenten, wat elk issue uniek maakt." Er zijn natuurlijk, naast de functionele tests, ook standaard onderdelen die altijd getest moeten worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van automatische testscripts. "Juist die combinatie van geautomatiseerd testen en functioneel testen vanuit het perspectief van de eindgebruiker, maakt mijn werk interessant."

Techniek en de markt met elkaar verbinden

Voordat Erwin zijn passie als Test Engineer had gevonden, is hij 1,5 jaar werkzaam geweest op de Servicedesk van Stratech. Hij heeft uit deze periode waardevolle ervaringen meegenomen. "Als Servicedesk Medewerker had ik dagelijks contact met onze klanten, waardoor ik praktijkervaring heb kunnen opdoen over de werkprocessen van onze gebruikers." Als Test Engineer kan Erwin een brug slaan tussen de praktijk en de ideeën van de ontwikkelaars. "De manier waarop wij bedenken dat processen moeten werken, hoeft namelijk niet altijd overeen te komen met de manier waarop onze klanten in de praktijk werken."

Door zijn klantgerichte houding, merkt Erwin dat hij vanuit het invalshoek van de klant mee kan denken over softwareverbeteringen. "Het geeft mij voldoening wanneer ik een probleem in de software weet te onderscheppen, doordat ik op een andere manier naar de software kijk." Dit straalt tevens door in de energie die hij krijgt van tevreden klanten. "Ik ben trots wanneer we een nieuwe functionaliteit op de markt brengen, waarmee onze klanten met vertrouwen en naar volle tevredenheid kunnen werken. Ik weet namelijk hoeveel geluk het hen brengt wanneer zij dankzij onze software snel en efficiënt kunnen werken. Ik weet daarentegen ook hoeveel frustratie het oplevert als de software niet goed werkt. Ik zie het als mijn taak om die frustraties weg te nemen."

Grote cirkel van invloed

Naast de prettige sociale werksfeer en open cultuur bij Stratech, ervaart Erwin het als zeer positief dat je als medewerker een grote cirkel van invloed hebt. "Bij Stratech zijn de functies niet zo strikt afgekaderd. Het wordt gewaardeerd wanneer je meedenkt over vraagstukken die wellicht niet direct binnen jouw functie horen. Als je goede ideeën hebt die bijdragen aan de organisatiedoelen, ben je vrij om hier invulling aan te geven." Het multidisciplinaire karakter van de teams draagt hier zeker aan bij. "Als Servicedesk Medewerker werkte ik veelvuldig samen met de Consultants, Account Managers en Software Engineers. Ik ben ervan overtuigd dat ik door deze ervaringen makkelijker in mijn rol als Test Engineer ben gegroeid."

Erwin geeft aan het eindpunt van zijn ambitie nog lang niet bereikt te hebben. "Ik wil in eerste instantie groeien in mijn vaardigheden als Test Engineer." Ook wil hij zich inzetten om de interne communicatie en de werkprocessen binnen het team naar een hoger niveau te brengen. "Ik ben bezig om samen met het team het agile werken en de rol van Scrummaster beter vorm te geven. Ik vind het daarnaast belangrijk dat iedereen weet wat er speelt, en zie voor mezelf wel een rol weggelegd als schakel tussen de verschillende afdelingen."

Word jij onze nieuwe collega?

Wil jij ook een actieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit en (door)ontwikkeling van onze softwareoplossingen? Wij zoeken een Test Engineer voor onze recreatiemarkt! Bekijk de vacature en solliciteer direct!

Bekijk vacature

Wij zijn Stratech

Software maken is onze passie. Dat doen we al sinds 1989 en inmiddels met meer dan 70 specialisten.

Over Stratech
#