icon
Logo

Stratech viert haar 25-jarig jubileum!

27 november 2014

Dit najaar viert Stratech haar 25-jarig jubileum. In 1989 werd Stratech opgericht en sinds die tijd worden er innovatieve softwareoplossingen ontwikkeld. Inmiddels is Stratech actief in de nichemarkten Recreatie, Logistiek & Industrie en Sociaal Financieel. Een terugblik op hoe het allemaal begon en een blik in de toekomst.

25 jaar geleden werden drie (oud)-studenten van de Universiteit Twente door het Transferpunt bij elkaar gebracht. De achtergronden en vaardigheden van Bert van der Laan (bedrijfskundig), Cees Roosje (elektrotechniek) en Feite Jaarsma (informatica) vormden een goede combinatie voor de basis van het succes van Stratech. Na een korte kennismaking hebben zij Stratech opgericht met het idee om standaard software te ontwikkelen voor nichemarkten. Bert: "De strategie is altijd geweest om kennisintensieve software voor nichemarkten te ontwikkelen". Cees voegt hieraan toe: "Onze insteek is dat we hele standaard software maken die we bij de klant flexibel kunnen configureren".

De start vanuit het BedrijfsTechnologisch Centrum (BTC)

"We zijn begonnen in het BedrijfsTechnologisch Centrum (BTC); het begin voor veel startende ondernemingen van UT studenten. Hier zaten allemaal jonge, innovatieve ondernemingen", aldus Bert. In het begin werd software ontwikkeld voor diverse nichemarkten, waaronder vakfotografen en tijdregistratie. "Vanaf het begin hadden we eigen producten; de ideeën hiervoor kwamen vaak vanuit de markt. We wilden direct al standaard producten verkopen", vertelt Cees.

Groei en stabiliteit in drie markten

"Ideaal aan het BTC-gebouw was de flexibiliteit: het was mogelijk om te groeien binnen het gebouw. Op een gegeven moment hadden we de complete bovenverdieping in gebruik", volgens Bert. "In 2001 zijn we begonnen met de bouw van een eigen kantoorpand hier op het kennispark, waar we nu sinds juli 2002 gevestigd zijn", voegt Feite toe.

Belangrijk voor de oprichters is sturen op continuïteit, innovatie en langdurige relaties. "We willen graag relaties, zoals klanten, leveranciers, maar ook medewerkers lang aan ons binden", geeft Bert aan. Inmiddels is Stratech uitgegroeid tot een stabiele organisatie met 55 medewerkers en is de organisatie nog steeds actief in de drie onderstaande nichemarkten.

Recreatie

Van de huidige markten wordt de recreatieve sector het langst bediend. Toen één van de aandeelhouders op een camping stond, werd het idee geboren voor een reserveringssysteem. Inmiddels heeft Stratech bijna 25 jaar ervaring in het automatiseren van recreatieve bedrijven als campings, bungalowparken, groepsaccommodaties en jachthavens. Met het reserveringssysteem Stratech-RCS hebben recreatieondernemers "meer tijd voor meer gasten".

Publiek

De publieke markt is begin jaren '90 veroverd met ESF-Beheer. Met dat systeem kon men subsidies uit het Europees Subsidie Fonds (ESF) eenvoudig beheren. Dit was de voorloper van de huidige subsidiebeheerapplicatie Stratech-SBA. Vervolgens werd ESF-Beheer uitgebreid met een cursisten- en urenadministratie; het volgen van cursisten is daarna geëvolueerd tot het volgen van cliënten. "Het cliëntvolgsysteem Stratech-CVS wordt gebruikt voor het naar de arbeidsmarkt toe leiden van werkzoekenden. Als er daarnaast ook nog schulden zijn, wordt het aan het werk krijgen van mensen natuurlijk moeilijker. Dit vormde de aanleiding tot de ontwikkeling van Stratech Perspectief waarbij mensen die in schuldtrajecten zijn terecht gekomen worden gevolgd en begeleid", vertelt Feite.

Logistiek & Industrie

De totstandkoming van het bedienen van de markt 'Logistiek & Industrie' is anders verlopen. "In 1996 kregen wij de kans het toenmalige product PC-Export over te nemen. Een grote Nederlandse dienstverlener zocht een partij om hun product over te nemen omdat ze zich puur op dienstverlening wilden concentreren. Ze zochten een partij die kon zorgen voor continuïteit en doorontwikkeling. Daarnaast moest er een Windows-versie ontwikkeld worden", aldus Feite. Eén van de belangrijkste kenmerken van de huidige totaaloplossing voor het exportzendingenproces, Stratech-SPS, is dat de kennis van logistieke processen en exportdocumenten wordt geborgd in de software onder het motto "niet tikken, maar klikken". De digitale koppeling met de Kamer van Koophandel, Stratech-DKK, biedt daarnaast de oplossing voor het eenvoudig opmaken en digitaal aangeven van exportdocumenten bij de Kamer van Koophandel.

Stratech in de komende jaren

Stratech is inmiddels uitgegroeid tot marktleider op het gebied van reserveringssystemen voor de recreatiebranche en is in de logistieke sector en in de schuldhulpverleningsmarkt met succes aan de weg aan het timmeren om marktleider te worden. Stratech formuleerde onlangs haar nieuwe visie. "Stratech wil graag ondernemers helpen met ondernemen", stelt Martijn van de Poel (Directeur Stratech). "Het gaat erom dat wij ons tot doel moeten stellen de ondernemers te voorzien van een concurrentievoordeel die idealiter bestaat uit: het de ondernemer eenvoudig in staat stellen meer omzet te realiseren met behulp van onze innovatieve en verrassende standaard software oplossingen. Stratech richt zich daarbij op het automatiseren van de complexe, vaak primaire processen. Een belangrijke trend die we daarbij zien is het geven van een beter inzicht in de performance van de onderneming met behulp van business intelligence tools. Op deze trend wil Stratech graag inspelen omdat deze wezenlijk bijdraagt aan het laten excelleren van de ondernemer", aldus Martijn.

Stratech investeert daarom fors in de ontwikkeling van een nieuwe generatie software applicaties die als online dienst worden aangeboden (Software as a Service). Deze applicaties ondersteunen taakgestuurd werken waardoor gebruikers in staat zijn efficiënt en effectief hun taken uit te voeren en zijn dashboards beschikbaar met performance indicatoren afgestemd op de rol van de gebruiker. Omdat de applicaties bovendien een lage instapdrempel hebben, kunnen klanten van groot tot klein gebruik maken van de software van Stratech.

"De nieuwste applicaties zijn zeer eenvoudig, gebruiksvriendelijk en kunnen ook op mobiele apparaten zoals tablets en smartphones gebruikt worden. De grootste uitdaging voor Stratech is en blijft om complexe processen te ondersteunen met innovatieve toepassingen die onze klanten in hun gebruiksgemak en eenvoud verrassen. Het zoeken naar een balans tussen het bieden van flexibiliteit - dat onderdeel van het succes van Stratech is - en het bieden van een standaard 'best practice' is bij Stratech inmiddels een continu proces", aldus Martijn.

Stratech lanceerde onlangs met succes haar eerste nieuwe product 'nieuwe stijl', Stratech Booking, dat met enthousiasme door de markt wordt ontvangen. Stratech vindt dit een eerste stap op weg naar een mooie toekomst en ziet de komende 25 jaar dan ook met vertrouwen tegemoet!