Wijziging in Melding Export Documentatie van Portbase

Containership

Wanneer u te maken heeft met een storing in uw verbinding met de Douane en/of de Douane in haar systemen voor de afhandeling van uw aangiften, dan kunt u gebruik maken van de noodprocedure om uw logistieke proces op gang te houden. 

Aangevers mogen de noodprocedure alleen hanteren na toestemming van de Douane of als er een storing is gemeld op de internetsite van de Nationale Douane Helpdesk. Op aangeven van de Douane voert Portbase een wijziging door in haar service - Melding Export Documentatie (MED).

Bij noodprocedure NCTS nieuwe code RTR gebruiken

Vanaf maandag 1 mei 2017 moeten aangevers op momenten dat vanuit de Douane een noodprocedure NCTS van kracht is, bij het voormelden van de NCTS-documenten in MED de nieuwe code RTR (Rotterdam Transit) gebruiken.

Voor ECS-documenten is dat tijdens een noodprocedure AGS uitvoer de bekende code REX. De Douane kan zo onderscheid maken tussen de verschillende papieren documenten die de terminals bij hen aanbieden. Het uitgaand proces zal hierdoor beter verlopen. Buiten de noodprocedure verandert de werkwijze niet. Kort samengevat:

  • Voormelden van een T-document in MED tijdens een noodprocedure NCTS:
    Code RTR (gevolgd door het documentnummer).
  • Voormelden van een uitvoerdocument in MED tijdens een noodprocedure AGS Uitvoer: Code REX (gevolgd door het EORI-nummer van de aangever).

De Douane hanteert van maandag 1 mei tot donderdag 1 juni 2017 een overgangsperiode. Daarna is gebruik van de code RTR bij een noodprocedure NCTS daadwerkelijk verplicht.