Verplicht aansluiten van invoeraangevers op AGS2 uitgesteld

Douaneauto bovenkant

De Douane kondigde onlangs aan AGS fase 2 volledig in gebruik te willen nemen. Toch is na de laatste release van AGS gebleken dat de performance van het nieuwe aangiftesysteem nog onvoldoende is voor een volledige overgang.

Het verplicht aansluiten van alle invoeraangevers op AGS2 is daarom uitgesteld. De komende periode zal de Douane werken aan het doorvoeren van de noodzakelijke verbeteringen in AGS. 

Douane stelt overgang van Sagitta Invoer naar AGS2 uit

Na de ingebruikname van de laatste release van AGS2 blijkt dat de Douane te maken heeft met een preformanceprobleem. De afhandeling van invoeraangiften ondervindt op bepaalde moment van de dag hinderlijke vertraging. Het verplicht aansluiten op AGS2 is vanwege deze reden uitgesteld. Zodra de preformanceproblemen zijn opgelost, overlegt de Douane met de vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven over de vervolgstappen. 

Bedrijven die al zijn aangesloten op AGS worden verzocht hun aangiften zoveel mogelijk via het nieuwe aangiftesysteem te laten verlopen. Sinds de release van 20 september kunnen, ondanks de vertragingen, alle soorten aangiften worden gedaan met AGS2. Op sommige punten is nog wel gekozen voor een work-around, maar daar zouden aangevers geen hinder van mogen ondervinden. 

Douane terughoudend met nieuwe aansluitingen op AGS

De Douane is voorlopig terughoudend met het aansluiten van nieuwe aangevers op AGS. Voor bedrijven die nog niet zijn aangesloten op AGS, maar (bijvoorbeeld bedrijfseconomische) redenen hebben om dit toch nu te willen aansluiten, zal een uitzondering worden gemaakt. De datum die de Douane eerder heeft genoemd voor het definitief beëindigen van Sagitta Invoer komt door dit uitstel te vervallen.

Lees hier de nieuwsbrief van de Douane