Van Sagitta Uitvoer naar AGS: startschot laatste fase!

Douaneauto zijkant

Eind 2016 moeten alle aangevers van uitvoeraangiften volledig gebruik maken van het nieuwe aangiftesysteem AGS. Dit systeem zal dan het huidige Douane Sagitta Uitvoer (DSU) definitief vervangen.

De invoering van dit nieuwe douanesysteem vindt gefaseerd plaats, waarbij het bedrijfsleven nauw samenwerkt met de Douane. Inmiddels is de derde fase van de implementatiestrategie alweer een aantal weken onderweg en nadert deze overgangsperiode haar einde.

De Douane en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hebben geconstateerd dat de derde fase van de implementatiestrategie voortvarend en zonder noemenswaardige problemen verloopt. Hierdoor is de weg vrijgemaakt voor een volledige overgang van DSU naar AGS. In dit artikel kijkt Stratech terug op het verloop van de derde fase, deelt zij de ervaringen van aangevers en blikt ze alvast vooruit naar het einde van dit kalenderjaar - het moment dat DSU definitief wordt afgesloten.

  • Terugblik: hoe verliep de derde fase?
  • Welke ervaringen hebben aangevers uit fase drie?
  • Aansluiting laatste aangevers op AGS vóór 31 december 2016

Terugblik: hoe verliep de derde fase?

Na vele maanden van testen kon begin september door de Douane en vertegenwoordigers worden vastgesteld dat AGS klaar was voor de derde fase van de implementatiestrategie. Fase drie begon officieel op maandag 26 september 2016 en duurt in totaal zes weken. Voorafgaand aan deze periode konden de 850 middelgrote aangevers uit fase drie zich inschrijven op verschillende aansluitmomenten. De Douane had per week twee aansluitmomenten vastgesteld, namelijk iedere maandag en woensdag.

Hierdoor was er een goede spreiding van het aantal aangevers die per week gingen starten met AGS Uitvoer. Per aansluitmoment in fase drie werden ongeveer 75 aangevers aangesloten op AGS Uitvoer. Na live-gang met AGS Uitvoer kreeg iedere aangever twee weken de gelegenheid om te controleren of zij alle soorten aangiften met het nieuwe douanesysteem konden verwerken. Gedurende deze overgangsperiode was er de mogelijkheid om zowel DSU als AGS naast elkaar te gebruiken, waardoor zendingen en aangiften geen onnodige vertraging zouden oplopen. 

Welke ervaringen hebben aangevers uit fase drie?

Nu fase drie van de implementatiestrategie bijna ten einde loopt kan er een tussentijdse balans worden opgemaakt. Met de leerpunten uit deze evaluatie kunnen aangevers uit de laatste fase hun voordeel doen. Hoewel het AGS-systeem een grote technische IT-wijziging betreft voor zowel Douane als Stratech, ervaren aangevers geen noemenswaardige veranderingen in Stratech-SPS. De werkwijze is gelijk gebleven waardoor het eenvoudig is om over te gaan naar AGS. De wizards, die een gebruiker helpen met het opstellen van de aangifte, zijn grotendeels hetzelfde gebleven.

Het belangrijkste leerpunt uit fase drie betreft de bescheidcodes. Gedurende de derde fase is gebleken dat veel aangevers hun bescheidcodes niet hebben voorbereid op AGS. Het AGS-systeem voert méér en strengere controles uit bij het indienen van de aangiften ten opzichte van DSU. Doordat aangevers veelal gebruik maakten van onjuiste bescheidcodes werden veel aangiften direct afgekeurd bij het indienen. Aangevers uit de laatste fase doen er daarom verstandig aan om de correctheid van de door hun gebruikte bescheidcodes voorafgaand aan de overgang naar AGS te controleren in douanetariefvoorziening (DTV).

Voor een soepele overgang van Sagitta Uitvoer naar AGS zijn professionele begeleiding, korte communicatielijnen en een vast aanspreekpunt tussen aangevers en software-leverancier belangrijk. Door Stratech zijn gedurende fase drie een groot aantal aangevers aangesloten op AGS Uitvoer. Enkele aangevers die werken met Stratech-SPS delen hieronder hun ervaringen met de overgang van Sagitta Uitvoer naar AGS:

  • Watson-Marlow Bredel - "In eerste instantie hebben we een middag bijgewoond die was georganiseerd door Stratech. Tijdens dit evenement werden we op de hoogte gebracht over de overgang naar AGS. De volgende stap was het systeem, Stratech-SPS, voorbereiden op de migratie. Tijdens de definitieve overgang naar AGS was er voldoende ondersteuning om alles soepel te laten vervelopen. We draaien nu en zijn zeer tevreden."
  • Tanatex Chemicals - "De overgang van Sagitta Uitvoer naar AGS ging soepel. Doordat Stratech tijdig inspeelde op de komende veranderingen verliep de transitie vrij gemakkelijk. Gedurende de eerste aangiftes was de helpdesk van Stratech voldoende bereikbaar om eventuele vragen en/of issues te ondervangen."

Aansluiting laatste aangevers op AGS vóór 31 december 2016

Binnenkort start de laatste fase van de implementatiestrategie. Gedurende deze periode moeten 960 kleinere aangevers worden aangesloten op het AGS-systeem. Maandag 7 november 2016 is de dag waarop de eerste aangevers uit deze fase overgaan van Sagitta Uitvoer naar AGS. Voor de laatste fase van de implementatiestrategie hanteert de Douane een vergelijkbare aanpak als tijdens fase drie. Per week zijn er weer twee aansluit-momenten vastgesteld waarop aangevers zich moeten inschrijven. Dit betekent dat per aansluitmoment ongeveer 80 á 85 aangevers worden aangesloten op AGS Uitvoer. Tijdens de overgang kunnen deze aangevers zowel DSU als AGS naast elkaar gebruiken voor een periode van twee weken. De laatste datum voor aansluiting is op woensdag 14 december 2016.

Speciaal voor alle aangevers die starten in de laatste fase met AGS organiseert de Douane op dinsdag 1 november 2016 om 14:00 uur een webinar. Hierin zullen experts van de Douane praktische informatie geven over: het uitvoerproces in AGS, de ervaringen tot nu toe, tips voor een foutloze aangifte en het verloop van de laatste fase van de implementatiestrategie. Het webinar duurt ongeveer 45 minuten. Deelnemers aan het webinar kunnen direct vragen stellen door live te chatten met het AGS-panel van de Douane. Aanmelden voor dit webinar kan eenvoudig via de website van Douane.

De datum waarop de Douane dit AGS-project moet afronden staat al enige tijd vast. Wijzigingen door de komst van het Douanewetboek van de Unie zorgen ervoor dat alle aangevers vóór het einde van 2016 op AGS Uitvoer moeten zijn aangesloten. Dit om te voorkomen dat de Douane en het bedrijfsleven aanpassingen en investeringen moeten doen in zowel AGS als DSU. Er moeten nog veel aangevers op AGS Uitvoer worden aangesloten in de laatste fase. Toch lijkt de deadline van de Douane haalbaar en komt het einde van DSU steeds dichterbij. Nadat alle aangevers over zijn naar AGS zullen de nog niet afgehandelde uitvoeraangiften in DSU worden afgehandeld. Daarna komt er na ruim 30 jaar trouwe dienst definitief een einde aan het tijdperk van Sagitta. 

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Stratech maakt deel uit van de Alliantie Douane Software. Een samenwerkingsverband van een aantal gerenommeerde softwareleveranciers die intensief met de Douane communiceren over de migratie van Sagitta naar AGS. Wij houden u dus uit eerste hand op hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Heeft u vragen over de overgang van Sagitta naar AGS, neemt u dan contact op met ons via +31 (0)53 480 40 80 of door een e-mail te sturen naar info@stratech.nl