Trends in Export 2016 - Structurele veranderingen in de wereldhandel

Trends in Export 2016

Hebben exporteurs de positieve verwachtingen over 2015 kunnen waarmaken en wat voor-spellen ze voor de export in 2016? Op welke nieuwe markten ligt de focus het komend jaar?

Het jaarlijkse onderzoek Trends in Export van Fenedex en Atradius geeft hierop de antwoorden. Dit jaar is er binnen het onderzoek extra aandacht voor de handel binnen de Europese interne markt.

Forse exportgroei in 2015, hogere verwachtingen voor 2016

Exporteurs hebben in 2015 de verwachting van 9% exportgroei die zij vorig jaar uitspraken waargemaakt. Dit percentage is iets hoger dan de 8,5% die zij vorig jaar wisten te behalen. Voor 2016 spreken Nederlandse exporteurs een gemiddelde groeiverwachting uit van 10%. De tien grootste branches binnen het onderzoek hebben in 2015 hun export allemaal zien groeien. Ook voor 2016 zijn zij positief gestemd. De groeiverwachtingen variëren van 4% tot 17%. 

Verenigde Staten populairste bestemming buiten de EU

69% van de totale uitvoerwaarde wordt behaald in landen binnen de Europese Unie. Duitsland was ook in 2015 traditiegetrouw onze belangrijkste handelspartner, gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Buiten de EU staan de Verenigde Staten voor het eerst op een gedeelde eerste plaats met Zwitserland, gevolgd door Rusland en Noorwegen. China staat voor het eerst in de top 5 van populairste bestemmingen buiten de EU. 

Verwachtingen over Duitsland, Iran en Verenigde Staten zijn goed

Voor 2016 verwachten de meeste exporteurs een stijgende exportomzet in Duitsland, op de voet gevolgd door Iran en de Verenigde Staten. Exporteurs verwachten veel van Iran nu de sancties tegen dit land worden afgebouwd. EU-landen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken scoren ook opvallend goed. Rusland blijft de lijst van landen waar een dalende exportomzet wordt verwacht aanvoeren. Egypte en Saoedi-Arabië staan op plek twee en drie. 

Klik hier en download het volledige rapport