Trends in Export 2015 - Groeiverwachting 9 procent

2014 vs 2015

Dit nieuwe exportjaar is mede dankzij de sterk gedaalde olieprijs en de flink lagere koers van de euro versus de dollar vliegend van start gegaan. Deze factoren zullen zonder twijfel duidelijke impact gaan hebben op de gang van
zaken in 2015.

Lagere kosten en een betere concurrentiepositie zijn immers dankbare steunen in de rug bij het verder realiseren van de exportambities in dit jaar. En die ambities zijn er: met een geprognosticeerde groei van 9% voor 2015 zijn bedrijven onverminderd positief over de toekomst. 

Belangrijkste resultaten Trends in Export 2015

Hebben exporteurs de positieve verwachtingen over 2014 kunnen waarmaken en wat voorspellen ze voor de export in 2015? Op welke nieuwe markten ligt de focus het komende jaar? Het jaarlijkse onderzoek Trends in Export van kredietverzekeraar Atradius en de Nederlandse exportvereniging Fenedex geeft hierop de antwoorden.

Exporteurs realiseren groei in 2014

Exporteurs geven aan dat de export in 2014 met 8,5% is gegroeid. Dit percentage is lager dan de 11% die zij vorig jaar uitspraken in het onderzoek, maar hoger dan de vorig jaar gerealiseerde groei van 8% Voor 2015 zijn de verwachtingen positief. Nederlandse exporteurs spreken voor 2015 een gemiddelde groeiverwachting van 9% uit. De respondenten van het onderzoek blijven positief over hun exportkansen. De tien grootste sectoren binnen het onderzoek hebben in 2014 allemaal hun export zien groeien. Ook voor 2015 zijn zij positief gestemd. De groeiverwachtingen variëren van 4% tot 13%.

Export meest geraakt door conflict Rusland en Oekraïne

Op de vraag welke impact geopolitieke verschuivingen uit de afgelopen periode op de export hebben, antwoorden de meeste respondenten dat voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de daaruit vloeiende sancties de grootste negatieve impact hebben op hun export. Drie kwart van de exporteurs die hier door geraakt worden zagen hun exportomzet dalen met maximaal 35%. Verder hebben ook de onrust in het Midden-Oosten en de Europese boycots tegen Iran en Syrië negatieve gevolgen.

Rusland valt uit de top 5 groeimarkten

Voor 2015 verwachten de meeste exporteurs een stijgende exportomzet in de markten buiten Europa. De lijst wordt aangevoerd met China en de Verenigde Staten. Rusland staat voor het eerst in jaren niet in de top 5. Wel voert dit land de lijst aan van landen waar een dalende exportomzet wordt verwacht. Oekraïne staat op de tweede plek gevolgd door Brazilië, Argentinië en Griekenland. In de top 5 van nieuw betreden markten komt geen enkel Europees land voor. De lijst wordt aangevoerd door China, Brazilië en de Verenigde Staten. Vorig jaar werd de lijst aangevoerd door Rusland, voor 2015 vinden we dit land pas terug op de 42e posititie.

Download hier het volledige rapport 'Trends in Export'