Trends in Export 2014 - Exporteurs verwachten 11% groei

Trends in Export 2015

Hebben exporteurs de positieve verwachtingen over 2013 kunnen waarmaken en wat voorspellen ze voor de export in 2014?

Op welke nieuwe markten ligt de focus het komende jaar? Het jaarlijkse onderzoek 'Trends in Export' van kredietverzekeraar Atradius en de Nederlandse exportvereniging Fenedex geeft hierop de antwoorden.

Exporteurs verwachten groei van 11 procent in 2014

Het vertrouwen van Nederlandse exporteurs in het wereldwijde economische klimaat bevindt zich op het hoogste niveau sinds zes jaar geleden de crisis uitbrak. Dit wordt weerspiegeld in de hoge exportgroei (11%) die zij in 2014 denken te realiseren. Net als in 2013 fungeert de export als trekker van de Nederlandse economie.

De groei komt vooral van buiten Europa; in de top 5 van belangrijkste nieuwe afzetgebieden komt geen Europees land voor. Voor 2014 zijn de grootste sectoren binnen het onderzoek allemaal positief gestemd. Alleen de chemie en farmacie (8%) en de land-, tuinbouw en visserij (7%) verwachten een groei die onder de 10% ligt.

Positievere verwachtingen over Zuid-Europa

Duitsland is opnieuw de belangrijkste handelspartner van Nederland, gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Buiten de Europese Unie blijven Zwitserland, Rusland, Noorwegen, de Verenigde Staten en Turkije de meest genoemde handelspartners. Landen als China, de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Indonesië en Zuid-Korea winnen aan populariteit.

Opmerkelijk is de opkomst van Saoedi-Arabië, dat van de zestiende naar een tiende plaats stijgt. Langzaam keert het vertrouwen in Zuid-Europa terug. Drie van de vier PIGS-landen - Spanje, Portugal en Italië - staan voor het eerst sinds drie jaar niet meer in de top 10 van dalers. Exporteurs verwachten nog steeds een omzetdaling in Egypte.

Nieuwe markten liggen met name buiten Europa

Bijna de helft van de exporteurs (45%) heeft in 2013 nieuwe exportmarkten betreden. In de top 5 van nieuw betreden afzetmarkten komt geen enkel Europees land voor. De ranglijst wordt aangevoerd door China, Rusland en Brazilië. De top 5 wordt gesloten door Turkije en VS. Ook in 2014 staan de meeste BRICT-landen bovenaan de rangorde van markten die exporteurs als nieuw afzetgebied denken binnen te gaan. 

Download hier het volledige rapport 'Trends in Export 2014'.

Bron: Fenedex & Atradius