Stratech sluit zich aan bij NFS en streeft naar SEPA-migratie per 1 februari

SEPA

Zoals u wellicht weet gaat Europa over op één betaalmarkt (SEPA: Single Euro Payments Area). Als onderdeel daarvan worden de bankrekeningnummers in de Europese Unie omgezet naar een ander formaat, het IBAN formaat. Ook het formaat voor het uitwisselen van gegevens (zoals rekeningmutaties en incasso opdrachten) met de bank gaat veranderen. Deze nieuwe bestandsformaten (pain.001, pain.008 en camt.053) vervangen respectievelijk de ClieOp03- en Swift-bestanden.

De SEPA-migratie heeft ook gevolgen voor de gebruikers van onze totaaloplossingen Stratech-RCS, Stratech-SHV en Stratech-CVS. Daarom informeren wij u over de laatste stand van zaken. 

Wetsvoorstel voor verlenging SEPA-migratieperiode

Op donderdag 9 januari jl. is er een persbericht door de Europese Commissie naar buiten gebracht over een eventuele verlenging van de SEPA-migratieperiode. De officiële overgangsdatum ligt momenteel nog op 1 februari 2014. Een aantal landen loopt echter achter op deze planning. Om deze landen te ondersteunen in een migratie zonder het landelijke betalingsverkeer in gevaar te brengen, wil de Europese Commissie deze landen zes maanden extra overgangstijd geven om te migreren naar SEPA.

Omdat de migratie naar SEPA Europese wetgeving is, is hier een voorstel tot wetswijziging voor ingediend. Dit voorstel wordt begin februari in het Europees Parlement ingebracht voor stemming. Indien wordt ingestemd met de wetwijziging krijgen alle banken toestemming om betalingsbestanden in het oude ClieOp-formaat nog tot 1 augustus 2014 te verwerken.

Standpunt Nationaal Forum SEPA-migratie

Omdat er momenteel geen zekerheden zijn over een eventuele verlenging van de migratieperiode, sluit Stratech zich aan bij het Nationaal Forum SEPA-migratie (NSF) dat ernaar streeft per 1 februari 2014 over te gaan op SEPA. Het NSF begeleidt de invoering van het betalingssysteem in Nederland. Meer informatie en een officieel persbericht vanuit de Nederlandsche Bank, vindt u hier

Stratech-klanten over op SEPA

Gebruikers van onze softwareoplossingen zijn de afgelopen maanden regelmatig geüpdatet over de gevolgen van de migratie naar SEPA. Stratech is klaar voor de migratie en streeft ernaar per 1 februari aanstaande alle klanten te laten werken volgens de nieuwe standaarden.  Uit diverse testen is gebleken dat helaas niet alle banken klaar zijn voor de overgang en nog geen camt-bestanden kunnen aanleveren. Daarom zal Stratech tijdelijk zowel de nieuwe als de oude gegevensformaten blijven ondersteunen.

Indien u nog vragen heeft of ondersteuning wenst bij de migratie, kunt u uiteraard contact opnemen met uw Account Manager. 

Bron: Nederland gaat onverminderd door met de migratie naar SEPA