Stratech lanceert INTTRA-module voor efficiënte afhandeling Bill of Lading

Containership

Het opstellen van de Bill of Lading (B/L) instructie en het doorsturen ervan naar de rederij of scheepsagent is een tijdrovend en foutgevoelig proces waarin u grote risico's loopt. Een foutieve B/L kan leiden tot vertraging bij het kantoor van uitgang of zelfs onbetaalde facturen. Ongewenste situaties die zorgen voor onnodige extra kosten en verstoring van het logistieke zendingenproces.

Om deze incidenten te voorkomen heeft Stratech Software Solutions haar geïntegreerde softwareoplossing Stratech-SPS gekoppeld aan het platform van INTTRA. Hierdoor kan de B/L-instructie voortaan eenvoudig en snel digitaal worden afgehandeld en ontvangt de exporteur gegarandeerd een foutloze B/L retour.

De uitdaging voor exporterende bedrijven: 'Compliance' en 'Control'

'Compliant' blijven met de gestelde wet- en regelgeving is belangrijk voor elk bedrijf. Om dit te waarborgen moet u als exporteur continu 'In Control' zijn over al uw zendingen en aangiften. Dit blijkt in de praktijk voor veel exporterende bedrijven een forse uitdaging te zijn, omdat informatie over de zending vaak versnipperd is over verschillende systemen, bestandslocaties en/of medewerkers. Voor deze logistieke uitdaging biedt Stratech één geïntegreerde softwareoplossing, Stratech-SPS. Hiermee kan men alle denkbare (export)-documenten automatisch opmaken en digitaal communiceren naar de verschillende partijen/instanties die betrokken zijn bij de zending. Denk hierbij aan: uw opdracht-gevers, Douane, KvK, NVWA, banken, Portbase, e-Balie, en nu dus ook INTTRA.

INTTRA is het digitale platform waardoor elke exporteur en forwarder eenvoudig met ruim 30 verschillende rederijen kan communiceren. Gezamenlijk verzorgen zij wereldwijd ongeveer 80% van alle containerzendingen over zee. Door gebruik te maken van INTTRA kan elke exporteur zijn B/L-instructie digitaal verzenden naar de juiste rederij. Op basis van deze instructie wordt vervolgens de B/L voor de zending opgemaakt. Om de elektronische aanlevering van informatie te stimuleren hanteren de meeste rederijen lagere kosten per B/L wanneer de exporteur gebruik maakt van INTTRA. Gemiddeld kan men dan al snel€ 20,00 per B/L besparen. Echter kost het handmatig overtypen van de B/L-instructie in de portal van INTTRA veel tijd en is zeer foutgevoelig.

'In Control' over alle zendingen vanuit één softwareoplossing

Door de nieuwe INTTRA-module, die volledig geïntegreerd is in de totaaloplossing van Stratech, wordt het dagelijkse werk van de exporteur weer een stuk eenvoudiger en overzichtelijker. Informatie uit het ERP/WMS-systeem wordt namelijk hergebruikt bij het opstellen van de B/L-instructie en alle andere (export)documentatie:'Niet tikken, maar klikken!'. Dit voorkomt fouten als gevolg van handmatig overtypen en ongelijkheden tussen de verschillende (export)documenten die horen bij dezelfde zending. De B/L-instructie kan vervolgens vanuit Stratech-SPS met slechts één druk op de knop digitaal verzonden worden naar de juiste rederij en/of scheepsagent.

Met de software van Stratech is daarnaast het proces rondom het aanvragen van de B/L (en alle andere exportdocumentatie) voor de exporteur volledig te monitoren vanuit één dashboard, het zogenaamde Control Center. Eén actueel overzicht voor de status van alle zendingen en aangiften. Ontstaat er een potentieel risico binnen de Supply Chain, bijvoorbeeld een ontbrekende B/L bij de zending, dan wordt men hierover proactief via een waarschuwingsmelding geïnformeerd. Het Control Center in Stratech-SPS stelt de exporteur dus in staat om tijdig te kunnen reageren op potentiële incidenten, waardoor zij aantoonbaar 'In Control' blijven over hun zendingenproces en 'Compliant' met de gestelde wet- en regelgeving.

De voordelen op een rij van de nieuwe INTTRA-module

Door de nieuwe INTTRA-module in Stratech-SPS kunnen exporteurs hun B/L-instructies foutloos opmaken en met één druk op de knop digitaal verzenden naar INTTRA, wat zorgt voor:

  • Kostenbesparing van gemiddeld € 20,00 per B/L vanwege het voordeliger tarief bij digitale aanlevering;
  • Eén uniforme manier van werken voor alle verschillende rederijen die zijn aangesloten bij INTTRA;
  • Forse besparing van tijd binnen het zendingenproces tussen de aanvraag en oplevering Master B/L;
  • Sterke foutreductie doordat gegevens niet meer handmatig worden overgenomen;
  • Vermindering van (koeriers)kosten door de digitale aanlevering van de B/L-instructie bij de rederij;
  • Inzicht en overzicht vanuit één softwareoplossing op de actuele status per zending en aangifte;
  • 'In Control' over het zendingenproces en aantoonbaar 'Compliant' met de gestelde wet- en regelgeving.

Ketenintegratie essentieel voor het logistieke proces

Door de koppeling tussen de geïntegreerde softwareoplossing van Stratech en het platform INTTRA wordt het voor exporteurs makkelijker om extra kostenreductie binnen hun Supply Chain te realiseren, klanttevredenheid verbeteren, meer grip krijgen op hun zendingenproces en bovenal 'Compliant' te blijven met de gestelde wet- en regelgeving. 

Heeft u vragen over dit artikel en/of de mogelijkheden van onze software voor uw organisatie, neemt u dan gerust contact op met Stratech via (053) 480 40 80 of door een e-mail te sturen naar info@stratech.nl.