Definitieve einde van Sagitta Invoer in zicht

Douaneauto zijkant

Het definitieve einde van Sagitta Invoer (DSI) komt in zicht. De performance van AGS is verbeterd. AGS blijkt stabieler en betrouw-baarder geworden. Dat komt door verschillende verbeteringen in de technische infrastructuur bij de Douane. 

Hierdoor is de weg vrijgemaakt voor een volledige overgang van Sagitta Invoer naar AGS. Voor de aangevers die nu al gebruik maken van AGS Invoer is het na vrijdag 20 maart 2015 niet langer mogelijk om nog aangiften in te dienen via Sagitta Invoer. 

Voorbereiden op definitieve overgang naar AGS

De afgelopen periode heeft de Douane hard gewerkt aan het doorvoeren van de noodzakelijke verbeteringen in AGS en het systeem tariefvoorziening (DTV). 53% van alle invoeraangiften wordt nu al gedaan met AGS en dat aantal stijgt snel. Een steeds grotere groep aangevers maakt gebruik van AGS Invoer.

Sagitta Invoer wordt door deze groep niet of nauwelijks meer gebruikt. De Douane concludeert samen met de vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven dat het definitief uitfaseren van Sagitta Invoer kan worden hervat. Voor bedrijven die al gebruik maken van AGS Invoer geldt dat zij vanaf vrijdag 20 maart 2015 definitief geen invoeraangiften kunnen versturen naar Sagitta. 

Beëindiging Sagitta Invoer en volledige overgang naar AGS

Alle aangevers die op dit moment nog niet zijn aangesloten op AGS Invoer zullen in de periode van vrijdag 13 februari en vrijdag 13 maart 2015 door de Douane verplicht worden aangesloten op AGS. De periode van zaterdag 21 maart t/m donderdag 30 april 2015 zal de Douane gebruiken om nog de niet afgehandelde invoeraangiften in Sagitta volledig af te handelen.

Zodra dit is gebeurd zal de Douane vanaf vrijdag 1 mei 2015 Sagitta Invoer afsluiten. Daarmee komt er na ruim 25 jaar trouwe dienst een definitief einde aan het douanesysteem Sagitta voor de invoeraangiften.

Volgende fase van AGS in aantocht, uitfaseren Sagitta Uitvoer 

Het definitief beëindigen van Sagitta Invoer betekent ook dat het project AGS een volgende fase in zal gaan, namelijk het definitief uitfaseren van Sagitta Uitvoer (DSU). Als kennispartner voor onze relaties is een probleemloze overgang van DSI naar AGS voor Stratech topprioriteit.

Alle bedrijven die gebruik maken van Stratech-SPS in combinatie met Sagitta Invoer zijn al geruime tijd klaar voor de definitieve overgang naar AGS Invoer. Zij worden hierbij begeleid door onze specialisten. Ook tijdens AGS fase 3 zal dit weer ons streven zijn en zullen wij exporterend Nederland blijven informeren over belangrijke ontwikkelingen.

Lees hier de nieuwsbrief van de Douane