AEO-vergunning behouden en aantoonbaar in controle zijn

Bedrijven die deelnemen aan het internationale handelsverkeer, kunnen bij de Douane de status Authorised Economic Operator (AEO) aanvragen. De belangrijkste redenen voor het behalen van een AEO-status zijn de vereenvoudigde douaneprocedures en het vergroten van de aantrekkelijkheid als handelspartner.

Voordelen van een AEO-status voor uw organisatie

Een AEO-vergunning kunt u zien als een kwaliteitskeurmerk. Bedrijven die voor een AEO-status in aanmerking willen komen, moeten aan een aantal criteria voldoen. Die criteria staan beschreven in de AEO-Guidelines. AEO maakt onderscheidt tussen drie soorten vergunningen. Elke AEO-vergunning heeft zijn eigen eisen.

  • AEO-C: alleen Douane
  • AEO-S: alleen Veiligheid
  • AEO-Full: gecombineerde vergunning Douane en Veiligheid

Een AEO-vergunning behalen en behouden

Een AEO-status is het bewijs dat bepaalde processen binnen een organisatie goed zijn geregeld, zo beschikken zij  bijvoorbeeld over een transparante goederenadministratie. Het bezit van een AEO-vergunning is niet vrijblijvend. Om deze status te behouden dienen AEO-houders de juiste interne controlemaatregelen te nemen en deze zichtbaar te maken in hun systemen en processen.

Waarborg uw AEO-status en blijft compliant met onze software

Het Control Center in onze softwareoplossing Stratech-SPS helpt bedrijven volledig inzicht en controle te houden over hun zendingenproces. Deze krachtige tool fungeert als een dashboard binnen de applicatie. Door middel van alerts ziet de gebruiker direct in het Control Center welke zending of aangifte aandacht vereist.  

Alle noodzakelijke acties om het gesignaleerde incident te voorkomen kunnen direct vanuit het Control Center worden uitgevoerd met slechts enkele muisklikken. Hierdoor reageert u dus proactief en tijdig op risico's binnen uw Supply Chain. Zo blijft u aantoonbaar 'in control' over uw zendingen en kunt u te allen tijde voldoen aan eisen van de Douane die horen bij uw AEO-status. 

Hier meer over weten?

Neem direct contact op met