icon
Logo

NVWA verhoogt tarieven voor importkeuringen op 1 januari

Op 1 januari 2022 gaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de tarieven voor keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming en -analyse omhoog.

Deze tarieven worden jaarlijks aangepast aan de stijgende lonen en prijzen én aan ontwikkelingen in het toezicht.

Nieuw toegevoegde importtarieven aan tarievenlijst

Volgend jaar zal de NVWA haar tarieven voor importkeuringen met maximaal 2,4 procent verhogen. Deze stijging wordt veroorzaakt doordat nu gezondheidscertificaten van importzendingen regelmatig niet aan de eisen van de EU voldoen. Dit is met name fors toegenomen sinds de Brexit. Hierdoor heeft de NVWA extra werk als zij importzendingen keurt. 

De verantwoordelijk ministeries hebben daarom besloten om de kosten van deze extra werkzaamheden in rekening te brengen bij de veroorzakers. Het gaat om de volgende werkzaamheden:

  • Buiten werking stellen van de kennisgeving (deel I van het Gemeenschappelijk Gezondheidsdocument van Binnenkomst (hierna: GGB)): zonder documentencontrole: € 67,52
  • Buiten werking stellen GGB mét documentencontrole: € 135,04
  • Weigeren kopie-gezondheidscertificaat: € 101,28 
  • Vervangend gezondheidscertificaat: € 101,28

Op de website van de NVWA staat ook een overzicht van alle tarieven en een zogenoemde 'was-wordt-lijst' met een overzicht van de tarieven in 2021 en 2022.

Bron: NVWA

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#