icon
Logo

Van GPA en SPA naar DMS | Welk scenario kiest u als aangever?

In deel één van onze blokreeks heeft Stratech u geïnformeerd over het feit dat de Douane begonnen is met de laatste fase van de implementatie van AGS. Dit betreft het uitfaseren van de aangiftesystemen GPA, SPA en VENUE, ook wel bekend onder de naam AGS4. Om deze transitie mogelijk te maken, zal de Douane eerst een grote update uitbrengen voor het aangiftesysteem AGS. Deze update heeft impact op alle aangevers in Nederland, zie ons voorgaande artikel.

Na deze update zal het aangiftesysteem AGS ook een nieuwe naam krijgen, te weten: Douane Management Systeem (afgekort met DMS). In deze blokreeks van Stratech alle ins en outs over deze douanewijziging en geven onze specialisten tips waarmee aangevers zich kunnen voorbereiden. In het tweede deel beantwoorden we voor u de volgende vragen:

  • Twee scenario's, maar welke kiest u als aangever?
  • Alle douanevergunningen worden herzien, wat is hiervan de reden?

Twee scenario’s, maar welke kiest u als aangever?

In de voorbereiding op de transitie heeft de Douane in september 2017 een memo gepubliceerd, getiteld: “Scenario’s aangeven in AGS in plaats van GPA, SPA en VENUE". Hierin werd toegelicht welke drie scenario’s de Douane zag voor aangevers die nu gebruik maken van de GPA, SPA en VENUE. Op basis van vervolgonderzoek is gebleken dat er in de praktijk máár twee van de drie scenario’s toegepast kunnen worden. Tevens is bepaald dat VENUE – het aangiftesysteem voor e-commercebedrijven – buiten scope van het AGS-project valt. In het kort komen deze twee scenario’s op het volgende neer:

  1. U stopt met uw vergunning “inschrijving in de administratie” en gaat volgens de standaard (of normale) aangifteprocedure aangiften doen in AGS.
  2. U wilt gebruik blijven maken van de mogelijkheid “inschrijving in de administratie”. Echter dient u op het moment van de inschrijving wel een real-time aanvullende aangifte in, met de complete dataset (net als een volledige aangifte). Formeel blijft de inschrijving in de administratie het moment van aangifte.

Voordat u een keuze maakt - welke van de twee scenario’s voor het u het beste alternatief is als vervanging van de huidige GPA of SPA – is het belangrijk om naast de voor- en nadelen, ook de gevolgen en de impact van beide scenario’s duidelijk te hebben. Feit is dat u als aangever in beide situaties real-time aangiften moet doen in DMS. Deze wijziging heeft in ieder geval gevolgen voor uw administratieve en logistieke processen. Aanvullend dient u – in geval van scenario twee – als vergunninghouder de Douane nog steeds elektronisch te voorzien van de juiste controle-informatie, waarmee zij voldoende zicht hebben op uw interne beheersing met betrekking tot de goederenstromen. Maar ook de gegevens en de wijze waarop de controle-informatie bij de Douane dient te worden aangeleverd veranderen.

Controle-informatie 

U kunt zich afvragen waarom het in deze tijd überhaupt noodzakelijk is om controle-informatie elektronisch bij de Douane aan te leveren. Desalniettemin wanneer u als bedrijf voldoende interne beheersing met betrekking tot de goederenstroom heeft en deze óók eenvoudig inzichtelijk kunt maken voor de Douane, dan is er geen sprake van een extra administratieve last. De Douane streeft naar een zo effectief en efficiënt mogelijke gestandaardiseerde verwerking en is daarom met marktpartijen bezig een nieuwe dataset te ontwikkelen voor de controle-informatie. Hierin zijn onder andere ook de diverse voorraadverlopen opgenomen. Totdat deze nieuwe standaard gereed is, wordt voor controledoeleinden gewerkt met de bekende GPA voor controlegegevens. Voor dit deel blijft de GPA dus vooralsnog in stand, ook na 2020. Zorg daarom dat u als aangever in gesprek blijft met de Douane over de nieuwe controlemethodiek, zodat deze aan het eind aansluit op de behoefte van beide partijen. 

Alle douanevergunningen worden herzien, wat is hiervan de reden?

In het kader van het Douanewetboek van de Unie (DWU) is de Douane enige tijd geleden al begonnen met het herzien van alle uitgegeven vergunningen. Met deze actie wil de Nederlandse Douane vereenvoudigde vergunningen DWU-proof maken, alsmede voorkomen dat aangevers – die feitelijk niet voldoen aan het gewenste profiel – gebruik maken van vergunningen die initieel eigenlijk niet voor hen bedoeld zijn en die tevens weinig tot geen meerwaarde bieden.

Uiteraard komt bij deze herziening de vergunning “inschrijving in de administratie van de aangever (IIAA)” aan bod, welke noodzakelijk is voor het gebruik van de GPA/SPA. Echter realiseren veel aangevers zich niet dat het moment van inschrijven in de administratie formeel ook een aangifte is; waarbij dus aan alle eisen voor het doen van een aangifte moet worden voldaan. Het kan dus bij de herziening van uw vergunningen naar voren komen, dat om aan de verplichtingen te kunnen voldoen, er wijzigingen in het administratieve en logistieke proces nodig zijn, alsmede investeringen in IT-systemen.

Tot slot: ik heb nog vragen, waar kan ik terecht?

In deel drie van deze blogreeks alles over de implementatiestrategie en meer informatie over de planning van de Douane. Wilt u dit artikel niet missen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van Stratech. Wilt u zich goed voorbereiden op de overgang naar DMS? Download dan onze whitepaper met praktische tips van onze douanespecialisten voor een succesvolle transitie.

Meer weten over dit artikel?

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel of wilt u de impact van deze douanewijziging op uw organisatie weten? Neem dan gerust contact op met de douanespecialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer over Stratech-SPS

Het correct verwerken van uw import- / exportzendingen is een complex proces. Met Stratech-SPS kunt u eenvoudig en snel al uw zendingen opmaken en digitaal afhandelen vanuit één geïntegreerde totaaloplossing. Met onze software en kennis maken wij uw werk makkelijker!

Lees hier verder
#