Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen STRATECH SCANDIA GEAR_KLEDINGSTUK BEKIJKEN-min
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Neem contact op
Software Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen Succesverhalen STRATECH SCANDIA GEAR_KLEDINGSTUK BEKIJKEN-min
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Zoeken Neem contact op
Kennisbank

Lees in 2 minuten

Gepubliceerd op 02-10-2018

DMS
John Schutten

Product Manager

Van GPA en SPA naar DMS | Wat gaat er veranderen?

AGS is het aangiftesysteem voor het afwikkelen van alle opslag-, invoer- en uitvoeraangiften in Nederland. Dit systeem is door de Douane stapsgewijs geïmplementeerd om te voldoen aan de eisen van het Douanewetboek van de Unie. Hoewel de meeste aangevers al enige tijd gebruik maken van AGS, is de implementatie van dit systeem nooit afgerond.

Grote importeurs met een douane-entrepot, koeriers en e-commercebedrijven werken nog steeds met afzonderlijk ontwikkelde oplossingen. Maar dat gaat veranderen! Onder de naam AGS4 zet de Douane in op de laatste fase van implementatie van AGS. Dit betreft het vervangen van de aangiftesystemen GPA, SPA en VENUE.

In onze vierdelige blogreeks lees je alle ins en outs van deze douanewijziging. Onze specialisten geven tips waarmee je je kunt voorbereiden.

In dit deel:

  • Wat is de GPA, SPA en VENUE?
  • Waarom is deze douanewijziging noodzakelijk?


Wat is GPA, SPA en VENUE?

De Geautomatiseerde en Schriftelijke Periodieke Aangifte (GPA, SPA) wordt in het kader van douanevereenvoudigingen door het bedrijfsleven gebruikt als aanvullende aangifte. Dit gebeurt bij gebruik van de vergunning inschrijving in de administratie, in het vrije verkeer brengen of bij gebruik van de vereenvoudigde aangifte in het vrije verkeer brengen. In Nederland maken ongeveer 250 á 300 aangevers gebruik van de GPA/SPA. De meeste in combinatie met een douane-entrepot.

Daarnaast zijn ongeveer 600 aangevers gebruikers van de vergunning inschrijving in de administratie van de aangever (IIAA) en/of de bijzondere douaneregelingen Actieve Veredeling (AV), Tijdelijke Invoer of Bijzondere Bestemmingen. Voor e-commercebedrijven en koeriers bestaat een soortgelijk systeem: VENUE.

De Douane gaat deze manieren van aanvullende aangifte vervangen en gedeeltelijk onderbrengen in AGS. Deze blogreeks focust zich op de vervanging van de GPA en SPA. Er is nog geen duidelijkheid over de vervanging van VENUE. Hiervoor loopt een apart project bij de Douane.

 

Waarom is deze douanewijziging noodzakelijk?

Het Douanewetboek van de Unie (DWU) is sinds 1 mei 2016 van kracht. Dit schrijft een elektronische uitwisseling van alle aangiftegegevens voor op basis van bijlage B van Verordening 2015/2446 (de GVo.DWU). De huidige douanesystemen GPA, SPA en VENUE voldoen op meerdere punten niet aan de eisen van het DWU. Aangevers die gebruik maken van deze aangiftesystemen hebben namelijk een generieke vrijstelling van de Douane ontvangen. De Europese Unie is hiermee niet akkoord omdat een belangrijk controlemoment mist. Daarom is dit als verplichting opgenomen in het DWU.

Het DWU biedt mogelijkheden om ontheffing van de verplichting tot aanbrengen te krijgen. Vanwege wettelijke bepalingen krijgen veel goederensoorten echter per definitie geen ontheffing. Ook kan de Europese Unie vereisen dat (al dan niet tijdelijk) voor bepaalde goederensoorten of landen, het aanbrengen verplicht is. In de toekomst moeten aangevers altijd aan de aanbrengverplichting voldoen. Zelfs wanneer je vrijstelling hebt.

Vanwege deze bepaling in het DWU, heeft de Douane gekozen om ook het aanbrengbericht in AGS onder te brengen. Dit douanesysteem is immers al gebaseerd op het datamodel van de World Customs Organisation. Om aan alle eisen van het DWU te voldoen is een nieuwe versie van AGS noodzakelijk.

Het AGS-systeem krijgt na deze update ook een nieuwe naam: Douaneaangiften Management Systeem (DMS). Deze update maakt het mogelijk om alle GPA/SPA-vergunninghouders over te zetten naar DMS. Maar heeft ook impact op alle aangevers die al gebruik maken van AGS. Meer informatie hierover lees je in ons vorige artikel.

Het Multi Annual Strategic Plan (MASP) regelt de vervanging van systemen in het kader van DWU. Overheden en het bedrijfsleven kunnen op grond van de transitiebepalingen uit het MASP nog verder met systemen die niet voldoen aan de eisen van het DWU. De deadline voor het voltooien van dit plan is 2025. Dit neemt niet weg dat de Nederlandse Douane (door druk vanuit Brussel) prioriteit moet geven aan deze transitie om tijdig te voldoen aan de DWU-wetgeving.

De overgang van GPA en SPA naar DMS 4.1

10 praktische tips voor een zorgeloze overgang
Download

Mis geen nieuws meer

Ontvang net als 2.600+ logistiek professionals waardevolle informatie over belangrijk import- en exportnieuws dat je echt vooruit helpt 🤩