icon
Logo

Van AGS, GPA en SPA naar DMS: wat er nu bekend is!

In het kort:

De huidige (aangifte)systemen AGS, GPA en SPA worden door de Nederlandse Douane uitgefaseerd. Hiervoor in de plaats komt één nieuw aangiftesysteem, genaamd: Douane Management Systeem (afgekort DMS). Deze omvangrijke douanewijziging heeft impact op alle aangevers! In dit artikel leest u wat er tot op heden over de introductie van DMS bekend is.  

Stratech houdt als kennispartner het bedrijfsleven op de hoogte door middel van periodieke updates aangaande de status, planning en voortgang betreffende de invoering van dit nieuwe aangiftesysteem. Wilt u geen enkele DMS- statusupdate missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

De laatste informatie per project

Met de introductie van DMS zullen diverse (aangifte)systemen verdwijnen. Hieronder de laatste informatie per project.

  • Van AGS naar DMS: De start van dit project is tot nader order uitgesteld in afwachting van de publicatie van het EU-datamodel. Het EU-datamodel bepaalt namelijk de berichtenspecificaties (MIG) van het nieuwe DMS. De vernieuwde versie van het EU-datamodel zal naar verwachting een behoorlijke impact hebben op de MIG van het nieuwe DMS. De Douane heeft aangegeven dat de nieuwe MIG gefaseerd per aangiftescenario opgeleverd gaat worden aan de softwareleveranciers inclusief de User Manual en overall procesbeschrijving. Het eerste deel wordt naar verwachting in september 2020 door de Douane aangeleverd. Stratech en de andere softwareleveranciers kunnen echter pas beginnen met het ontwikkelen van hun DMS-software na oplevering van de totale MIG.

    Eén van de belangrijkste redenen voor de Douane om het huidige Aangifte Systeem (AGS) te vervangen is het feit dat AGS niet voor alle douaneregelingen volledig voldoet aan de gestelde eisen in het Douane Wetboek van de Unie (DWU). Meer hierover leest u in dit artikel.

  • Van GPA en SPA naar DMS: GPA en SPA-vergunninghouders moeten vóór 1 juli 2022 ook migreren naar DMS. Bij deze overstap moeten aangevers de keuze maken uit de beschikbare scenario's. In eerste instantie waren dit twee scenario’s: de ‘normale’ aangifte en de aangifte met realtime aanvullende aangifte met algemeen karakter. Mede op verzoek van de koepelorganisaties heeft de Douane de mogelijkheden voor alternatieve scenario’s onderzocht voor de procedure inschrijving in de administratie van de aangever. Meer hierover leest u in dit artikel.

Vervanging voorraadverloop GPA door Auditfile ‘voorraad’

Stratech is vertegenwoordigd in de werkgroep die een nieuwe manier van rapporteren uitwerkt van de controle informatie (‘voorraadverloop’). In de huidige GPA (Geautomatiseerde Periodieke Aangifte) zitten twee onderdelen: de aangifte informatie en de controle informatie. Door de Douane is aangegeven dat bij vervanging van de GPA de aangifte informatie ingebracht moet worden in DMS. De werkgroep waar Stratech actief aan deel neemt is momenteel bezig met het voorbereiden van een zogenaamd proof-of-concept voor de oplossingsrichting ‘Auditfile voorraad’. De planning voor dit proof-of-concept project is nog niet bekend. 

Overzicht invoeringsdata per project

In het onderstaande schema ziet u per project de datum waarop de Douane de implementatie van het nieuwe aangiftesysteem DMS wenst te voltooien.

Project  Invoeringsdatum
Migratie van AGS (opslag, invoer en uitvoer) naar DMS  1 juli 2022
Migratie vergunninghouders Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA) en Schriftelijke Periodieke Aangifte (SPA) naar DMS         1 juli 2022
Migratie vergunninghouders Inschrijving In Administratie Aangever (IIAA), Plaatsing in Douane-Entrepot (DE), Plaatsing onder Actieve Veredeling (AV) en Plaatsing onder Tijdelijke Invoer (TI) naar DMS    1 januari 2023

Stratech houdt u als kennispartner proactief op de hoogte

Stratech maakt via de Alliantie Douane Software (ADS) deel uit van het ODB-IT (Overleg Douane Bedrijfsleven – IT). Daarnaast is Stratech als ADS-lid vertegenwoordigd in een werkgroep ten behoeve van de vervanging voorraadverloop GPA door een auditfile ‘voorraad’. Om op de hoogte te blijven van de voortgang van de migratie naar DMS kunt u onderstaande bronnen raadplegen. 

Meer weten over de impact van DMS op uw organisatie?

Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#