icon
Logo

Van AGS, GPA-SPA naar het DMS douanesysteem [update sept]

In het kort:

Begin volgend jaar (2022) zal het nieuwe Douane Management Systeem (DMS) stapsgewijs de aangiftesystemen AGS, GPA en SPA gaan vervangen. Een verandering die grote impact heeft op alle bedrijven met douanesoftware. In deze statusupdate delen wij met u de laatste informatie over deze douanewijziging en geven u tips voor een zorgeloze overgang. 

Dit even vooraf: wilt u altijd het laatste nieuws over deze douanewijziging direct in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan gratis in voor onze DMS-update service

Status overgang van AGS naar DMS 4.0

In onze vorige update hebben wij u geïnformeerd over de impact van DMS en hebben we de verschillen tussen AGS en DMS in kaart gebracht. Het ontwikkelen van de nieuwe DMS-functionaliteit is inmiddels bij ons in volle gang. De nieuwe DMS-functionaliteit zal naast de bestaande AGS-functionaliteit in onze software beschikbaar komen. Dit omdat niet elk bedrijf op hetzelfde moment overgaat van AGS naar DMS. De implementatiestrategie is nog onderwerp van gesprek met de Douane. In de voorlopige planning worden de eerste aangevers eind kwartaal 1 / begin kwartaal 2 van 2022 naar DMS overgezet.

Belangrijk! – Dit neemt niet weg dat u zich in 2021 al moet voorbereiden. Om u daarbij te helpen organiseren wij op dinsdag 28 september 2021 een webinar. Hierin geven onze douane-experts een toelichting op DMS, de overgang en tips voor een zorgeloze overgang. Inschrijven kan nu via deze link.

Status overgang van GPA en SPA naar DMS 4.1

In samenwerking met Trade Facilitation hebben wij in mei een online kennisevent voor GPA/SPA-vergunninghouders georganiseerd. Tijdens dit event hebben wij de gevolgen van DMS per scenariokeuze voor uw organisatie, processen en automatisering geschetst. Een belangrijk aspect voor de automatisering zijn de specificaties waaraan het aanbrengbericht, de aanvullende aangifte en de auditfile voorraad dienen te voldoen. De auditfile voorraad wordt verplicht voor vergunninghouders die gebruik willen maken van de zogenaamde ketenregeling.

De Douane heeft de conceptversie van de specificaties voor DMS 4.1 aan ons beschikbaar gesteld. Op 22 september zal de Douane een online sessie voor alle softwareleveranciers organiseren om deze specificaties door te spreken met als doel te komen tot de definitieve versie. Wij hebben de specificaties doorgenomen en willen u graag informeren over onze bevindingen tijdens een webinar op maandag 27 september in samenwerking met Trade Facilitation. Inschrijven kan nu via deze link.

Vervanging voorraadverloop GPA door auditfile voorraad

In onze eerdere berichtgeving hebben wij aangegeven dat de Douane het advies van de werkgroep heeft overgenomen om vervolg te geven aan het project met als doel: een passende oplossing te implementeren gericht op de ketenregeling gedurende de overgang van GPA en SPA naar DMS. De projectorganisatie en -definitie is nu in voorbereiding. Ondertussen is er door de Douane een andere projectleider aangesteld voor DMS en de auditfile voorraad. De eerste projectbijeenkomst dient nog te worden ingepland.

Status overgang van IIAA naar DMS 4.1

Heeft u een vergunning douane-entrepot, actieve veredeling of tijdelijk invoer zonder aanvullende GPA en SPA? Ook dan krijgt u te maken met elektronisch berichtenverkeer naar de Douane. U moet namelijk naast de inschrijving in de administratie ook elektronisch aanbrengberichten gaan versturen naar DMS. Bereidt u daarom nu al voor op het nieuwe DMS. De Douane geeft aan dat alle bedrijven hierover zijn geïnformeerd en een brief hebben gehad waarin staat dat zij hun scenariokeuze kenbaar moeten maken.

Volgens de Douane zijn er momenteel 50 bedrijven die hun keuze nog niet hebben doorgegeven. Heeft u uw keuze al doorgegeven? Wij adviseren u om voldoende budget en capaciteit voor volgend jaar te reserveren ten behoeve van deze douanewijziging. Voor de overgang van IIAA naar DMS heeft u onder andere software nodig. Bij de introductie van DMS zullen wij ook dit gedeelte van het logistieke proces gaan ondersteunen.

Planning van de Douane voor het DMS-project

De definitieve planning dient nog te worden bepaald in overleg met het bedrijfsleven, de softwareleveranciers en de Douane. Hieronder ziet u de voorlopige conceptplanning van het DMS-project.

Opslag-, Invoer- & Uitvoeraangiften (AGS), Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA), Schriftelijke Periodieke Aangifte (SPA), Inschrijving in de Administratie van de Aangever (IIAA), Plaatsing in Douane-Entrepot (DE), Plaatsing onder Actieve Veredeling (AV), Plaatsing onder Tijdelijke Invoer (TI)

Over Stratech | Dé kennispartner voor im- en exporteurs

Wij maken al 33 jaar innovatieve (douane)software voor importeurs en exporteurs. Onze organisatie is lid van de Alliantie Douane Software (ADS) en neemt deel aan het Overleg Douane Bedrijfsleven (ODB en ODB-IT). Ook zitten wij in de werkgroep die zich bezighoudt met het vervangen van de voorraadverloop GPA door de auditfile ‘voorraad’. Hierdoor kunnen wij u dus altijd informeren over de laatste ontwikkelingen DMS.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom DMS? Schrijf u dan nu in voor onze DMS-update service, digitale nieuwsbrief én volg ons op LinkedIn.

Schrijf u nu in voor onze DMS-update service

Zo blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen aangaande de introductie van het nieuwe douanesysteem DMS

Inschrijven

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#