icon
Logo

Van AGS, GPA-SPA naar het DMS douanesysteem [update nov 2021]

In het kort:

Zo vlak voor de decembermaand is het weer tijd dat wij jou op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen rondom het nieuwe Douane Management Systeem (DMS).

Dit systeem gaat vanaf volgend jaar (2022) stapsgewijs de aangiftesystemen AGS, GPA en SPA vervangen. Een douanewijziging met grote impact op alle im- en exporteurs.

Dit even vooraf: wil je altijd het laatste nieuws over deze douanewijziging direct in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor onze DMS-update service

Status overgang van AGS naar DMS 4.0

In onze vorige update hebben wij je geïnformeerd over de voortgang van DMS en de voorlopige planning. Tijdens ons webinar op 28 september 2021 hebben wij uitgelegd wat er in grote lijnen gaat veranderen door DMS én tips voor een zorgeloze overgang gedeeld. Dit webinar gemist? Kijk de uitzending hier terug.

De implementatie van DMS 4.0 voor aangevers die alleen opslag-, invoer- en/of uitvoeraangiften indienen start vanaf 4 april 2022 en eindigt op 1 september 2022. Net als destijds bij de overgang van SAGITTA naar AGS start de implementatie van DMS met een zogenaamde pilot. Hierin zullen twee aangevers de eerste douaneaangiften via het nieuwe DMS-systeem gaan indienen.

Is de pilot succesvol, dan zullen er gecontroleerd en stapsgewijs meer aangevers op DMS worden aangesloten. Bedrijven die er dan klaar voor zijn, kunnen zich - in overleg met de softwareleverancier en de Douane - inschrijven op de planning voor de overgang naar DMS. Nadere details hierover worden in een later stadium bekend gemaakt.

Status overgang van GPA en SPA naar DMS 4.1

Inmiddels is bekend geworden dat de Douane in overeenstemming met de Europese Commissie de periode voor de implementatie van DMS 4.1 heeft verlengd met een half jaar. Hierdoor is de einddatum voor de overgang van GPA en SPA naar DMS gewijzigd naar 1 juli 2023. Dit neemt niet weg dat jij je als aangever moet voorbereiden en niet moet afwachten. Extra informatie nodig om je voor te bereiden? Bekijk dan ons webinar van 27 september. 

Onze ervaring is gelukkig dat de meeste bedrijven actief bezig zijn. Op basis van hun scenariokeuze, de specificaties van het aanbrengbericht en hun processen, brengen zij de impact voor hun organisatie, automatisering en kosten in kaart. Onze DMS-toolbox is daarbij een handig hulpmiddel.

Ook voeren wij veel gesprekken met bedrijven met als doel ze te helpen met de overgang naar DMS. Vragen uit de praktijk delen wij in onze DMS-toolbox, zodat elke aangever kan profiteren van onze ervaringen en kennis. Staat de informatie die je zoekt niet in onze DMS-toolbox? Neem dan contact op met ons of rechtstreeks met de Douane via iiaa@douane.nl

In onze toolbox vind je alle informatie over dit nieuwe douanesysteem, de migratie én tips voor een zorgeloze overgang. Download hier onze handige DMS-toolbox.

Vervanging voorraadverloop GPA door auditfile voorraad 

Vergunninghouders IIAA die gebruik willen maken van de zogenaamde ketenregeling en dus kiezen voor scenario C, moeten naast DMS 4.1 ook de nieuwe auditfile voorraad implementeren. Momenteel is de Douane bezig met opstellen van de specificaties voor de auditfile.

Bij dit proces zijn een beperkt aantal softwareleveranciers - waaronder Stratech - en een aantal aangevers betrokken. Begin december staat de volgende meeting over dit onderwerp gepland. De verwachting is dat de Douane de specificaties voor de Auditfile Voorraad begin 2022 kan publiceren. 

Status overgang van IIAA naar DMS 4.1

Beschik je over een vergunning douane-entrepot, actieve veredeling of tijdelijke invoer zonder aanvullende GPA en SPA én laat je de douaneaangiften verzorgen door bijvoorbeeld een logistiek dienstverlener? Ook dan moet je straks via DMS  aanbrengberichten naar de Douane gaan versturen. Mits je jouw vergunning IIAA wenst te behouden. Heb je inmiddels een scenariokeuze gemaakt? Zorg dan dat je op basis van deze keuze de nodige voorbereidingen treft en tijdig klaar bent voor de overgang naar DMS.

Wij adviseren je om voldoende budget en capaciteit voor volgend jaar te reserveren ten behoeve van deze douanewijziging. Voor de overgang van IIAA naar DMS heb je onder andere software nodig. Bij de introductie van DMS zullen wij ook voor dit proces een oplossing bieden. Meer weten? Lees hier verder

Planning van de Douane voor het DMS-project

De nieuwe planning zal binnenkort ook door de Douane worden gepubliceerd. Hieronder zie je de voorlopige planning van het DMS-project.

Opslag-, Invoer- & Uitvoeraangiften (AGS), Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA), Schriftelijke Periodieke Aangifte (SPA), Inschrijving in de Administratie van de Aangever (IIAA), Plaatsing in Douane-Entrepot (DE), Plaatsing onder Actieve Veredeling (AV), Plaatsing onder Tijdelijke Invoer (TI)

Over Stratech | Dé kennispartner voor im- en exporteurs

Wij maken al 33 jaar innovatieve (douane)software voor importeurs en exporteurs. Onze organisatie is lid van de Alliantie Douane Software (ADS) en neemt deel aan het Overleg Douane Bedrijfsleven (ODB en ODB-IT). Ook zitten wij in de werkgroep die zich bezighoudt met het vervangen van de voorraadverloop GPA door de auditfile ‘voorraad’. Hierdoor kunnen wij jou dus altijd informeren over de laatste ontwikkelingen rond DMS.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom DMS? Schrijf je dan nu in voor onze DMS-update service, digitale nieuwsbrief én volg ons op LinkedIn.

Schrijf je nu in voor onze DMS-update service

Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen aangaande de introductie van het nieuwe douanesysteem DMS

Inschrijven

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij jouw werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#