Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen STRATECH SCANDIA GEAR_KLEDINGSTUK BEKIJKEN-min
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Neem contact op
Software Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen Succesverhalen STRATECH SCANDIA GEAR_KLEDINGSTUK BEKIJKEN-min
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Zoeken Neem contact op
Kennisbank

Lees in 3 minuten

Gepubliceerd op 02-10-2018

DMS
John Schutten

Product Manager

Van AGS, GPA-SPA naar het DMS douanesysteem [update mei]

In deze update lees je alles over het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem (DMS). Dit nieuwe IT-systeem van de Douane vervangt stapsgewijs de aangiftesystemen AGS, GPA en SPA.

Als kennispartner houden wij je natuurlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hierdoor ben jij op de hoogte en kan je met een gerust hart de zomer in gaan.

Status overgang van AGS naar DMS 4.0

De Douane heeft de planning voor de aansluiting van het bedrijfsleven op het DMS 4.0 gewijzigd. Vanaf 11 mei 2022 zouden aangevers die nu invoer en/of opslagaangiften in AGS doen, in fases worden aangesloten op DMS. De planning is gewijzigd omdat de koppeling met het systeem dat zorgt voor de inning van douanerechten pas in september 2022 beschikbaar is. Er wordt nu een nieuwe planning gemaakt die de Douane op 15 juni 2022 zal publiceren. Deze planning wordt opgesteld in nauwe samenwerking met de koepelorganisaties Evofenedex, TLN/FENEX en de Alliantie Douane Softwareleveranciers (ADS). 

De Douane start nu met het overzetten van aangevers die opslagaangiften doen in de normale procedure. Dit betreft aangevers die een volledige aangifte bij opslag indienen in DMS. Duidelijk is dat het aansluiten van aangevers met invoer- en uitvoeraangiften niet eerder zal starten dan september 2022. Als gevolg hiervan wordt ook de ultieme einddatum voor het afronden van de overgang van AGS naar DMS 4.0 bijgesteld. Deze stond op 31 december 2022. Dit wordt aangepast naar 30 juni 2023.

Zodra de nieuwe planning bekend is communiceren wij hierover en maken dan bekend wanneer voor jou de migratie daadwerkelijk gaat plaatsvinden en wat je hiervoor moet doen. 
 
Nieuwe bescheidcodes
De overgang van AGS naar DMS brengt onder andere met zich mee dat bescheidcodes in de aangiften wijzigen. Om jou straks te ondersteunen bij het correct invullen van de bescheiden in de DMS aangifte, zorgen wij voor een overzicht van oude bescheidcodes (AGS) naar nieuwe bescheidcodes (DMS).

Status overgang van GPA en SPA naar DMS 4.1

Onze ervaring is dat de meeste GPA-/SPA-vergunninghouders zich nu voorbereiden op de overgang naar DMS 4.1. Zij hebben in samenwerking met hun softwareleverancier en/of douaneadviseur hun logistieke en douaneprocessen in kaart gebracht en de nieuwe aangiftegegevens doorgenomen.

De Douane heeft in april een enquête verzonden onder alle IIAA-vergunninghouders om inzicht te krijgen in de mate van voorbereiding en de planning van de vergunninghouders. Momenteel heeft ongeveer een derde de enquête volledig ingevuld. Heb je deze enquête nog niet ingevuld, doe dit dan alsnog! Zo krijgt de Douane een beter beeld van de stand van zaken bij vergunninghouders. Heeft jouw bedrijf deze enquête niet ontvangen? Stuur dan een mail naar iiaa@douane.nl. 


Ben je als GPA-/SPA-vergunninghouder op zoek naar concrete handvatten voor de overgang naar DMS? Maak dan kennis met ons unieke 7-stappenplan of word lid van de DMS Raad & Daad Alliantie. (GELE TEKST VERVANGEN DOOR DE CTA UIT DE RICHT TEXT EDITOR)
 
Over de DMS Raad & Daad Alliantie
Deze nieuwe belangengroep, opgericht door Stratech en Trade Facilitation bv, verenigt GPA en SPA vergunninghouders met als doel:

  • Behartigen van belangen bij de overgang naar het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem (DMS);

  • Zoeken naar oplossingen door optimaal gebruik te maken van mogelijkheden en kansen;

  • Onderling uitwisselen van kennis en ervaringen.

In de DMS Raad & Daad Alliantie bijeenkomst bespreken we samen met de leden de laatste ontwikkelingen op het gebied van DMS 4.1 en delen waardevolle inzichten uit de praktijk.

 

Auditfile Voorraad: vervanger van de voorraadverloop GPA 

Vergunninghouders IIAA die kiezen voor scenario C en die gaan werken met de zogenaamde ketenregeling, moeten naast DMS ook de nieuwe Auditfile Voorraad implementeren. Vers van de pers: inmiddels heeft de Douane de conceptspecificaties met ons gedeeld.

De komende periode zal de werkgroep - waar Stratech deel van uitmaakt - in samenwerking met een aantal bedrijven praktijktesten uitvoeren om te controleren of de specificaties toereikend zijn. Naar aanleiding van deze testen zal naar verwachting een nieuwe versie van de specificaties worden gepubliceerd. Planning is om dit alles voor de zomer af te ronden.

In onze volgende update zullen we jou hier meer over vertellen. Uitgangspunt van de Auditfile Logistiek is dat de Douane op basis van een aangifte / aanbrengbericht in staat is het gehele spoor in de voorraad te volgen: van artikelen uit de aangifte, van inslag tot uitslag.

Mis geen nieuws meer

Ontvang net als 2.600+ logistiek professionals waardevolle informatie over belangrijk import- en exportnieuws dat je echt vooruit helpt 🤩