icon
Logo

Van AGS, GPA-SPA naar het DMS douanesysteem [update april]

In het kort:

Vanaf 1 januari 2023 zal het nieuwe Douane Management Systeem (DMS) de aangiftesystemen AGS, GPA en SPA volledig vervangen. Een verandering die grote impact heeft op alle aangevers in Nederland. In dit artikel deelt John Schutten (Product Manager bij Stratech) de informatie over deze douanewijziging die tot op heden bekend is. 

Dit even vooraf: wil je altijd het laatste nieuws over deze douanewijziging direct in je mailbox? Schrijf je dan gratis in voor onze DMS-update service

Statusupdate: overgang van AGS naar DMS

De Douane heeft inmiddels de MIG (specificaties) met alle aangiftescenario’s voor DMS 4.0 op 29 april 2021 gepubliceerd. Op basis van deze definitieve MIG kunnen wij, en andere softwareleveranciers, beginnen met het voorbereiden van de (software)ontwikkeling die nodig is voor de communicatie met het nieuwe DMS. Onze specialisten zullen de komende periode de MIG doornemen. Uit deze analyse worden de verschillen ten opzichte van de huidige AGS-systeem in kaart gebracht, zodat wij je kunnen informeren over de technische, functionele en financiële implicaties van de overgang van AGS naar DMS. 

Statusupdate: overgang van GPA en SPA naar DMS

GPA/SPA-vergunninghouders zijn vorig jaar door de Douane geïnformeerd over de beschikbare scenario’s waaruit zij een keuze moet maken voor de overstap naar DMS. Via deze link kun je dit webinar van de Douane terugkijken. In onze vorige update hebben wij aangegeven dat Stratech ook voor deze scenario’s nog in afwachting is van de specificaties. De specificaties behorende bij de verschillende scenario’s zijn momenteel nog in ontwikkeling bij de Douane. Naar verwachting zal de MIG (DMS 4.1) voor deze fase van het DMS-project in mei/juni dit jaar worden opgeleverd. Ook geldt dat de Douane eerst een concept MIG uitbrengt en deze na input van de softwareleveranciers wordt omgezet naar een definitieve versie.

  • Vervanging voorraadverloop GPA door Auditfile ‘voorraad’
    In onze vorige statusupdate hebben wij je geïnformeerd over de werkgroep die een nieuwe manier van rapporteren van de controle informatie (‘voorraadverloop’) uitwerkt. Deze werkgroep, waar wij deel van uitmaken, heeft de zogenaamde proof-of-concept voor de oplossingsrichting ‘auditfile voorraad’ afgerond. De werkgroep heeft een rapport geschreven met de uitkomsten en advies voor het vervolg van dit project. Dit rapport zal worden voorgelegd aan het management van de Douane over de vervangende oplossing voor de controle informatie van de GPA. De intentie van de Douane is deze oplossing te implementeren gedurende de overgang van GPA/SPA naar DMS. Sterker nog, voor bedrijven die gebruik willen maken van de zogenaamde ketenregeling is het een voorwaarde. Onder ‘ketenregeling’ wordt verstaan: een aaneenschakeling van opvolgende douaneregelingen, waarbij voor iedere douaneregeling een separate aangifte dient te worden gedaan. Bij toepassing van de ketenregeling volstaat het aanbrengen van de goederen bij de eerste schakel in de keten. 

    Voorbeeld ketenregeling: goederen komen met de regeling douanevervoer aan bij de opslaglocatie van een douane-entrepot. De goederen worden door inschrijving in de administratie geplaatst onder de regeling douane-entrepot en na verloop van tijd door inschrijving in de administratie in het vrije verkeer gebracht. Door bij plaatsing in het douane-entrepot de goederen aan te brengen is het mogelijk de aard van de goederen vast te stellen en is het niet langer nodig om de goederen aan te brengen als de goederen in het vrije verkeer gebracht worden.
  • Online kennisevent van GPA/SPA naar DMS op woensdag 12 en 19 mei 2021
    “De overgang naar DMS heeft voor GPA/SPA vergunninghouders grote impact”. Dit werd tijdens de laatste webinar van de Douane op 21 april jl. nogmaals benadrukt. Om aangevers te helpen, organiseren wij in samenwerking met Trade Facilitation, Erasmus University Rotterdam en de Douane op woensdag 12 en 19 mei aanstaande een online kennisevent. Gedurende deze bijeenkomst hoor je alles over de gevolgen en consequenties van je scenariokeuze, de impact per afdeling en hoe je je als aangever voorbereidt op de implementatie van DMS. Via deze link kun je je gratis inschrijven.
Overgang van IIAA naar DMS

Vergunninghouders douane-entrepot, actieve veredeling of tijdelijk invoer zonder aanvullende GPA/SPA dienen uiterlijk per 1 januari 2023 naast de inschrijving in de administratie (IIAA) óók de goederen aan te brengen bij de Douane via DMS. Voor deze doelgroep is het dus ook van belang om zich voor te bereiden op het doen van elektronische real-time aangiften via DMS. Wij adviseren je budget en capaciteit voor volgend jaar ten behoeve van deze douanewijziging te reserveren. Voor de overgang van IIAA naar DMS dien je over de juiste software te beschikken. Meer weten? Neem dan contact met ons.

Planning van Douane voor DMS-project

Voor elke fase in het DMS-project is de einddatum al vastgesteld. De Douane heeft inmiddels een programma manager aangesteld om alle projecten in goede banen te leiden. Momenteel is iedereen nog in afwachting van de projectorganisatie en -planning. 

Fasen in DMS-project  Einddatum
Verwachtte startdatum implementatie AGS naar DMS 1 februari 2022
Migratie van AGS (opslag, invoer en uitvoer) naar DMS afgerond / verwachte startdatum migratie GPA/SPA naar DMS en IIAA/DE/AV/TI naar DMS 1 juli 2022
Migratie vergunninghouders Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA) en Schriftelijke Periodieke Aangifte (SPA) naar DMS afgerond        1 januari 2023
Migratie vergunninghouders Inschrijving In Administratie Aangever (IIAA), Plaatsing in Douane-Entrepot (DE), Plaatsing onder Actieve Veredeling (AV) en Plaatsing onder Tijdelijke Invoer (TI) naar DMS afgerond   1 januari 2023

Over Stratech | Dé kennispartner voor im- en exporteurs

Stratech maakt al 33 jaar software voor het import- en exportproces. Via de Alliantie Douane Software (ADS) maken wij deel uit van het Overleg Douane Bedrijfsleven - IT. Daarnaast zitten wij in de werkgroep die zich bezighoudt met het vervangen van de voorraadverloop GPA door een auditfile voorraad. Hierdoor kunnen wij je als kennispartner informeren over de laatste ontwikkelingen wat betreft DMS.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom DMS? Schrijf je dan nu gratis in voor onze DMS-update service, digitale nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.

Schrijf je nu in voor onze DMS-update service

Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen aangaande de introductie van het nieuwe douanesysteem DMS

Inschrijven

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#