icon
Logo

Blog | Uitvoeraangiften, zelf doen of uitbesteden? (deel 1)

Er is al het nodige geschreven over de afhandeling van de douaneaangifte bij export en de keuze om de administratieve handeling uit te besteden of zelf te doen. Dit is een keuze die voor elk bedrijf anders kan zijn. Voorop staat dat het zelf doen of uitbesteden van uitvoeraangiften een weloverwogen keuze moet zijn, die positief bijdraagt aan uw bedrijfsvoering. Niet alleen het aantal uitvoeraangiften, ook het kennisniveau binnen uw organisatie en de mogelijke financiële risico’s beïnvloeden deze keuze.

Ook actuele ontwikkelingen zoals de Brexit en het nieuwe Douane Wetboek van de Unie hebben mogelijk invloed hierop. Vast staat dat u als exporteur, onafhankelijk of u kiest voor zelf doen of uitbesteden, altijd eindverantwoordelijk bent voor uw eigen aangiften. In deze driedelige blog belicht Stratech alle aspecten die belangrijk zijn voor het maken van een weloverwogen keuze.

Dan doen we het toch mooi zelf!

Een veelgehoorde stelling is dat het doen van een aangifte eenvoudig zelf kan, omdat de aangiftesoftware tegenwoordig veel kennis borgt en het ‘toch’ om enkele eenvoudige producten gaat, is te kort door de bocht. Een douane-expediteur heeft naast het indienen van de aangifte toegevoegde waarde als het gaat om inhoudelijke zaken. Echter bent u als exporteur zelf verantwoordelijk voor uw douaneaangiften, ook al wordt u vertegenwoordigd door een externe partij. Uw verantwoordelijkheid is veelal onderbelicht, brengt risico’s met zich mee en dient u dus zeker in uw keuze tussen zelf doen of uitbesteden mee te laten wegen.

Brexit en de goederenstroom naar het Verenigd Koninkrijk

Nog circa 3 maanden en dan is de transitieperiode voorbij. Welke handelsafspraken er ook gemaakt gaan worden, logistieke handelingen richting het Verenigd Koninkrijk (VK) gaan veranderen. Exporteert u naar het VK? Dan heeft u op dit moment niets te maken met de Douane. Dit zal zeker anders zijn na 31 december 2020. Enige tijd geleden is berekend dat door de Brexit het aantal uitvoeraangiften met 33 procent zal toenemen naar 4,2 miljoen. Nederlandse bedrijven voeren jaarlijks voor 38 miljard euro aan goederen uit naar het VK. Al dit verkeer krijgt straks te maken met nieuwe douaneverplichtingen. De gevolgen van de Brexit kunnen dus een belangrijk onderdeel zijn van de vraag ‘zelf doen of uitbesteden?’.

Douanewetboek van de Unie stelt eisen als het gaat om kennis en kunde

Sinds 1 mei 2016 is het Communautair Douane Wetboek vervangen door het Douanewetboek van de Unie (DWU). Ook al duurt de implementatie hiervan tot 2020, er zijn zeker gevolgen die u nu al gaat merken en waar u rekening mee moet houden. In het DWU wordt gesproken over onder andere ‘kennis en kunde’ die u moet kunnen aantonen als u de AEO-status heeft. In deze aangescherpte AEO-eis wordt beschreven dat een exporteur moet beschikken over voldoende praktische vakbekwaamheid, dus kennis en kunde. Het verkrijgen van kennis is dus een punt om stil bij te staan in uw keuze tussen zelf doen of uitbesteden.

Hoe maak ik nou de juiste keuze?

De komende periode zal Stratech verschillende onderwerpen belichten die van belang zijn voor het maken van een goede keuze. Als eerste het onderwerp ‘kennis en expertise’. Hierin komen zaken zoals ‘welke kennis is noodzakelijk’, ‘waar verkrijgen we deze kennis’ en ‘wat is mijn verantwoordelijkheid’ aan bod. Vervolgens zoomen we in op verwerkingstijd, kosten en flexibiliteit. In het laatste deel van deze blog zetten we alle voor- en nadelen op een rij zodat u op basis daarvan de juiste keuze kunt maken. Komt u tot de conclusie dat u zelf uw uitvoeraangifte wilt gaan verzorgen, dan geven wij u in onze whitepaper concrete handvatten voor alle stappen die u dient te doorlopen!

Ter voorbereiding op de volgende blog een vraag; ‘Kijk alvast naar uw huidige werkwijze en ga na hoe u tot deze keuze bent gekomen’. Laten we aan het einde van deze reeks eens kijken of dit nog steeds de juiste is!

Meer weten over dit artikel?

Heeft u vragen aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#