icon
Logo

Blog | Uitvoeraangiften; zelf doen of uitbesteden? (deel 1)

Deze vraag zal je je ongetwijfeld al eens gesteld hebben; ongeacht of je je douaneaangiften op dit moment zelf doet of juist uitbesteedt. Deze keuze is voor elk bedrijf anders. Niet alleen het aantal uitvoeraangiften, maar ook het kennisniveau binnen je organisatie en de mogelijke financiële risico’s beïnvloeden jouw keuze. Ook actuele ontwikkelingen zoals de overgang naar het nieuwe Douane Management Systeem (DMS) zijn van invloed.

Vast staat dat jij als exporteur altijd eindverantwoordelijk blijft voor jouw eigen aangiften. En dan maakt het niet uit of je kiest voor het zelf doen of uitbesteden ervan. Als je deze keuze echter weloverwogen maakt, zal deze positief bijdragen aan jullie bedrijfsvoering.

In deze driedelige blogreeks belichten wij alle aspecten die belangrijk zijn voor het maken van een weloverwogen keuze.

Dan doen we het toch mooi zelf!

Een veelgehoorde stelling is dat aangifte doen eenvoudig zelf kan. Maar het is te kort door de bocht om enkel de argumenten 'aangiftesoftware borgt veel kennis' en 'het gaat maar om eenvoudige producten' te gebruiken. Een douane-expediteur die aangiften voor je indient heeft toegevoegde waarde als het gaat om inhoudelijke kennis. Echter, je bent als exporteur zelf verantwoordelijk voor jouw douaneaangiften. Ook al vertegenwoordigt een externe partij jou. Jouw verantwoordelijkheid is veelal onderbelicht en brengt risico’s met zich mee. Onderzoek dit en weeg dit dus zeker mee in jouw keuze.

Douanewetboek van de Unie stelt eisen aan kennis en kunde

Sinds 1 mei 2016 is het Douanewetboek van de Unie (DWU) van kracht. De implementatie ervan is in 2020 afgerond en is ook voor jouw organisatie van toepassing. Volgens het DWU moet je je ‘kennis en kunde’ aantonen als je de AEO-status hebt. Volgens deze AEO-eis moet je als exporteur beschikken over voldoende praktische vakbekwaamheid. Kennis en kunde dus. Het verkrijgen en behouden hiervan is een belangrijk punt om bij stil te staan in jouw keuze tussen zelf doen en uitbesteden. Hierover in het volgende deel van deze blogreeks meer.

Gratis whitepaper: Uitvoeraangiften zelf doen, wat nu?

Wil je jouw uitvoeraangiften zelf verzorgen? Dan geeft ons whitepaper concrete handvatten voor alle stappen die je daarvoor moet doorlopen!

Download whitepaper

Hoe maak ik nou de juiste keuze?

In de volgende twee blogs belichten we verschillende onderwerpen die van belang zijn voor het maken van een goede keuze. Het tweede onderwerp is ‘kennis en expertise’. Hierin komen zaken aan bod als: Welke kennis is noodzakelijk? Waar verkrijgen we deze kennis? en Wat is mijn verantwoordelijkheid?. In het derde en laatste blog gaan we in op verwerkingstijd, kosten en flexibiliteit. Op basis daarvan kun je de juiste keuze maken.

Stel je ter voorbereiding op ons tweede blog eens de vraag; ‘Waarom hebben we gekozen voor de huidige werkwijze voor douaneaangiften?’. En kijk aan het einde van deze blogreeks eens of dit nog steeds de juiste keuze is!

Meer weten?

Heb je vragen over deze blog of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze specialisten.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#