icon
Logo

Coronacrisis: uitstel van betaling voor douanerechten

Ondervindt u als ondernemer ernstige sociale of economische moeilijkheden, dan kan de Douane u uitstel van betaling verlenen voor verschuldigde invoerrechten. Er moet dan wel een duidelijke correlatie zijn tussen uw betalingsproblemen en de coronacrisis. Dit wordt door de Douane per geval getoetst. Geïnteresseerde ondernemers moeten nu zo snel mogelijk het verzoek indienen, omdat de termijnen formeel al verstreken zijn.

De effecten van de coronacrisis zijn voor het eerst merkbaar geweest in maart. Daadwerkelijke betaling van de invoer in maart volgt over het algemeen in april. Ondernemers dienen voor de 10e van de volgende maand de aanvullende aangifte in te dienen. Voor ondernemers die te maken hebben met een maandkrediet geldt de 15e dag van de volgende maand. Hoewel deze termijnen formeel verstreken zijn, zal de Douane verzoeken tot uitstel van betaling wel nog in behandeling nemen. Het is echter noodzakelijk dat dit soort verzoeken zo snel mogelijk wordt ingediend.

Wijzen van aangifte

In Nederland wordt op verschillende wijzen aangifte gedaan. In de bijlage (zie links onderaan dit bericht) berichten wij u over de mogelijkheden per wijze van aangifte. Denkt u dat u als ondernemer in aanmerking komt voor uitstel van betaling, neem dan goed de bijlage door en neem onmiddellijk contact op met de ontvanger van de Douane.

Uitstel van betaling voor ondernemers via douane-agent (SPA-GPA)

Evofenedex - de branchevereniging voor Nederlandse handels- en productiebedrijven met een logistieke of internationale operatie - zal zich nog tot het ministerie van Financiën wenden met het verzoek ook ondernemers die hun aangifte laten doen door een douaneagent in de vorm van een SPA (Schriftelijke Periodieke Aangifte) of GPA (Geautomatiseerde Periodieke Aangifte) te laten profiteren van de door de staatssecretaris Vijlbrief ingestelde regeling van uitstel tot betaling. De Douane kan hierover niet zelfstandig beslissen. Zoals hiervoor opgemerkt kan een verzoek daartoe uitsluitend worden gedaan door de douaneagent zelf en is de financiële positie van de ondernemers waarvoor aangifte wordt gedaan niet relevant. Dat verhindert deze categorie ondernemers te profiteren van het uitstel van betaling.

Bron: evofenedex

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#