icon
Logo

Stratech koppelt met e-CertNL Fyto Algemeen en Diervoeders

Via e-CertNL - voorheen CLIENT-Export – van de NVWA kunnen exporteurs digitaal hun fytosanitaire en/of veterinaire certificaten aanvragen. Het opmaken van dit exportcertificaat en het monitoren van de status gebeurt bij veel Nederlandse bedrijven nog steeds handmatig.

Zij loggen in op de website van e-CertNL en voeren daar alle noodzakelijke acties uit. Deze werkwijze kost in de praktijk niet alleen veel tijd, maar vergroot ook de kans op fouten in het exportproces als gevolg van het handmatig invoeren van gegevens.

Doordat Stratech haar softwareoplossing Stratech-SPS heeft gekoppeld aan e-CertNL wordt het voor exporteurs mogelijk om dit proces volledig te automatiseren. Het gebruik van de system-to-system- koppeling die Stratech biedt reduceert niet alleen de kans op fouten, maar vermindert ook drastisch de hoeveelheid werk per zending. Stratech bood al geruime tijd een oplossing voor de productgroepen Zuivel, Zaaizaden en Aardappels-Groente-Fruit (AGF). Onlangs zijn daar de productgroepen Diervoeders en Fytosanitair (Fyto) Algemeen bijgekomen.

Automatisch uw exportcertificaten aanvragen bij de NVWA? Dat kan!

Het proces van aanvragen en goedkeuren verschilt per productgroep. Dit komt doordat vanuit het verleden de diverse productgroepen onder toezicht van verschillende productschappen vielen, met ieder hun eigen keuringsinstantie. Ook vandaag de dag zijn er verschillende keuringsinstanties actief. Als de koppeling tussen uw ERP-systeem en de software van Stratech voldoende informatie bevat, en de processen voor goedkeuring het toelaten, kunnen exportcertificaten zelfs zonder tussenkomst van een medewerker worden aangevraagd.

Door de koppeling die Stratech heeft met e-CertNL worden gegevens uit Stratech-SPS direct klaargezet in het systeem van de NVWA. Welke stappen in de aanvraag automatisch mogen worden gedaan, is nu in te richten in Stratech-SPS op basis van productsoort en land van bestemming. De software van Stratech zorgt er vervolgens voor dat, mits de verplichte gegevens correct zijn en de antwoorden van e-CertNL tot doorgang leiden, alle vervolgberichten automatisch worden klaargezet en verzonden. Hierdoor kan de hoeveelheid tijd die u normaliter kwijt bent aan een aanvraag in e-CertNL worden gereduceerd van tientallen minuten per aanvraag tot vrijwel nul.

Fytosanitaire en veterinaire producten in één zending

De koppeling die Stratech heeft met e-CertNL is in twee smaken verkrijgbaar, namelijk een Standaard en Enterprise variant. De Standaard voorziet in het indienen en wijzigen van de initiële aanvraag. De daadwerkelijke afhandeling van uw fytosanitaire of veterinaire exportcertificaat gebeurt vervolgens in e-CertNL. Bij de Enterprise variant wordt ook de afhandeling volledig door Stratech geautomatiseerd. Hierdoor hoeft u als exporteur meer in te loggen op e-CertNL. 

Tegelijk met het toevoegen van de productgroepen Diervoeders en Fyto Algemeen, is door Stratech ook een extra functionaliteit in de markt geïntroduceerd. Vanaf heden is het mogelijk om vanuit één zending, zowel fytosanitair certificaat als een veterinair certificaat aan te vragen. Stratech kan in samenspraak met de exporteur bepalen in de inrichting welke artikelen op het fytosanitaire certificaat terecht moeten komen, welke op het veterinaire certificaat en welke non-food zijn. Hierdoor is de koppeling van Stratech uitermate geschikt voor bedrijven die meerdere soorten exportcertificaten voor een zending nodig hebben.

Meer weten over dit artikel?

Nieuwsgierig naar de optimalisatiemogelijkheden voor uw proces? Neem dan contact op één van onze specialisten.

Neem contact op

Meer over Stratech-SPS

Het correct verwerken van uw import- / exportzendingen is een complex proces. Met Stratech-SPS kunt u eenvoudig en snel al uw zendingen opmaken en digitaal afhandelen vanuit één geïntegreerde totaaloplossing. Met onze software en kennis maken wij uw werk makkelijker!

Lees hier verder
#