icon
Logo

Stratech bouwt koppeling met CLIENT-Import (NVWA)

Bij het importeren van levensmiddelen uit een niet-EU-land – bijvoorbeeld groente en fruit – komen veel (administratieve) handelingen en verplichtingen kijken, zoals: vergunningen, transport, de benodigde invoeraangifte, eventuele preferentiële oorsprongs-certificaten, maar ook dient er altijd een aanvraag te worden gedaan bij de NVWA via het systeem CLIENT-Import.

Met de software van Stratech was het al mogelijk om invoeraangiften op te maken en in te dienen bij de Douane. Daar komt binnenkort de mogelijkheid om aanvragen bij de NVWA voor de import van fytosanitaire producten bij. In dit artikel leest u alles over deze nieuwe ontwikkeling bij Stratech.

Minder IT-applicaties en minder administratieve handelingen

Bij het importeren van levensmiddelen is de factor tijd – en vooral het reduceren ervan – altijd één van de belangrijkste speerpunten in deze branche. Immers kan vertraging en/of oponthoud bij het kantoor van ingang leiden tot vervelende situaties. Niet zo gek dus, dat een toonaangevende importeur van groente en fruit, de specialisten van Stratech heeft gevraagd om de factor tijd – die nu nodig is voor het afhandelen van de importzending – verder te reduceren.

Om een positieve bijdrage te leveren aan het doel van deze ondernemer, is Stratech enige tijd geleden gestart met het ontwikkelen van een directe koppeling met het systeem CLIENT-Import (fytosanitair) van de NVWA. Door deze nieuwe toevoeging hebben importeurs - die werken met Stratech-SPS – straks minder losse IT-applicaties nodig voor hun dagelijkse werkzaamheden en zal er ook minder tijd nodig zijn voor alle administratieve verplichtingen die horen bij import.

Data uit CLIENT-Import hergebruiken voor uw invoeraangifte

Ondanks dat de NVWA en de Douane twee verschillende overheidsinstanties zijn, vragen beide toezichthouders – wat betreft de import van fytosanitaire producten - in hun systemen AGS en CLIENT grotendeels om dezelfde informatie. Logisch, want zowel de NVWA als de Douane willen weten: Wat wordt er geïmporteerd? Waar komen de producten vandaan? Wat zijn de hoeveelheden en gewichten? Voldoen de geïmporteerde producten aan alle VGEM-eisen (Veiligheid, Gezondheid, Economie en Milieu)?

Doordat Stratech data slim hergebruikt wordt het doen van aanvragen in CLIENT-Import niet alleen maar geautomatiseerd, ook zal hierdoor de complete administratieve afhandeling van de importzending een stuk efficiënter gaan verlopen. Zo kan bijvoorbeeld straks een invoeraangifte automatisch worden opgesteld op basis van de gegevens die zijn gebruikt voor de aanvraag bij de NVWA, wordt bescheidinformatie die de NVWA terugstuurt direct verwerkt in de invoeraangifte en kan Stratech de status / voortgang van elke aangifte en zending bewaken. 

Dreigt er een potentieel incident, dan wordt de importeur door de software van Stratech hierover vroegtijdig geïnformeerd. Zo kan er proactief actie worden ondernomen, wat vervelende situaties in het logistieke proces voorkomt. Dit alles zorgt voor maximaal gebruiksgemak, minder handmatig typewerk en een forse reductie van tijd en geld. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de koppeling met CLIENT-Import. Uiteraard houden we u via onze website op de hoogte van de voortgang. 

Meer weten over dit artikel?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw proces of vragen over dit artikel? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#