icon
Logo

Single Window: Binnenbrengen, Uitgaan en Provianderen

05 juli 2017

Bedrijven in de logistieke sector moeten vaak gegevens over de zending op verschillende momenten, in verschillende standaarden en op verschillende manieren aanleveren bij meerdere overheden. Om de gegevensuitwisseling tussen het bedrijfsleven en overheden te vereenvoudigen wordt er gewerkt aan één digitaal overheidsloket, genaamd: Single Window Handel & Transport (SWHT).

In de toekomst één digitaal overheidsloket

Het SWHT streeft er naar om in 2020 hét digitale overheidsloket te zijn voor de uitwisseling van gegevens in de handel- en transportsector. Met behulp van software - zoals Stratech - kunnen bedrijven in de toekomst meldingen insturen naar het SWHT, die vervolgens door meerdere overheden wordt gebruikt. Gegevensuitwisseling tussen bedrijven en overheden wordt hierdoor in de toekomst sneller, beter en makkelijker.

De komende jaren wordt het SWHT stapsgewijs ontwikkeld voor alle vervoersmodaliteiten: vervoer door de lucht, per rail, over de weg, via de binnenvaart en per pijpleiding. Softwareleveranciers en Port Community Systemen - zoals Portbase, Cargonaut - werken al geruime tijd aan de voorbereidingen en aanpassingen die ervoor zorgen dat uw berichten als aangever straks voldoen aan de specificaties van het SWHT.

Op zaterdag 1 september 2017 worden de aangiften en meldingen voor de douaneprocessen: Binnenbrengen (ICS), Uitgaan (ECS) en Provianderen gekoppeld aan het Single Window voor maritiem en lucht. Dit is een eerste belangrijke stap naar de realisatie van het SWHT.

  • Meldingen over vervoersmiddelen aan Douane (lucht)
  • Douanemeldingen Binnenbrengen en uitgaan (maritiem en lucht)
  • Proviandmeldingen aan Douane (maritiem)

Wilt meer informatie over het Single Window?

Aangevers, waarop één van de bovenstaande situaties van toepassing is, dienen vóór vrijdag 29 december 2017 hun meldingen in te sturen via het Single Window. Bedrijven die werken met de software van Stratech hoeven ten aanzien van het SWHT vooralsnog geen actie te ondernemen.

Heeft u software voor uw elektronisch afhandelen van meldingen voor proviandleveringen nodig en/of wilt u meer informatie over de impact van het Single Window op uw logistieke proces? Neem dan vrijblijvend contact op met één van de specialisten van Stratech.

Meer weten over dit artikel?

Heeft u vragen aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#