icon
Logo

REX-systeem voor export naar Canada

5 april 2017

Op woensdag 15 februari 2017 stemde het Europees Parlement in met het vrijhandels-verdrag CETA. In totaal stemden 408 parlementariërs voor het akkoord en 254 tegen. Hiermee is een belangrijke stap gezet voor een betere handelsrelatie tussen Canada en de Europese Unie (EU). De export naar Canada groeit en zal dankzij CETA zeker verder groeien. Het CETA-verdrag betekent een liberalisering van de handel in goederen en diensten, wat inhoudt dat er een einde zal komen aan het betalen van douanerechten bij de handel tussen de EU en Canada.

Vrijhandelsverdrag tussen Europese Unie en Canada

Naar verwachting treedt het CETA-verdrag binnenkort grotendeels in werking. Vanaf dat moment kunt u profiteren van de voordelen die het akkoord biedt. Door middel van het CETA-vrijhandelsakkoord kunnen regels die handel tussen Canada en de EU bemoeilijken en vertragen worden afgeschaft of aangepast. Dat gebeurt met name door het verlagen dan wel afschaffen van de in- en uitvoerrechten. Dit alleen scheelt Europese exporteurs al zo'n 500 miljoen euro per jaar.

Wilt u als handelaar of exporteur in aanmerking komen voor deze verlaging of zelf vrijstelling van invoerrechten, dan zult u wel de preferentiële EU oorsprong van uw goederen moeten aantonen. Deze vrijstelling van invoerrechten geldt namelijk alleen voor goederen die afkomstig zijn uit de landen waarmee de handelsafspraken zijn gemaakt.

Aanmelden als geregistreerd exporteur voor export naar Canada

Wanneer u exporteert naar Canada (of van plan bent om dit te gaan doen) en de waarde uw zending hoger is dan € 6.000,00, dan kunt u zich bij de Douane laten registreren als geregistreerd exporteur (REX). Deze exporteurs worden opgenomen in het REX-systeem. Voor zendingen naar Canada mag u als geregistreerd exporteur zelf een verklaring omtrent de oorsprong van de goederen (factuurverklaring) Attest afgeven. Bij zendingen met een lagere waarde, is geen registratie nodig. 

De factuurverklaring attest is een praktisch middel om de oorsprong van uw goederen aan te tonen en mag alleen gebruikt worden door geregistreerd exporteurs, een vergelijkbare werkwijze als de 'Vergunning Toegelaten Exporteur'. Belangrijk voor geregistreerd exporteurs is dat zij beschikken over voldoende kennis om de regels omtrent oorsprongsbepaling correct te kunnen toepassen. 

Staat u nu al geregistreerd als toegelaten exporteur (TE)? Dan bestaat er tot 1 januari 2018 een overgangsregeling. Tot deze datum kunt u gebruik maken van uw vergunning wanneer u naar Canada exporteert. Na 1 januari moet u geregistreerd zijn in het REX-systeem.

Meer weten over het REX-systeem?

Heeft u vragen aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#