icon
Logo

Preferentiële oorsprong in de overgangsperiode Brexit

Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU op 31 januari 2020 is een overgangsperiode in werking getreden, die loopt tot 31 december 2020. In deze overgangsfase blijven de wetten en regels van de EU gelden voor het VK. De Douane adviseert ondernemers die zakendoen buiten de EU voorbereid te zijn op mogelijke complicaties met oorsprongsregels.

In het zogenoemde terugtrekkingsakkoord is afgesproken dat het VK gedurende de overgangsperiode behandeld wordt als een EU-lidstaat. In een ‘note verbale’ heeft de Commissie vervolgens aan alle handelspartners meegedeeld dat het VK in de overgangsfase wordt behandeld als een lidstaat van de EU. Dit betekent dat bij uitvoer van producten vanuit de EU geen onderscheid wordt gemaakt tussen onderdelen en componenten die uit het VK óf uit de EU-lidstaten komen.

Beoordeling preferentiële oorsprong Verenigd Koninkrijk

Daarentegen is niet te garanderen dat landen van buiten de EU het VK nog behandelen als EU-lidstaat. Dit kan betekenen dat bij de export naar landen buiten de EU waarmee de EU een handelsakkoord heeft gesloten, VK-onderdelen niet langer meetellen als EU-onderdelen voor de bepaling van de preferentiële oorsprong. Voorbeelden van die landen zijn Japan, Canada en Zuid-Korea.

Overeenkomstig de oorsprong-protocollen kunnen preferenties alleen worden geweigerd na een verificatieproces door het land van bestemming. En alleen als het land van uitvoer geen antwoord geeft op vragen, of het antwoord ontoereikend is. Zodra er meer informatie is over de toepassing van de preferentiële oorsprongsregelgeving in de overgangsfase van Brexit, dan wordt het bedrijfsleven door de Nederlandse Douane geïnformeerd. 

Bron: Nederlandse Douane

Meer weten over dit artikel?

Nieuwsgierig naar de optimalisatiemogelijkheden voor uw proces? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#