icon
Logo

Overstap naar nieuwe douanewet niet zonder problemen

13 mei 2016

De nieuwe douanewet, het Douane Wetboek van de Unie (DWU), is op 1 mei 2016 in werking getreden. De overgang is niet zonder problemen verlopen. Nog steeds is er onduidelijkheid over de exacte uitleg van sommige onderdelen van de wetgeving. Ook blijkt er een probleem te zijn met het aanpassen van de codetabellen om het verplichte BTI-nummer in de aangifte te kunnen vermelden. In dit artikel leest u meer over de invoering van DWU.

Richtlijn

De Europese Commissie publiceerde eerder verschillende richtlijnen over het gebruik van het DWU. Slechts één van die documenten heeft inmiddels een definitieve status. Voor de berekening van de douanewaarde is een conceptrichtlijn gepubliceerd. De douane-waarde vormt de basis voor de invoerbelasting. De Engelstalig richtlijn kunt u hier downloaden. Het gaat hier om een concept, de definitieve richtlijn kan op onderdelen afwijken. Bedrijven wordt aangeraden deze richtlijn te volgen.

Douanewaarde

Belangrijkste element in de richtlijn is de opmerking dat verkopen binnen de EU niet gelden als een verkoop voor export en daarmee dus niet in aanmerking komen voor het vaststellen van de douanewaarde. Het vaststellen van de waarde gaat in algemene zin over de laatste verkoop van een partij van buiten de EU naar de eerste partij binnen de EU. In de conceptrichtlijn zijn enkele praktijkvoorbeelden opgenomen. Hetzelfde principe geldt ook bij bijzondere regelingen, zoals een douane-entrepot.

Repareren

De Europese Commissie is momenteel druk bezig met het repareren van een aantal zaken en het definitief maken van de richtlijnen. Dit leidt ertoe dat zowel de Nederlandse Douane als andere Europese douanediensten voorzichtig en afwachtend kunnen zijn in het bepalen van standpunten. EVO, Fenedex en de Europese koepelorganisatie ESC voeren de druk op de Europese Commissie op om snel duidelijkheid te bieden.

Coderingstabellen

Sinds 1 mei 2016 is het verplicht de afgegeven BTI-nummers te vermelden in de aangifte. Het is de Nederlandse Douane niet gelukt de benodigde coderingstabellen AGS, NCTS en DSU tijdig uit te rollen. Dit heeft geleid tot aangiften die niet werden geaccepteerd. Inmiddels heeft de Douane de codetabellen gepubliceerd.

Komende periode

In de komende periode zal de Nederlandse Douane doorgaan met de implementatie van het DWU, zo zullen de vergunningen worden overgezet. Vanuit de Europese Commissie zal nadere uitleg worden gegeven over de wetgeving. De volledige implementatie van het DWU is afgerond in 2020.

Bron: evofenedex

Meer weten over dit artikel?

Heeft u vragen aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#