icon
Logo

Ontwikkelingen bij Portbase: nieuwe VGM-service en sFTP

21 februari 2017

Portbase is het neutrale platform zonder winstoogmerk voor de uitwisseling van alle logistieke informatie voor de Nederlandse havens. Via het Port Community System (PCS) faciliteert Portbase datadeling tussen bedrijven en informatie-uitwisseling met overheden om sneller, efficiënter en tegen lagere kosten te kunnen werken.

Nieuwe Portbase-service: Melding Geverifieerd Bruto Gewicht (VGM)

Door middel van een groot aantal intelligente diensten wisselen partijen in de logistieke keten via het Port Community System efficiënt en veilig informatie uit met elkaar. Portbase zoekt continue naar mogelijkheden om haar dienstverlening te verbeteren en/of verder uit te breiden, zodat de concurrentiepositie van onze Nederlandse havens wordt versterkt. Verladers en expediteurs kunnen vanaf nu eenvoudig via Portbase het geverifieerde brutogewicht (VGM) van hun exportcontainers doorgeven aan de rederijen.

Portbase biedt hiervoor een handige nieuwe service - Melding Geverifieerd Bruto Gewicht - die aansluit op de internationale SOLAS-regelgeving. Door deze nieuwe Portbase-service hoeft u niet meer alle afzonderlijke websites van de rederijen af. Vooralsnog is de VGM-dienstverlening alleen beschikbaar als een onlineservice waarbij de gegevens handmatig dienen worden ingegeven. Deze nieuwe Portbase-service biedt tot op heden geen mogelijkheden voor een system-to-system-koppeling. 

Portbase - van FTP-verbinding naar sFTP-verbinding

Veilige informatie-uitwisseling en een betrouwbare logistieke keten is in ieders belang. Iedere gebruiker van het Port Community System (PCS) dient vóór zaterdag 1 april 2017 overgestapt te zijn op het veilige en versleutelde sFTP-protocol. Vanaf die datum is het niet meer mogelijk om - zoals u nu doet - via een FTP-verbinding met het PCS te communiceren. Bedrijven die (automatisch) meldingen insturen via hun douane-applicatie zullen dus voor de genoemde datum gebruik moeten maken van sFTP.

Stratech is certified supplier voor Portbase

Doordat Maasvlakte I en II geen uniforme werkwijze hanteren voor het aanmelden van uw goederen, brengt dit voor u als exporteur veel onnodige administratieve handelingen met zich mee. Door de naadloze integratie van onze softwareoplossing Stratech-SPS met Portbase kunt u alle benodigde gegevens met één druk op de knop doorsturen naar de Nederlandse havenautoriteiten.

Hierdoor kunt u één generieke werkwijze hanteren voor al uw verschepingen. Nadat uw zending de haven heeft verlaten ontvangt u automatisch de Confirmation of Exit retour in onze software. Daarmee bent u altijd verzekerd van een waterdichte 'aanzuivering' van uw aangiften. Exporteren via de Nederlandse havens wordt makkelijker dan ooit, want door gebruik te maken van Stratech heeft u ... 

  • Volledige beheersing en controle over het exportproces in de havens;
  • Géén problemen met uw btw-administratie doordat u de Confirmation of Exit automatisch retour ontvangt in onze software;
  • Naadloze integratie met AGS Uitvoer en Transit Vertrek;
  • Eén uniforme werkwijze voor al uw verschepingen;
  • Gegevens worden automatisch doorgestuurd naar Portbase vanuit onze software, waardoor de kans op fouten wordt beperkt tot het minimum;
  • Snellere afhandeling van uw container in de Nederlandse havens.
Meer weten over dit artikel?

Heeft u vragen aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#