icon
Logo

Ontsluiten van informatie in de logistieke sector

Het digitaal delen van de benodigde informatie bij de export en import van goederen is nog lang geen gemeengoed. Waarom nog angstig om realtime informatie te delen met andere partijen? U bent toch ook afhankelijk van betrouwbare informatie? 

De innovatie in de logistieke keten ontwikkelt zich in rap tempo. Bedrijven dienen hierop te anticiperen door hun mindset te veranderen en niet meer angstig te zijn in het realtime delen van informatie.

E-mail | De zwakste schakel in de digitale keten

Veel exporterende bedrijven werken samen met logistiek dienstverleners, expediteurs en forwarders voor het exporteren en/of importeren van goederen. Iedere partij voegt op basis van zijn eigen expertise waarde toe aan de logistieke keten. Hierbij is het delen van betrouwbare realtime informatie essentieel. In de praktijk blijkt helaas dat het delen van informatie nog lang niet altijd realtime gebeurt. Nog steeds is e-mail een van de belangrijkste middelen voor het delen van informatie tussen deze partijen.

Toegevoegde waarde van realtime data delen

Voor innovatie is het belangrijk om een open blik te houden. Veel bedrijven werken al jaren volgens dezelfde werkwijze. Zij zien door de alom bekende bedrijfsblindheid niet meer de mogelijkheden binnen hun eigen logistieke proces. Zonde! De toegevoegde waarde die u kunt realiseren door het realtime delen van informatie met andere partijen is namelijk enorm! Stel u zelf daarom eens de volgende vragen. Misschien ziet u dan nieuwe kansen:

  • Hoeveel partijen in de logistieke keten (intern/extern) zijn afhankelijk van de wijze waarop u informatie aanlevert om uw zending geëxporteerd te krijgen en hoe verloopt dit proces nu?
  • Hoe vaak bent u afhankelijk van de informatie van andere partijen (intern/extern) om uw klant te kunnen informeren over de status van zijn order en hoe verloopt dit proces nu?
  • Welke voordelen kunt u realiseren als al deze informatie realtime wordt uitgewisseld tussen alle partijen die betrokken zijn bij het orderverwerkingsproces?

Betere service en afhandeling

Connectiviteit is een van de grootste voordelen van digitalisering. Zo kan bijvoorbeeld informatie die wordt ingegeven bij een logistiek dienstverlener direct worden verwerkt in de backoffice systemen van een exporteur. Vanuit deze systemen kan informatie - afkomstig van de logistiek dienstverlener - eenvoudig door de exporteur worden hergebruikt voor het opmaken van alle benodigde documentatie en aangiften. Dit alles zonder het handmatig overtypen van gegevens uit bijvoorbeeld een e-mail, wat resulteert in minder fouten en een snellere verwerking van orders.

Een ander voordeel is dat wanneer er bijvoorbeeld een wijziging komt bij de exporteur in de levering, deze direct zichtbaar wordt in de systemen van de logistiek dienstverlener; met als gevolg dat men hierop kan anticiperen. Dit geldt ook voor de communicatie met klanten. Doordat informatie gedigitaliseerd is, kan uw klant bijvoorbeeld realtime de verwachtte levering van goederen en/of benodigde documenten zien. Kortom, digitalisering en het realtime delen van informatie biedt ontzettend veel kansen voor bedrijven die goederen importeren en/of exporteren.  

Zo doet Koppert Biological Systems het

Het belang van het digitaal en realtime delen van betrouwbare informatie wordt ook beaamd door Koppert Biological Systems. Dit bedrijf exporteert kwetsbare, levende organismen en verkopen die aan tuinders en telers over de hele wereld. Snelheid en accuraatheid is voor dit bedrijf een absolute must! Lees op onze website hoe Koppert haar exportproces heeft ingericht en efficiënt informatie uitwisselt met logistieke ketenpartners. Op zoek naar deze voordelen of benieuwd naar de mogelijkheden voor uw proces? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij denken graag met u mee!

Meer weten over dit artikel?

Nieuwsgierig naar de optimalisatiemogelijkheden voor uw proces? Neem dan contact op één van onze specialisten.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#