icon
Logo

NVWA koppelt CLIENT-import aan TRACES NT. Dit gaat er voor jou veranderen

De EU ontwikkelt een nieuw systeem voor het volgen van plantaardige en dierlijke producten en levende dieren: TRACES NT. De NVWA koppelt CLIENT-import met TRACES. Voor importeurs verandert hierdoor het een en ander. Onze software die communiceert met CLIENT-import is hier al op voorbereid.

TRACES NT

Veel landen binnen Europa (EU) hebben nog geen goed systeem voor het volgen en managen van de goederenstromen met levende dieren, dierlijke producten, levensmiddelen, diervoeders en planten. Daarom werkt de EU aan een systeem dat deze producten volgt die worden ingevoerd en binnen de EU worden verhandeld. Dit is het Trade Control and Export System New Technology (afgekort TRACES NT of TNT).

Impact omschakeling CLIENT-import naar TRACES NT

TRACES NT betekent voor veel lidstaten een vooruitgang. In Nederland zijn deze processen al goed geautomatiseerd met het systeem CLIENT-import.

Goos de Jong, Product Owner Import & Export Fytosanitair bij de NVWA, vertelt: “CLIENT-import is in 2003 gestart toen er een hele grote groep producten, op basis van nieuwe wetgeving, inspectieplichtig werden. Om deze stroom te kunnen beheersen is er een Reduced Checks systematiek gerealiseerd waarbij bepaalde product–land-combinaties tegen een verlaagd inspectiepercentage worden beoordeeld. Dit zorgt ervoor dat minder importzendingen in ons land moeten worden geïnspecteerd".

"In de loop der jaren is het systeem zo uitgebreid dat het alle fytosanitaire importaangiftes / vooraanmeldingen beoordeelt en na goedkeuring (na fysieke inspectie of door Reduced Checks) een vrijgavecode verstrekt. Deze vrijgavecode is vervolgens nodig in de aangifte voor het in het vrije verkeer brengen van de goederen bij de Douane. Het aanbieden en verwerken van deze import- en douane-berichten gebeurt in ons land al vele jaren middels een berichtuitwisseling die vanuit de eigen applicatie van de aangever aangestuurd wordt. Het aanpassen van deze werkwijze en alle IT-voorzieningen zal grote impact hebben op de NVWA alsmede het bedrijfsleven".

Koppeling Client-import en TRACES NT (TNT) in Nederland

CLIENT-import volledig vervangen door TRACES NT resulteert voor Nederland in een minder efficiënt import- en exportproces. Een belang dat de NVWA altijd zal verdedigen. In 2019 heeft de NVWA daarom veelvuldig overleg gevoerd met het team van TRACES in Brussel over mogelijke alternatieven. En met succes. Het systeem TRACES kan namelijk worden gevoed met data uit CLIENT-import door middel van een koppeling. Door deze oplossing voldoet Nederland aan alle eisen van de EU. We kunnen ons nationale systeem CLIENT-import behouden. Met al zijn voordelen. De NVWA realiseert nu de koppeling tussen CLIENT-import en TRACES NT.

Goos de Jong: “Sinds 14 december 2019 zijn de nieuwe ‘Official Control Regulation (OCR)’ en de ‘Plant Health Regulation (PHR)’ van kracht geworden. Alle lidstaten zijn verplicht om alle importzendingen te melden aan het Europese systeem TNT. Veel lidstaten hebben ervoor gekozen om de importeurs en aangevers de ‘vooraanmelding’ zelf te laten registeren in TNT middels de webschermen. Gezien de grote hoeveelheid aan importzendingen is het voor de importeurs en aangevers in Nederland ondoenlijk om dit via de webschermen van TNT te doen. Dit zou een enorme vertraging in onze logistiek veroorzaken. Om die reden heeft de NVWA gekozen voor een geautomatiseerde koppeling. Om aan alle wensen van TNT te kunnen voldoen is er een nieuwe versie van de berichtspecificatie in CLIENT-import gepubliceerd. Deze is door Stratech al verwerkt in haar software. In een brief aan de importeurs en aangevers is gemeld welke informatie er extra gevraagd zal worden ten behoeve van TNT.”

Verandering voor Nederlandse importeurs die nu werken met CLIENT-import

De NVWA houdt de impact van TRACES NT voor Nederlandse importeurs zo klein mogelijk. Toch zijn er voor het bedrijfsleven enkele veranderingen:

  • Het bericht in CLIENT-import wordt uitgebreid met een aantal extra elementen. Dit leidt tot nieuwe invoervelden. Deze elementen moeten worden doorgevoerd in softwaresystemen en interfaces. Bijvoorbeeld aan de koppeling tussen jouw ERP-systeem en de software die communiceert met CLIENT-import;
  • De wijze waarop je adresvelden vult verandert. Dit heeft mogelijk impact op je masterdata voor het invoeren van informatie in de aangifte;
  • De wijzigingen in CLIENT-import zorgen voor een nauwere aansluiting met AGS Invoer. Dit biedt voordelen zoals redundantie en een sluitende administratie.

Stratech software klaar voor wijzigingen rondom TRACES

Bij de ontwikkeling van CLIENT-import hebben wij al rekening gehouden met de koppeling met TRACES NT. Sinds vorig jaar is CLIENT-import (PD) beschikbaar in onze douanesoftware. Met deze oplossing zetten we informatie uit de melding in CLIENT-import automatisch door naar de douane-invoeraangifte. Deze wordt ook gebruikt voor de melding bij Portbase. Bedrijven die werken met onze software besparen tijd en geld. En ze zijn voor de toekomst volledig ontzorgd!

Meer weten over dit artikel?

Wil je meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen je graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij jouw werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#