icon
Logo

NVWA introduceert nieuw systeem voor fytosanitaire sector

Per 1 juli 2022 geldt er een nieuwe verplichting bij de export van fytosanitaire en veterinaire goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Vanaf deze datum moet je namelijk elke zending aanmelden in het systeem e-CertNL van de NVWA, zodat deze kunnen worden geïnspecteerd en voorzien van een exportcertificaat. Naar verwachting zal door Brexit het aantal inspecties en certificaten flink toenemen, wat bij bedrijven en keuringsinstanties zorgt voor veel extra werk

Dit even vooraf: krijg jij straks te maken met deze nieuwe exportverplichting? Download hier onze whitepaper met de 6 belangrijkste gevolgen en tips die jou helpen met het voorbereiden hierop. 

Extra werk door Brexit bij bedrijven en keuringsinstanties

Om oponthoud in het logistieke proces te voorkomen, hebben de keuringsinstanties KCB, VGB, GroenteFruit Huis en de NVWA op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gezocht naar een oplossing die de snelheid van de export naar het Verenigd Koninkrijk moet bevorderen.

En met succes, want die oplossing is er voor de snijbloemen, groente en fruit sector! Om de toename van het aantal inspecties te ondervangen hebben de keuringsinstanties een nieuwe bedrijfserkenningssysteem opgezet. Hiermee mogen erkende bedrijven zelf fytosanitaire controles uitvoeren als basis om een zending door het KCB te laten certificeren.

Nieuw bedrijfserkenningssysteem voor snijbloemen, groente en fruit

Deze vereenvoudiging is alleen van toepassing op de export van snijbloemen, groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk. Voor planten en andere hoog-risico producten (zoals veterinaire producten) is deze optie niet beschikbaar. Kiest jouw bedrijf ervoor om geen gebruik van dit nieuwe erkenningssysteem, dan blijft het reguliere inspectieproces van kracht. Dit betekent ook dat jouw export qua inspecties afhankelijk is van de beschikbare mankracht bij de keuringsinstantie.

Ga je wel gebruik maken van dit nieuwe erkenningssysteem, dan krijg je als bedrijf te maken met diverse voor voorwaarden en een strikt protocol. Zo moeten medewerkers worden opgeleid tot een bevoegd fytosanitair controlemedewerker. Een opleiding waar 80 uur voor staat en die € 1.500,00 per medewerker kost. Meer weten? Ga dan naar deze website.

Oplossing voor NVWA-gezondheidscertificaten nodig?

Wil je snel en eenvoudig jouw veterinaire of fytosanitaire certificaten opmaken en afhandelen? Dat kan! Onze slimme software is gekoppeld aan het systeem e-CertNL. Hierdoor wordt het handmatig overtypen van gegevens op de webportal van de NVWA overbodig.

Door ons aantrekkelijke prijsmodel (pay-per-use) is deze oplossing geschikt voor elk bedrijf met meer dan 250 veterinaire of fytosanitaire certificaten per jaar. Meer weten? Lees dan hier verder.

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#