icon
Logo

Nieuwe Zijderoute naar China | De goederentrein dendert voort

In ons vorige artikel heeft Stratech u uitleg gegeven over wat de Nieuwe Zijderoute inhoudt. In deel twee van deze trilogie gaan we dieper in op de voordelen van deze route voor Nederlandse importeurs en exporteurs. Is deze directe treinverbinding naar China nu voor elke verlader interessant of zijn er toch bepaalde ‘vuistregels’? En, welke bedreigingen zijn er voor dit wereldproject?

De Nieuwe Zijderoute is op weg naar volwassenheid

Dat de Nieuwe Zijderoute veladers kansen biedt is zeker, maar het zorgt ook voor uitdagingen. Een bottleneck is bijvoorbeeld de Pools-Wit-Russische grens. Iedere wagon heeft zijn eigen documentset en wordt daarom apart door de Douane gecontroleerd. Deze douanecontroles nemen doorgaans veel tijd in beslag. Daarbij komt het tijdsverlies als gevolg van de verschillende veiligheidssystemen en verschillende voltages op deze route naar het oosten. 

Over de potentie van de Nieuwe Zijderoute bestaat geen twijfel. Zo heeft de president van China – Xi Jinping – onlangs aangegeven dat het aantal deelnemende landen aan dit project in korte tijd bijna verdubbeld is. Van 65 naar 115 landen. Maar deze groei wordt ernstig geremd door een belangrijke beperking, te weten: passagierstreinen. Deze treinen krijgen namelijk veelal voorrang op het toch al drukbezette West-Europese spoornetwerk. Kijkend naar Nederland en onze buurlanden wordt er op dit moment flink geïnvesteerd om de capaciteit op het spoor uit te breiden. Echter is dit nog niet genoeg om op korte termijn een succes te maken van de Nieuwe Zijderoute. Investeringen in Europese infrastructuur zijn vaak ingewikkeld en capaciteitsuitbreiding duurt al snel tien tot twintig jaar.

Een andere bottleneck is de handelsoorlog tussen China en de VS. President Trump doet er namelijk alles aan om dit wereldproject te laten falen. Tot op heden tevergeefs, want eind april is er een tweedaagse top geweest over de Nieuwe Zijderoute. Tijdens deze top heeft de Xi Jinping bekend gemaakt dat er voor 64 miljard dollar aan contracten is getekend. Geld wat hard nodig is, gezien het feit dat dit gehele project voor het grootste gedeelte uit subsidies bestaat.

Wanneer is de Nieuwe Zijderoute voor u interessant?

Importeert u consumentenproducten en halffabricaten – zoals laptops, tv-schermen, kleding of speelgoed - uit het oosten, dan is het zeker interessant om de mogelijkheden van de Nieuwe Zijderoute voor uw importproces verder te onderzoeken. Een van de redenen is dat de kosten van het transport niet altijd het belangrijkste zijn, snelheid kan prioriteit krijgen. Voor bijvoorbeeld kapitaalkrachtige, mode- of seizoensproducten is dit het geval. U hebt er immers niets aan dat uw bestelde kleding na het seizoen aan u geleverd wordt (kapitaalvernietiging). Vanuit Nederland naar het oosten leent deze treinverbinding zich vooral voor het exporteren van auto-onderdelen, machines, cosmetica, medicijnen en melkpoeder. Wanneer als u andere type goederen importeert of exporteert, kunt u wellicht eens nadenken over een combinatie van de multimodale beschikbaarheid die we in Nederland kennen.

Toekomstbestendig door multimodale combinaties

Het gebruik van de ene modaliteit sluit de andere niet uit. De praktijk leert dat combinaties van spoor met luchtvervoer of zeevervoer voor grote verladers een uitstekende oplossing kunnen zijn. Door goederen gefaseerd te leveren of door onderscheid te maken per product of per klant kunt u extra voordeel voor uw organisatie realiseren. Tevens worden hierdoor risico’s verspreidt en biedt het kansen voor een optimalere bedienen van uw supply chain via een multimodale combinatie. 

In ons volgende artikel gaan we dieper in op het gebruik van multimodale combinaties en hoe de software van Stratech u daarbij kan ondersteunen. Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de logistieke sector en innovaties bij Stratech? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!

Meer weten over dit artikel?

Nieuwsgierig naar de optimalisatiemogelijkheden voor uw proces? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#