icon
Logo

Nieuwe regels voor export naar VK door Britse overheid uitgesteld

In het kort:

De Britse overheid stelt de invoering van verplichte gezondheidscertificaten voor agrofood- en visserijproducten uit van 1 april naar 1 oktober 2021 en 1 januari 2022. De grenscontroles per 1 juli zijn uitgesteld naar 1 januari en 1 maart 2022. Door dit uitstel kunnen exporteurs zich langer voorbereiden op deze administratieve verplichting. 

In het Border Operating Model (BOM) is vastgelegd hoe de Britse overheid in drie fases de nieuwe importregels introduceert. Volgens het BOM is certificering van ‘hoog risico’ landbouwgoederen, zoals bomen, vaste planten en levende dieren, al sinds 1 januari 2021 verplicht. Voor vrijwel alle ander landbouwproducten is de deadline van 1 april uitgesteld.

1 oktober 2021 en 1 januari 2022: certificeringsplicht

Voor vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong is bij export van EU naar VK vanaf 1 oktober een veterinair gezondheidscertificaat verplicht. Eerder was dat 1 april. Voor 'laag risico' landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit is vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat verplicht. Dat was eerder 1 april.

1 januari en 1 maart 2022: start controle Britse douane

Vanaf 1 januari 2022 kunnen transporten van vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong alleen nog het VK in via specifieke Britse havens met een grenscontrolepost. Dit geldt ook voor 'hoog risico' plantaardige landbouwgoederen zoals bomen en vaste planten. Dit was eerder 1 juli 2021.

Voor transporten van 'laag-risico' landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit en levende dieren geldt de controleplicht aan de grens vanaf 1 maart 2022. Ook deze goederen kunnen het VK dan alleen in via specifieke Britse havens. Die deadline was eerder vastgesteld op 1 juli 2021.

Welke havens over een controlepost beschikken voor welke transporten wordt rond de invoeringsdata bekendgemaakt op de NVWA-website en de website van de Britse overheid GOV.UK. Transporten worden dan twee keer gecontroleerd, aan EU- én VK-kant van de grens.

Automatisch uw gezondheidscertificaten aanvragen bij de NVWA? Dat kan!

Wilt u eenvoudig en snel uw fytosanitaire of veterinaire certificaten afhandelen? Dat kan! Doordat wij onze software Stratech-SPS hebben gekoppeld aan het systeem e-CertNL wordt het handmatig overtypen van gegeven op de webportal van de NVWA overbodig. Dit vermindert de kans op fouten en maakt uw exportproces efficiënter. Meer weten over onze software? Lees dan hier verder.

Meer weten over dit artikel?

Nieuwsgierig naar de impact van deze wijziging op uw organisatie? Neem u dan contact op één van onze specialisten.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#