icon
Logo

Nieuwe Pan-Euro-Mediterrane regels van oorsprong

In het kort:

Voor de handel tussen de Europese Unie (EU) en een aantal landen in de Pan-Euro-Mediterrane zone zijn vanaf 1 september 2021 alternatieve regels van oorsprong van kracht. Deze nieuwe regels zijn flexibeler en eenvoudiger dan de PEM-oorsprongsregels die voorheen golden. In een eerste fase worden de regels van toepassing tussen de EU en Zwitserland, Noorwegen, IJsland, de Faeröer, Albanië en Jordanië. 

Meer informatie over deze alternatieve oorsprongsregels

De Europese Commissie heeft een guidance document gepubliceerd met daarin meer informatie over de werking van de alternatieve oorsprongsregels. De Douane heeft Mededeling 13 gepubliceerd met meer uitleg over de inhoud van de alternatieve oorsprongsregels. Een aantal van de veranderingen zijn:

  • Flexibeler en eenvoudiger productregels, bijv. lagere drempelwaardes voor toegevoegde waarde;
  • Regionale cumulatie flexibeler (introductie “full” cumulatie voor meeste producten);
  • Mogelijkheid van duty-drawback voor veel producten;
  • Verhoogde tolerantie voor niet van oorsprong zijnde materialen (van 10% naar 15%);
  • Vervanging van de “direct transport” regel door een “non-manipulatie” regel.

Aan een definitieve goedkeuring van de wijzigingen met alle andere partners (Noord-Macedonië, Servië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Republiek Moldavië, Georgië, Oekraïne, Palestina, Libanon, Turkije en Egypte) van de Pan-Euro-Mediterrane zone wordt nog gewerkt. Nog vragen? Neem dan contact op met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via: rene.strik@minbuza.nl.

Achtergrond van het Pan-Euro-Mediterrane systeem

Het Pan-Euro-Mediterrane systeem bestaat uit een netwerk van vrijhandelsovereenkomsten. De landen in de pan-euromediterrane zone kwamen in 2013 de zogenaamde ‘Regionale Conventie’ overeen, een multilateraal kader waarin identieke oorsprongsregels zijn afgesproken, ter bevordering van de onderlinge handel tussen alle verdragspartijen. Alle verschillende partijen hebben daarop in hun onderlinge akkoorden een verwijzing opgenomen naar de oorsprongsregels uit deze Regionale Conventie, waardoor voor de hele pan-euromediterrane zone één set oorsprongsregels is komen te gelden.

Bron: VNO-NCW

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#