icon
Logo

Van AGS, GPA-SPA naar het DMS douanesysteem [update feb]

In het kort:

Het nieuwe jaar is alweer een maand onderweg. Hoogste tijd dat we jou bijpraten over de laatste ontwikkelingen rondom het nieuwe Douane Management Systeem.

Dit nieuwe douanesysteem zal vanaf 1 juni 2022 stapsgewijs de aangiftesystemen AGS, GPA en SPA gaan vervangen. Een grote douanewijziging met veel impact. 

Dit even vooraf: wil je het laatste nieuws over het nieuwe DMS direct in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis DMS-update service.

Status overgang van AGS naar DMS 4.0

In ons webinar op 28 september hebben we een toelichting gegeven op wat er in grote lijnen door DMS gaat veranderen. Heb je dit webinar gemist? Geen probleem! Je kan de uitzending hier terugkijken. Naast de verschillen is er nu ook meer duidelijkheid gegeven over de strategie die de Douane hanteert voor de uitrol van DMS. Uit de informatie die de Douane heeft gedeeld met ons als softwareleverancier, blijkt dat de implementatie van DMS langer duurt dan verwacht.

In totaal zijn er 8 fasen te onderscheiden. Fasen 1, 2 en 3 zijn voor bedrijven die alleen gebruik maken van opslag- of invoeraangiften. Fase 4 t/m 8 is voor bedrijven die (ook) uitvoeraangiften doen. Fase 4 loopt qua uitvoering gelijk met fase 3. Tijdens elke fase is er een evaluatiemoment gepland om te bepalen of de uitrol van DMS kan doorgaan zoals gepland. Voorlopig is de planning per fase als volgt:

Status overgang van GPA en SPA naar DMS 4.1

Al eerder werd duidelijk dat de Douane in overeenstemming met de Europese Commissie de periode voor de implementatie van DMS 4.1 met een half jaar heeft verlengd. Hierdoor is de einddatum voor de overgang van GPA en SPA naar DMS gewijzigd naar 1 juli 2023. Let op! – Dit uitstel geldt niet voor alle bedrijven.

Ook voor de uitrol DMS 4.1 heeft de Douane een voorlopige planning opgesteld. Deze planning is nog wel iets onzekerder. Wederom is deze uitrolstrategie opgeknipt in 8 (deels overlappende) fasen:

De planning maakt nogmaals duidelijk dat je als bedrijf nu al bezig moet zijn met het voorbereiden op de overgang naar DMS. Onze ervaring is dat de meeste bedrijven hier gelukkig al mee bezig zijn. Op basis van hun scenariokeuze, specificaties voor het aanbrengbericht en hun processen brengen zij de impact voor hun organisatie, automatisering en kosten in kaart.

Meer informatie over DMS of de migratie nodig? Kijk dan ons webinar van 27 september terug en download onze handige DMS-toolbox. Hierin staat alle informatie over het nieuwe douanesysteem, de migratie én tips voor een zorgeloze overgang.

Staat de informatie die je zoekt niet in onze DMS-toolbox? Neem dan contact met ons op.

Auditfile Voorraad: vervanger van de voorraadverloop GPA 

Vergunninghouders IIAA die kiezen voor scenario C en die gaan werken met de zogenaamde ketenregeling, moet naast DMS ook de nieuwe Auditfile Voorraad implementeren. Vers van de pers: inmiddels heeft de Douane de conceptspecificaties met ons gedeeld.

In onze volgende update zullen we jou hier meer over vertellen. Uitgangspunt van de Auditfile Logistiek is dat de Douane op basis van een aangifte / aanbrengbericht in staat is het gehele spoor in de voorraad te volgen: van artikelen uit de aangifte, van inslag tot uitslag. De komende periode worden de specificaties beoordeeld. Naar verwachting zullen de specificaties in het eerste kwartaal door de Douane worden gepubliceerd.

Status overgang van IIAA naar DMS 4.1

Heb je een vergunning douane-entrepot, actieve veredeling of tijdelijke invoer zonder aanvullende GPA en SPA én laat je de aankomst formaliteiten door bijvoorbeeld een logistiek dienstverlener regelen? Ook dan moet je straks via DMS aanbrengberichten naar de Douane sturen. Je kan jouw logistiek dienstverlener laten optreden als vertegenwoordiger, maar let op je kan niet alle methoden van vertegenwoordiging gebruiken. Zorg er daarom dat je weet hoe je straks gaat aangeven na de invoering van DMS.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

Schrijf je dan nu in voor onze gratis DMS-update service. Ook kan je onze DMS-toolbox downloaden voor meer handige informatie.

Inschrijven

Over Stratech

We maken al 33 jaar innovatieve (douane)software voor importeurs en exporteurs. Onze organisatie is lid van de Alliantie Douane Software (ADS) en neemt deel aan het Overleg Douane Bedrijfsleven (ODB en ODB-IT). Ook zitten wij in de werkgroep die zich bezighoudt met het vervangen van de voorraadverloop GPA door de auditfile ‘voorraad’. Hierdoor kunnen we jou dus altijd informeren over de laatste ontwikkelingen rond DMS.

Meer informatie
#