icon
Logo

Nieuwe definitie exporteur verplicht per 1 oktober 2020

De Douane heeft besloten de gedoogperiode voor toepassing van de oude definitie van ‘exporteur’ per 1 oktober 2020 te beëindigen. Bedrijven moeten dus vanaf die datum de nieuwe definitie hanteren. Evofenedex - de branchevereniging voor handels- en productiebedrijven met een logistieke of internationale operatie - wijst erop dat bedrijven zich goed hierop moeten voorbereiden.

In 2019 heeft de Douane besloten dat de exporteur, zoals die in de douaneaangifte vermeld wordt, in de Europese Unie (EU) gevestigd moet zijn. Vanwege de coronacrisis werd de strikte toepassing van deze nieuwe definitie uitgesteld. Hierdoor was het toegestaan in vak 2 (Afzender/Exporteur) van de uitvoeraangifte een niet in de EU gevestigde exporteur te vermelden. Eerder deelde de Douane mee dat de beëindiging gekoppeld zou worden aan het einde van de coronamaatregelen. Bedrijven moeten er echter nu voor zorgen dat ze per 1 oktober de nieuwe definitie hanteren. 

Ex Works

De nieuwe definitie heeft bijvoorbeeld gevolgen voor exporteurs waarvan de afnemer buiten de EU is gevestigd en waarbij de afnemer zorgt voor het regelen van het vervoer en de aangifte. Dit is bijvoorbeeld het geval onder de ICC Incoterms® 2020-regel Ex Works (EXW). In de huidige situatie mag in dergelijke gevallen een exporteur gevestigd buiten de EU worden vermeld. Het wordt straks echter noodzakelijk in de aangifte een andere partij als exporteur te vermelden. Bijvoorbeeld de Nederlandse verkoper, de expediteur of zelfs de transporteur. Veel bedrijven zullen met name met hun logistiek dienstverlener moeten overleggen hoe hieraan invulling te geven.

Wijze van aangifte

Evofenedex en FENEX hebben nieuwe modelovereenkomsten ontwikkeld om uw vertegenwoordiging als exporteur in orde te maken. Er zijn een toelichting en twee modelovereenkomsten opgesteld: een tweepartijenovereenkomst (opdrachtgever en expediteur) en een driepartijenovereenkomst (koper, verkoper en expediteur). Beide overeenkomsten zijn in zowel het Nederlands als het Engels beschikbaar. Deze documenten zijn gratis te downloaden.

Bron: evofenedex

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#