icon
Logo

Lamb-Weston/Meijer: “Stratech helpt ons bij de export”

Met ingang van het nieuwe jaar zijn er in het kader van de Brexit ook weer enkele douaneverplichtingen bijgekomen voor de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU-landen, waaronder Nederland.

Zo is vanaf 1 januari 2022 een volledig ingevulde Britse invoeraangifte verplicht en moet voor levensmiddelen van plantaardige of dierlijke oorsprong een vooraanmelding gedaan worden in het Britse systeem IPAFFS.

Voor snijbloemen, groentenen fruit is vanaf 1 juli 2022 een NVWA fytosanitair certificaat nodig. Er zullen fysieke controles plaatsvinden op grenscontroleposten. Transporten worden dan twee keer gecontroleerd: aan Europese en Britse kant. Aan beide kanten van de grens pogen de bevoegde instanties de documentatieverplichtingen zoveel mogelijk te digitaliseren en automatiseren.

Softwarebedrijven bieden importeurs en exporteurs pakketten aan om het opmaken en de presentatie van import- en exportdocumenten en aangiften zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo maakt Lamb-Weston / Meijer uit Kruiningen, een leverancier van diepgevroren aandappelproducten, al 16 jaar lang gebruik van onze slimme exportsoftware en kennis.

Nederlandse zijde versus Britse kant

Die automatisering gaat de goede kant uit aan Nederlandse zijde, maar in het VK is het nog steeds chaos troef, zo ziet ook Brigitte Noteboom van Lamb-Weston/Meijer: “Ja, dat is een ramp. Van onze vervoerder weet ik bijvoorbeeld dat het op een gegeven moment begin januari weer helemaal is misgegaan in het VK. De systemen gaven niet thuis. Het is ook weer terug in de tijd, want ook al kan een en ander elektronisch worden afgehandeld, er komen opnieuw veel papierwerk of handmatige processen bij kijken.

Er is bijvoorbeeld geen link mogelijk met de Britse systeemomgeving IPAFFS en Nederlandse systemen. Dat betekent dat we alle info en documentatie handmatig moeten verwerken. Welk product komt eraan? Wanneer komt het? Hoeveel kilo weegt het? Aan Nederlandse zijde wordt er wel hard en goed gewerkt vanuit de overheid en softwarebedrijven om het leven van de exporteurs en importeurs niet onnodig moeilijk te maken.

Hier in Nederland automatiseert Stratech voor ons de opmaak en de indiening van de uitvoeraangiftes van onze Engelse handel bij de Nederlandse douane. De verwerking van al onze exportdocumentatie wordt aan Nederlands kant goed gestroomlijnd door Stratech, maar wat er in het VK gebeurt, dat is een heel ander verhaal. Daar heeft geen enkel Nederlands bedrijf vat op.

Extra personeel

Naast de koppeling met de systemen van de Douane en de Kamer van Koophandel, biedt Stratech ook een verbinding aan met de NVWA. Vooral voor de AGF-sector is dit interessant vanwege de nakende verplichting per 1 juli om fytosanitaire en veterinaire certificaten voor te leggen. Wij exporteren voornamelijk diepgevroren frites en dat is toch een productcategorie die anders behandeld wordt dan groenten en fruit.

Enkel onze appetizers categorie, met veel kaasproducten zorgt voor additioneel werk en administratieve rompslomp. Daar worden wij flink getroffen door de nieuwe regels. Toch hebben ook wij naar aanleiding van de Brexit twee extra mensen moeten aantrekken op kantoor om het bijkomende administratieve werk in goede banen te leiden. In totaal hebben we nu 12 mensen in ons exportdocumentatieteam. Maar dat is niet alleen voor het VK, we exporteren wereldwijd. En de complexiteit van het Midden-Oosten is qua documentatie natuurlijk nog vele malen groter dan dat van het VK besluit, aldus Brigitte. 

Bron: AGF.nl

Wij vereenvoudigen import en export

Jouw import en exportzendingen voortaan ook slim en efficiënt verwerken? Dat kan! Ontdek nu de mogelijkheden.

Meer informatie

Over Stratech

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor importeurs en exporteurs. Met onze slimme software en kennis maken wij jouw werk makkelijker. Meer weten? Ontdek hier de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces

Meer informatie
#