icon
Logo

Kwaliteitscontroles bij export naar VK harde eis per 1 april 2021

In het kort

Sinds 1 januari 2021 is Brexit een feit. Om de handel naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) zo soepel mogelijk te laten verlopen, wordt een aantal verplichtingen gefaseerd ingevoerd. Met als recente ontwikkeling dat de verplichting tot het bijvoegen van een fytocertificaat is uitgesteld tot 1 januari 2022. Wél moeten exportzendingen met groente en fruit vanaf 1 april 2021 worden ingebracht in het systeem e-CertNL van de NVWA. 

Wat verandert er ten opzichte van 1 januari 2021

De kwaliteitscontroles gelden per 1 april aanstaande officieel als EU eis. De Douane controleert hier op. Exporteurs moeten hun zending aanmelden in e-CertNL. Wanneer zij dit niet doen, gaat het fout bij de exportaangifte. Vanaf 1 april aanstaande is het verplicht om bij export van groenten en fruit naar het VK ook een KCB (N002) normcontrole certificaatnummer in te vullen bij het insturen van een AGS uitvoeraangifte.

Wanneer het stokt bij de Douane kan ook niet worden aangemeld in 'Portbase', waardoor toegang tot de ferry terminal wordt geweigerd en de zending dus niet weg kan. Afgelopen kwartaal (jan/feb/mrt 2021) was een gewenningsperiode. Kwaliteitskeuring aanvragen voor export naar het VK werden gedurende deze 3 maanden wel door exporteurs in e-CertNL ingebracht, echter niet aan hen in rekening gebracht door de KCB. Per 1 april dienen alle zendingen naar het VK opgegeven te worden en kunnen hierop KCB-controles plaatsvinden. De verplichte aanvragen in e-CertNL worden per 1 april 2021 in rekening gebracht. In dit artikel van het KCB leest u meer informatie over deze Brexit-ontwikkeling. 

GroentenFruit Huis adviseert haar leden zich door het KCB te laten informeren over de mogelijkheden van het RIK-programma. Dit om op middellange en langere termijn eenvoudiger en sneller aan de kwaliteitseisen te kunnen voldoen (minder fysieke kwaliteitscontroles).

Kort samengevat

  • Wat blijft er gelijk
    Aanvankelijk zou het VK fytocertificaten gaan eisen voor veel soorten groenten en fruit per 1 april 2021. Recent is deze eis in het Border Operating Model (VK) uitgesteld naar volgend jaar 1 januari 2022. Verwar uitstel van deze VK importeis niet met de hierboven genoemde EU exporteis.
  • Dus per 1 april 2021
    E-CertNL gebruiken ten behoeve van exportzendingen naar het VK voor kwaliteitscontroles, nog niet voor fyto-inspecties. U heeft dus nog steeds geen fytocertificaten nodig voor de export van groenten en fruit vanuit de EU naar het VK. Dit is verschoven naar 1 januari 2022.

Fytosanitaire certificaten eenvoudig aanvragen bij de NVWA? Dat kan!

Wilt u eenvoudig en snel uw fytosanitaire certificaten afhandelen? Dat kan! Wij hebben onze software Stratech-SPS gekoppeld aan het systeem e-CertNL. Hierdoor wordt het handmatig overtypen van gegevens op de webportal van de NVWA overbodig. Dit vermindert de kans op fouten en maakt uw exportproces efficiënter. Meer weten over onze software? Lees dan hier verder.

Bron: agf.nl / KCB

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit interview? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#