icon
Logo

KVK start pilot gericht op juistheid factuurverklaringen

In het kort:

Door de complexe regelgeving is een fout op het gebied van oorsprong snel gemaakt. Dit leidt soms tot een onrechtmatige korting op de douane invoerrechten, met mogelijk boetes, naheffingen en juridische conflicten tot gevolg.

Om exporteurs en importeurs meer zekerheid te bieden, start er bij de KVK een nieuw pilotproject gericht op het controleren van factuurverklaringen op juistheid. 

Dit even vooraf: wil je het laatste nieuws op het gebied van import en export direct in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Veel fouten door oorsprongsregels en afwijkingen per land

Bedrijven maken veel fouten op het gebied van oorsprong. Zo wordt 10 tot 15 procent van alle online aanvragen de eerste keer door de KVK afgewezen. Dit komt mede doordat de regelgeving rondom oorsprong steeds complexer wordt. 

Zo heb je voor het ene land een vergunning Toegelaten Exporteur (TE) nodig en bij de ander een REX-nummer. Voor sommige landen heb je een EUR.1 document. Beschik je over een vergunning TE, dan kan je het EUR.1 document ook vervangen door factuurverklaringen. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat de tekst op de factuurverklaring per land kan afwijken en dat landen verschillende producteisen kunnen hanteren. Een fout op het gebied van oorsprong is daarom snel gemaakt.

Als vervolgens uit de controle blijkt dat er onterecht verlaging of kwijtschelding van de invoerrechten is geclaimd, dan resulteert dit in een boete en naheffing voor de importeur / jouw klant. Immers is die aansprakelijk voor de juistheid van de oorsprongsverklaring. Schade die zij meestal proberen te verhalen op jou / de exporteur. Vaak het begin van een juridisch conflict, met flinke financiële schade tot gevolg.

KVK controleert en certificeert inhoud van factuurverklaring 

Om exporteurs en importeurs te helpen met de complexe oorsprongsregelgeving, start de KVK daarom een nieuw, internationaal pilotproject. Via het nieuwe digitale systeem Genesis kan je vanaf nu jouw factuur en bescheiden laten controleren op juistheid door de KVK. Zij voeren vervolgens een check uit op: 

  • De gebruikte tekst van de factuurverklaring;
  • Of het product aan de eisen van het betreffende land voldoet en of het bewijs ter onderbouwing juist is;
  • Of het gebruikte vergunningsnummer TE of REX juist is.

Factuurverklaring met internationaal ICC-kwaliteitslabel

Nadat de controle succesvol is afgerond, kan je de factuur downloaden met daarop het kwaliteitslabel van de International Chamber of Commerce (ICC) en KVK handtekening. De kosten zijn € 20,10 per goedgekeurd document. Het document kan vervolgens door importeurs en douanes via de ICC – verificatie website worden geverifieerd, net zoals Certificaten van Oorsprong en legalisaties die de KVK afgeeft.

Op dit moment doen Nederland, Canada, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk mee aan het Genesis-project. Als de pilot succesvol is, zal het digitale systeem verder internationaal worden uitgerold. Meer weten over de pilot of een factuurverklaring door de KVK laten controleren? Ga dan naar de Genesis-website.

Stratech Shipment | Software voor KVK exportdocumenten

Met Stratech Shipment kan je oorsprongsdocumenten en legalisaties razendsnel opmaken, online aanvragen bij de KVK en na goedkeuring zelf printen. Zo bespaar je tijd en geld.

Stratech Shipment werkt aantoonbaar sneller en makkelijker dan andere KVK-applicaties. Meer weten? Lees dan snel verder.

Meer over onze KVK-software
Meer weten over dit artikel?

Wil je meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met ons. Wij helpen je dan graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij jouw werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#