icon
Logo

Kopie gezondheidscertificaat bij import voldoende door corona

Door de uitval van het luchtverkeer is het niet altijd mogelijk op korte termijn de originele gezondheidscertificaten voor bijvoorbeeld voedsel en dierlijke producten in Grenscontrolepost Rotterdam in te dienen voor documentencontrole. Om het importproces vanuit derde landen zo soepel mogelijk te laten verlopen, gaat de NVWA tijdelijk documentencontrole met kopieën doen in plaats van met het origineel.

Tijdelijk documentencontrole door NVWA met kopie├źn in plaats van origineel

De verantwoordelijke exploitant moet hiervoor een verzoek indienen bij de NVWA en verklaren dat de originele documenten op een later tijdstip worden ingeleverd, zodat de documentencontrole dan definitief kan worden afgerond. Voor certificaten die door de autoriteit van het derde land in het Europese TRACES-systeem zijn opgemaakt, zal dit systeem als verificatiebron gebruikt worden. Voor de overige certificaten zal de autoriteit van het derde land een pdf-scan van het originele document moeten sturen naar een postbus bij de Douane of NVWA. Deze scan wordt dan voor de verificatie gebruikt.

NVWA en Douane bereiden communicatie naar derde landen voor

De NVWA bereidt momenteel communicatie richting de autoriteiten in derde landen voor. “Samen met de Douane bereiden wij ons voor om op deze manier te kunnen gaan werken. Zodra de postbussen, formulieren en werkwijze gereed zijn, zullen wij de ondernemers informeren over het ingangsmoment van deze tijdelijke werkwijze”, aldus Liesbeth Kooijman, hoofd Importkeuring bij de NVWA. De autoriteiten in derde landen zullen via het Landbouwradennetwerk van het Ministerie van LNV worden geïnformeerd.

De NVWA zal documenten plaatsen op de COVID-19 pagina van haar website.

Bron: evofenedex

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#