icon
Logo

Is paperless trade dichtbij of eerder een utopie?

In de internationale handel is het van belang om tijdig over de juiste documenten te beschikken. Wilt u oponthoud in de logistieke keten voorkomen én snel beschikken over uw goederen óf over de betaling, dan is tijdige uitwisseling van documenten essentieel. Helaas blijkt dat er anno 2020 voor een internationale transactie gemiddeld zo’n 10 tot 20 documenten nodig zijn.

Dat de huidige geopolitieke verhoudingen geen positieve bijdrage hebben op het vrijhandelsverkeer is alom bekend. Een reductie van het aantal benodigde documenten per transactie op het korte termijn is daarom ook zeer onwaarschijnlijk. Is daarmee tegelijkertijd het realiseren van paperless trade een utopie of zijn we dichterbij dan we denken? In dit artikel geeft John Schutten, Product Manager Logistiek & Industrie bij Stratech, zijn visie op dit onderwerp.

Techniek is verder dan de (internationale) wet- en regelgeving

Ondanks de mogelijkheden van online platforms, blijkt uit onderzoek dat de uitwisseling van documenten in het logistieke proces veelal nog fysiek (op papier) gebeurt. Soms gaan we zelfs van digitaal terug naar papier. Een simpel voorbeeld hiervan is het online platform Stratech Shipment, waarmee bedrijven exportdocumenten digitaal aanvragen bij de KVK en/of uitvoeraangiften indienen bij de Douane. Na de aanvraag wordt het document afgedrukt en meegestuurd met de zending. Dit terwijl Stratech Shipment als online platform al in staat is om documenten - veilig en betrouwbaar – uit te wisselen met andere partijen in de keten. Hieruit blijkt duidelijk dat de (internationale) wet- en regelgeving onvoldoende aansluit op onze moderne, digitale tijdsgeest.

Waardedocumenten volledig digitaal uitwisselen, het gebeurt al!

Daarnaast is de markt bezaaid met online platformen. Elke (deel)oplossing heeft zo zijn eigen toegevoegde waarde voor de supply chain. Zo kennen we bijvoorbeeld de elektronische Bill of Lading (eBL). De Bill of Lading is een van de belangrijkste documenten bij internationale handel. Ook hiervoor zijn inmiddels meerdere digitale oplossingen beschikbaar, zoals TradeLens (Maersk-IBM) of Bolero. Een ander voorbeeld is de elektronische vrachtbrief of de zogenaamde e-CMR, welke via het online platform TransFollow, digitaal kan worden uitgewisseld met de betrokken partijen in de keten. Internationaal sluiten steeds meer landen aan en accepteren de e-CMR als rechtsgeldig. Slechts twee voorbeelden van (deel)oplossingen die bewijzen dat dergelijk documentatie op een internationaal level paperless kan worden afgehandeld.

Een andere voorwaarde om de keten volledig digitaal te maken is het realiseren van een zogenaamd ecosysteem waarin deze afzonderlijke deeloplossingen – zoals Shipment, de eBL en TransFollow – informatie en documentatie digitaal uitwisselen met alle betrokken partijen in de keten. Een ecosysteem waarin ketenpartners veilig en betrouwbaar met elkaar kunnen samenwerken. Iets waar in de praktijk door partijen zoals iShare al hard aan wordt gewerkt.

Acceptatie is de belangrijkste voorwaarde voor paperless trade

In mijn beleving is de stap naar paperless trade daarom technisch en functioneel allang genomen. Het wordt nu alleen tijd dat waar nodig ook de (internationale) wet- en regelgeving hierop wordt aangepast, waardoor de digitale keten eindelijk het papier gaat vervangen. In deze huidige coronacrisis is gebleken dat bedrijven en overheden zich razendsnel kunnen aanpassen. Maar zijn we ook in staat om oude gewoontes achter ons te laten en over te stappen op 100 procent digitaal?

Paperless trade is wat mij betreft daarom ook geen utopie maar kwestie van acceptatie. Bedrijven en politiek laat uw handelsgeest werken. Vertrouw naast uw handelspartners ook in digitale oplossingen als alternatief voor het fysieke document. Het is tijd dat we als mensheid nu ook de stap naar paperless trade gaan maken!

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#