icon
Logo

IIAA-vergunninghouders meer tijd voor overgang naar DMS

Volgend jaar (2022) zal de Nederlandse Douane stapsgewijs het nieuwe Douane Management Systeem (DMS) live brengen. DMS vervangt dan de aangiftesystemen AGS, GPA en SPA.

Op 1 januari 2023 moeten alle aangevers in Nederland gebruik maken van het nieuwe DMS, wil ons land tijdig voldoen aan de eisen van het douanewetboek van de Unie (DWU). 

 

Europese Commissie en Douane in gesprek over overgangsdatum DMS

Op verzoek van het bedrijfsleven en de (douane)softwareleveranciers is de Douane in overleg getreden met de Europese Commissie over de uiterste invoerdatum van DMS. Hieruit volgt dat de Europese Commissie de datum voor de beschikbaarheid van de nieuwe datasets bij de Douane hard hanteert, omdat het DWU deze eis stelt. Ook moet de Douane volgens deze nieuwe eisen de data aan Brussel verstrekken.

Er blijkt wel ruimte te zijn in de termijn waarbij aangevers over moeten op het nieuwe DMS. Tot 1 juli 2023 kan de Douane de gegevens volgens de nieuwe datasets aanleveren bij Brussel, ook al leveren bedrijven deze volgens de bestaande systematiek aan. De Douane zal die gegevens dan omzetten. Dit betekent concreet dat bedrijven die nu beschikken over een vergunning Inschrijving in de Administratie van de Aangever (IIAA) een half jaar langer de tijd krijgen voor de overgang naar DMS.

Deel van IIAA-vergunninghouders heeft nu tot 1 juli 2023

Wel wijst de Douane er nadrukkelijk op dat het verschuiven van de einddatum naar 1 juli 2023, niet betekent dat alle IIAA-vergunninghouders per die datum overgaan op DMS. De Douane zal de volgorde bepalen waarin de verschillende typen IIAA-vergunninghouders (invoer, douane-entrepot, actieve veredeling en tijdelijke invoer) naar het nieuwe DMS worden overgezet. De volgorde wordt mede vastgesteld in overleg met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Het exacte tijdspad daarvoor is nog niet bekend, maar de Douane zal de betrokken partijen in het bedrijfsleven tijdig informeren.

Douane helpt GPA-vergunninghouders door data tijdelijk om te zetten

Brussel geeft aan dat bedrijven die niet over zijn op DMS, gebruik kunnen blijven maken van Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA). De Douane moet er dan voor zorgen dat de data die bij Brussel wordt aangeleverd, wel conform de eisen van de nieuwe dataset zijn die het DWU voorschrijft.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom DMS? Schrijf u dan nu in voor onze DMS-update service, digitale nieuwsbrief én volg ons op LinkedIn.

Schrijf u nu in voor onze DMS-update service

Zo blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen aangaande de introductie van het nieuwe douanesysteem DMS

Inschrijven

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#