icon
Logo

Harde Brexit – Bent u straks douaneplichtig voor het VK?

22 maart 2017

Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat de Europese gemeenschap verlaten. Op woensdag 29 maart 2017 heeft de Britse premier Theresa May officieel de uittredingsprocedure (artikel 50 - Verdrag van Lissabon) aangevraagd bij Europees president Donald Tusk. Een goede handelsrelatie is van groot belang voor zowel de EU als het VK. Pas na de aankomende uittredingsonderhandelingen zal duidelijk zijn hoe de nieuwe samenwerking met het VK er exact uit zal zien.  

Britten vertrekken uit gemeenschappelijke Europese markt

In één van haar toespraken heeft de Britse premier Theresa May aangegeven te pleiten voor een 'harde' Brexit. Het VK moet volgens de Britse premier breken met de EU zonder toe te treden tot bestaande samenwerkingsvormen, zoals de Europese Vrijhandels-associatie waar de niet-EU-landen Noorwegen, IJsland en Zwitserland deel van uitmaken.

Het is volgens Theresa May onmogelijk om uit de EU te stappen, zonder ook de Europese gemeenschappelijke markt te verlaten. Mogelijk blijft het VK wel lid van de douane-unie, mits de Britten de ruimte krijgen om met landen buiten de EU handelsakkoorden af te sluiten. De Britten zitten zelf ook niet te wachten op de terugkeer van import- en exporttarieven. 

Nu de uittredingsprocedure officieel is aangevraagd door de Britse premier Theresa May kunnen de gesprekken met de Britten over hun vertrek beginnen. Gedurende de aankomende onderhandelingen met de Britten zal er ook meer duidelijkheid komen of het VK lid blijft van de douane-unie.

Belangrijke gevolgen van Brexit voor Nederlandse bedrijfsleven

Het VK is voor Nederland de op twee na grootste exportpartner. Nederlandse bedrijven exporteren jaarlijks voor meer dan 35 miljard euro naar Groot-Brittannië. Niet alleen is de handel met de Britten goed voor vele miljarden euro's, ook zijn daar zo'n 200.000 banen mee gemoeid. Nederland heeft dus een groot belang bij een zorgvuldige Brexit-strategie, gericht op zo min mogelijk nieuwe belemmeringen voor ondernemers. 

Wanneer er weer grenzen zijn tussen het VK en de EU leidt dat onherroepelijk tot veranderingen in uw Supply Chain en IT, complexiteit en additionele afhandelingskosten. De kans bestaat dat u straks voor elke zending van en naar het VK een douaneaangifte moet gaan opstellen.

Meer weten over de Brexit?

Heeft u vragen aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#