icon
Logo

Factuurverklaring en REX-verklaring zijn in opmars

De oorsprong van goederen werd altijd aangetoond door middel van het Certificaat inzake Goederenverkeer EUR.1. Hoewel dit ‘EUR.1-document’ nog steeds voor een aantal landen kan worden gebruikt, wordt het steeds vaker vervangen door een factuurverklaring of een attest van oorsprong vanuit het REX-systeem. Wat betekent dit nu in de praktijk?

Factuurverklaring

De factuurverklaring kan voor een groot aantal landen worden gebruikt. U kunt deze verklaring gebruiken voor goederen met een factuurwaarde tot 6.000 euro en voor goederen ongeacht de hoogte van de factuurwaarde. Voor dit laatste moet u bij de Nederlandse Douane de Vergunning toegelaten exporteur aanvragen. Vanaf het moment dat deze vergunning is afgegeven, kunt u gebruikmaken van de factuurverklaring die het EUR.1-document vervangt.

REX-systeem

Het REX-systeem is een zelfcertificeringsprogramma voor geregistreerde exporteurs, waarmee deze zelf een attest van oorsprong mogen opstellen. Dit systeem werd aanvankelijk ingevoerd ter vervanging van het certificaat Form A, dat wordt gebruikt bij invoer van producten uit landen die deelnemen aan het Algemeen Preferentieel Systeem (APS).

Tegenwoordig wordt het REX-systeem ook steeds vaker gebruikt in de nieuwste handelsakkoorden tussen de Europese Unie en andere landen. Denk hierbij aan Canada, Japan en Singapore. Om voor de verlaging van invoerrechten uit deze landen in aanmerking te komen, moet u bij de Nederlandse Douane geregistreerd staan als geregistreerde exporteur, oftewel ‘REX’.

Geen standaardprocedures

Hoewel het commercieel wenselijk kan zijn, is het geen verplichting een van de bovengenoemde documenten of verklaringen te gebruiken. In de praktijk kan het dus gebeuren dat u zowel een EUR.1-document als een factuurverklaring of REX-verklaring zal moeten gebruiken.

Voor welke landen en bij welke transacties gebruikt u nu welke verklaringen? Omdat daar geen standaardprocedures voor zijn, is op deze vraag helaas geen kant-en-klaar antwoord te geven. Het hangt namelijk af van de situatie: bent u bijvoorbeeld exporteur van handelsgoederen naar Egypte of produceert u zelf goederen die naar Zwitserland worden geëxporteerd?

Belang oorsprong

Tot slot een belangrijk punt waarmee altijd rekening moet worden gehouden. Als u gebruik wilt maken van de preferentiële regelingen, moet u altijd goed onderzoeken wat de oorsprong van het product is. Bedenk daarbij dat dit per handelsakkoord kan verschillen. Neem dit onderzoek serieus, want het zou vervelend zijn als u rekening houdt met een fiscaal voordeel dat uiteindelijk een naheffing tot gevolg heeft.

bron: evofenedex

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#