Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen STRATECH SCANDIA GEAR_KLEDINGSTUK BEKIJKEN-min
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Neem contact op
Software Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen Succesverhalen STRATECH SCANDIA GEAR_KLEDINGSTUK BEKIJKEN-min
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Zoeken Neem contact op
Kennisbank

Lees in 2 minuten

Gepubliceerd op 22-05-2020

Export KVK
Tessie Berends

Accountmanager Binnendienst

REX en factuurverklaring zijn in opmars

In de internationale handel vervullen documenten die de oorsprong van goederen aantonen een belangrijke rol. Ze zijn nodig voor het vaststellen van de juiste invoerrechten en zorgen voor een efficiënte afhandeling van alle douaneformaliteiten.

In het verleden was het EUR.1 certificaat vaak de norm. Tegenwoordig zien we een toenemende verschuiving naar een factuurverklaring, oorsprongsverklaring of een attest van oorsprong. Ook nemen steeds meer landen het REX-systeem in gebruik in plaats van de traditionele vergunning Toegelaten Exporteur. 

Maar wat betekent dit in de praktijk? In deze blog gaan we dieper in op het REX-systeem en de groeiende populariteit van deze alternatieven voor het EUR.1 certificaat.

Factuurverklaringen

Een factuurverklaring is een schriftelijke verklaring die jij als exporteur zelf mag afgeven. Deze verklaring is te gebruiken voor de export naar een groot aantal landen en voor zendingen met een factuurwaarde tot 6.000 euro. 

Wil je een factuurverklaring gebruiken, dan moet je bij de Douane een vergunning Toegelaten Exporteur (TE) of REX-nummer aanvragen. Welke je moet aanvragen is afhankelijk van het land van bestemming. Met een vergunning Toegelaten Exporteur of REX kan je een factuurverklaring gebruiken ter vervanging van het EUR.1 certificaat.

Exporteurs met een REX-nummer mogen zelf oorsprongsverklaringen, factuurverklaringen of attest(en) van oorsprong opstellen. Belangrijk is dat je op elke verklaring de juiste tekst toepast.

Meer hierover vind je op de website van de KVK

REX-systeem en vergunning Toegelaten Exporteur

REX staat voor 'Registered Exporter', en is een initiatief van de Europese Unie om de regels rondom oorsprong te vereenvoudigen. Dit systeem werd geïntroduceerd als alternatief voor het Form A, dat voorheen werd gebruikt voor de invoer van producten uit landen die deelnamen aan het Algemeen Preferentieel Systeem (APS).

Het REX-systeem is een zelfcertificeringsprogramma voor registreerde exporteurs. Als exporteur heb je de mogelijkheid om je bij de douaneautoriteiten te registreren en een REX-nummer aan te vragen. Het REX-nummer vermeld je op jouw facturen en andere handelsdocumenten. Het dient als bewijs voor de oorsprong van je goederen. Hierdoor kan jij profiteren van de voordelen van handelsovereenkomsten, zoals verlaagde of volledige vrijstelling van invoerrechten.

Tegenwoordig wordt REX steeds vaker toegepast in nieuwe handelsakkoorden tussen de Europese Unie en andere landen, bijvoorbeeld: Canada, Japan, Verenigd Koninkrijk en Vietnam. Voor landen waarvoor REX niet van toepassing is, moet je als exporteur over een vergunning Toegelaten Exporteur zelfafgifte oorsprongsbescheiden beschikken. 


Juiste verklaring bij iedere transactie

Hoewel het commercieel voordeel kan opleveren, ben je het niet verplicht de bovengenoemde documenten of verklaringen te gebruiken. Toch is het verstandig om je bij de Douane te registeren. Op deze manier kan je optimaal gebruik maken van de voordelen die handelsovereenkomsten met zich meebrengen en zo een betere positie voor jezelf in de markt claimen.

Tot slot, een belangrijk punt om rekening mee te houden. Maak je gebruik van preferentiële regelingen, onderzoek dan goed of je product aan alle eisen voor het verkrijgen van preferentie voldoet. Bedenk je dat de eisen per handelsovereenkomst vaak verschillen. Neem dit serieus. Anders loop je het risico geconfronteerd te worden met een onverwachtse naheffing, terwijl je juist dacht te profiteren van gunstige invoerrechten.
 

Ontdek Stratech Shipment

Wil je het aanvragen van KVK exportdocumenten vereenvoudigen? Ontdek dan het gemak van Stratech Shipment. Met deze slimme software kan je Certificaten van Oorsprong, EUR.1, EUR-MED en legalisaties online opmaken en aanvragen.

Met Stratech Shipment heb je binnen 30 minuten (max. 4 uur) alle benodigde documenten in handen. Zo kan je exportzending snel vertrekken. En belangrijker, bespaar je tijd en geld!  

Mis geen nieuws meer

Ontvang net als 2.600+ logistiek professionals waardevolle informatie over belangrijk import- en exportnieuws dat je echt vooruit helpt 🤩