icon
Logo

Factuurverklaring en REX-registratie zijn in opmars

De oorsprong van goederen werd altijd aangetoond door middel van het Certificaat inzake Goederenverkeer EUR.1 of een factuurverklaring. Hoewel dit ‘EUR.1-document’ nog steeds wordt gebruikt, wordt het steeds vaker vervangen door een factuurverklaring, een oorsprongsverklaring of een attest van oorsprong. In plaats van vergunning Toegelaten Exporteur wordt voor sommige landen tegenwoordig gebruik gemaakt van REX-registratienummers. Maar wat betekent dit nu in de praktijk?

Factuurverklaring

De 'factuurverklaring' kan voor een groot aantal landen worden gebruikt. U kunt deze verklaring gebruiken voor goederen met een factuurwaarde (meestal) tot 6.000 euro en voor goederen ongeacht de hoogte van de factuurwaarde. Voor dit laatste moet u bij de Nederlandse Douane de vergunning Toegelaten Exporteur aanvragen of een REX-registratienummer, dit is afhankelijk van het land van bestemming. Vanaf het moment dat deze vergunning of het REX-registratienummer is afgegeven, kunt u gebruikmaken van de factuurverklaring die het EUR.1-document vervangt.

Belangrijk! - Factuurverklaringen hebben in de praktijk verschillende namen zoals factuurverklaring, oorsprongsverklaring of attest van oorsprong, maar ook verschillende teksten. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de KVK.

REX-systeem

Het REX-systeem is een zelfcertificeringsprogramma voor geregistreerde exporteurs. Bedrijven met een REX-registratienummer mogen zelf oorsprongs-, factuurverklaringen of attest(en) van oorsprong opstellen. Dit systeem werd aanvankelijk ingevoerd ter vervanging van het certificaat Form A, dat wordt gebruikt bij invoer van producten uit landen die deelnemen aan het Algemeen Preferentieel Systeem (APS).

Tegenwoordig wordt het REX-systeem ook steeds vaker gebruikt in de nieuwste handelsakkoorden tussen de Europese Unie en andere landen. Denk hierbij aan Canada, Japan en Vietnam. Om voor de verlaging van invoerrechten uit deze landen in aanmerking te komen, moet u bij de Nederlandse Douane geregistreerd staan als geregistreerde exporteur, oftewel ‘REX’. Voor landen waarvoor REX-registratie niet van toepassing is moet de exporteur over een vergunning TE (Vergunning toegelaten Exporteur zelfafgifte oorsprongsbescheiden) beschikken.

De juiste verklaring bij uw transactie

Hoewel het commercieel wenselijk kan zijn, is het geen verplichting een van de bovengenoemde documenten of verklaringen te gebruiken. Voor welke landen en bij welke transacties gebruikt u nu welke verklaringen? Zie hiervoor het overzicht op de website van de KVK

Belang oorsprong

Tot slot een belangrijk punt waarmee altijd rekening moet worden gehouden. Als u gebruik wilt maken van de preferentiële regelingen, moet u altijd goed onderzoeken of het product wel voldoet aan de eisen ter verkrijging van de preferentiële oorsprong. Bedenk daarbij dat deze eisen per handelsakkoord kunnen verschillen. Neem dit onderzoek serieus, want het zou vervelend zijn als u rekening houdt met een fiscaal voordeel dat uiteindelijk een naheffing tot gevolg heeft.

bron: evofenedex

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#