icon
Logo

REX-registratie en factuurverklaring in opmars

De oorsprong van goederen die de grens overgaan wordt aangetoond door middel van het Certificaat inzake Goederenverkeer EUR.1. Het EUR.1 certificaat wordt steeds vaker vervangen door een factuurverklaring, een oorsprongsverklaring of een attest van oorsprong. In plaats van de vergunning Toegelaten Exporteur wordt voor sommige landen tegenwoordig gebruik gemaakt van REX-registratienummers. Wat betekent dit in de praktijk?

Factuurverklaringen

De factuurverklaring kan voor een groot aantal landen worden gebruikt. Je gebruikt deze verklaring voor goederen met een factuurwaarde tot (meestal) 6.000 euro. Voor een factuurverklaring voor goederen ongeacht de hoogte van de factuurwaarde vraag je bij de Douane de vergunning Toegelaten Exporteur of een REX-registratienummer aan. Dit is afhankelijk van het land van bestemming. Met de vergunning Toegelaten Exporteur of het REX-registratienummer maak je gebruik van de factuurverklaring die het EUR.1-document vervangt.

Belangrijk! Factuurverklaringen hebben in de praktijk verschillende namen, zoals factuurverklaring, oorsprongsverklaring of attest van oorsprong. Daarnaast bevatten de verklaringen verschillende teksten. Meer informatie hierover vind je op de website van de KVK.

REX-systeem en Vergunning Toegelaten Exporteur

Het REX-systeem is een zelfcertificeringsprogramma voor geregistreerde exporteurs. Bedrijven met een REX-registratienummer mogen zelf oorsprongsverklaringen, factuurverklaringen of attest(en) van oorsprong opstellen. Dit systeem werd ingevoerd ter vervanging van het certificaat Form A, dat werd gebruikt bij invoer van producten uit landen die deelnemen aan het Algemeen Preferentieel Systeem (APS).

Tegenwoordig wordt het REX-systeem steeds vaker gebruikt in nieuwe handelsakkoorden tussen de Europese Unie en andere landen. Bijvoorbeeld met Canada, Japan en Vietnam. Om voor de verlaging van invoerrechten uit deze landen in aanmerking te komen moet je je bij de Douane registreren als geregistreerde exporteur, oftewel REX. Voor landen waarvoor REX-registratie niet van toepassing is moet je over een vergunning TE (Vergunning Toegelaten Exporteur zelfafgifte oorsprongsbescheiden) beschikken.

De juiste verklaring bij iedere transactie

Hoewel het commercieel wenselijk kan zijn, is het niet verplicht een van de bovengenoemde documenten of verklaringen te gebruiken. Voor welke landen en bij welke transacties gebruik je nu welke verklaringen? Zie hiervoor het overzicht op de website van de KVK

Belang oorsprong

Tot slot een belangrijk punt waarmee je altijd rekening moet houden. Als je gebruik wilt maken van de preferentiële regelingen, moet je goed onderzoeken of het product voldoet aan de eisen ter verkrijging van de preferentiële oorsprong. Bedenk daarbij dat deze eisen per handelsakkoord kunnen verschillen. Neem dit serieus. Het zou vervelend zijn als je rekening houdt met een fiscaal voordeel dat uiteindelijk een naheffing tot gevolg heeft.

bron: evofenedex

Meer weten?

Wil je meer weten over factuurverklaringen en REX-registratie? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij jouw werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#