icon
Logo

Export als concurrentievoordeel na Brexit, hoe pakt u dat aan?

Indien goederen vanuit Nederland of een andere EU-lidstaat naar buiten de EU worden verzonden, dan zijn er douaneformaliteiten van toepassing. Dit betekent dat voor iedere zending - onafhankelijk van welk vervoersmiddel - een elektronische douaneaangifte moet worden ingediend. Dit is ook het geval voor zendingen die na donderdag 31 december 2020 naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Het goede nieuws is dat ondernemingen die het exportproces het beste organiseren een concurrentievoordeel kunnen creëren.

Vanwege de douaneformaliteiten moet een aanzienlijke hoeveelheid informatie op tijd bij de aangewezen douaneagent worden aangeleverd. Denk bijvoorbeeld aan het registratienummer voor importeurs en exporteurs, goederen classificatiecode, statistische waarde, land van oorsprong, leveringsconditie en vele andere data elementen. In het algemeen is het een combinatie van financiële en logistieke data. De douaneagent gebruikt deze gegevens voor de douaneaangifte. De exporteur kan uiteraard ook besluiten zelf de aangiften in te dienen bij Douane, bijvoorbeeld met behulp van Stratech Shipment.

Organiseer uw exportproces zo efficiënt mogelijk

De douaneaangifte is onderhevig aan een grote hoeveelheid van checks en controles, grotendeels afhankelijk van onder meer de aard van de goederen en het risicoprofiel dat de Douane bepaalt. Als iets niet correct of volledig wordt bevonden, kan dit vertraging in de supply chain veroorzaken. Bovendien, afhankelijk van het soort goed, land van bestemming of de klant, kan er een export control issue optreden. In het ergste geval kan de financiële transactie en zending geheel niet plaatsvinden of er is een extra exportvergunning noodzakelijk voordat de export kan worden uitgevoerd. 

De uitdaging voor een ondernemer is om het exportproces op de meest efficiënte en effectieve manier te organiseren. Dit betekent onder meer dat bedrijven die exporteren bij voorkeur alle vereiste informatie in hun IT-systeem vastleggen of het op een andere eenvoudige wijze beschikbaar hebben. Er horen ook Standard Operating Procedures (SOP) te zijn die de data integriteit en proceskwaliteit kunnen waarborgen. Daarnaast is het aan te bevelen om te onderzoeken of het zinvol is om Authorised Economic Operator (AEO) te worden. Deze status zorgt er namelijk voor dat er onder andere minder fysieke controles door de Douane worden uitgevoerd op de door u geëxporteerde goederen.

Een betere marktpositie door minder invoerrechten te betalen

Een ander aandachtspunt is het betalen van zo min mogelijk invoerrechten in het land van bestemming om zo uw marktpositie als ondernemer te versterken. Dit kan door vast te stellen of een vrijhandelsakkoord is gesloten tussen de EU en het land waar u naartoe exporeert. Als goederen de EU verlaten, hoeft een ondernemer namelijk geen btw in rekening te brengen. Er is echter wel een belangrijke voorwaarde: dat de ondernemer het bewijs van export heeft, dus uw aangifte is aangezuiverd met een Confirmation of Exit. Kortom, om het risico van btw-navorderingen te vermijden is het raadzaam een goede procedure te hebben.

Als u  een beter inzicht wil krijgen in de huidige stand van zaken met betrekking tot export, neem dan contact op met de specialisten van Stratech of Trade Facilitation B.V. voor een grondige QuickScan. De uitvoering hiervan geeft u een strategisch inzicht die u kunt vertalen in concurrentievoordeel.

Auteur: Hans Roodzant | Trade Facilitation B.V.

Meer weten over dit artikel?

Heeft u vragen aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#